שתף קטע נבחר

מגיע לנו כבוד: אזרחי המדינה כותבים את אמנת כבוד האדם

נוהגים לומר שבני ישראל ערבים זה לזה אבל בשנים האחרונות עולה תחושה שדווקא חוסר הכבוד כלפי האחר היא ההתנהלות השלטת. פרויקט אמנת כבוד האדם, שהחל את דרכו במכון לדמוקרטיה, מזמין את כלל האזרחים לחשוב על האחר ולהציע דגשים שיעזרו לנו לפעול בהתאם

חוסר כבוד האדם בישראל נובע בעיקר בגלל חוסר היכרות עם האחר. חוסר ההיכרות מוביל חוסר הבנה, לחוסר בדו שיח, לכך שאנו ופטים האחד את חברו לפי המראה החיצוני ולא מיכרות אמיתי. לדעתי, ברגע שנקשיב זה לזה, נלמד להכיר האחד את חברו – אז תהיה בינינו אחדות, אז יהיה לנו כבוד זה לזה.

 

קוראים לי יונה סנה, אני מתגורר בבית שמש, עובד בתחום נוער חרדי בסיכון מזה כעשור. בעבודתי אני פוגש נערים שלא מצאו את עצמם במסגרת שלהם. התפקיד שלי הוא לדאוג שיהיה להם בית חם, שימצאו את המסגרת שמתאימה להם, היא יכולה להיות מסגרת חינוך אחרת או שירות צבאי.

 

לפעילות בנושא כבוד האדם הגעתי ממש במקרה. שמעתי שהמכון הישראלי לדמוקרטיה מארגן מפגש של 200 ישראלים מכל המינים ומכל הסוגי למשך יומיים בו הם ינסחו את מגילת כבוד האדם. הרגשתי שאני יכול לקחת חלק באמנה ושיש לי מה לתרום בניסוח. אלו היו יומיים מאוד מעניינים, אני אוהב לשמוע אנשים אחרים, אבל נראה לי שרבים הופתעו לפגוש חרדי, לשוחח עמו ארוכות ולשמוע את דעותיו.

 

היינו מאתיים איש שהשתתפנו בתהליך כתיבת המגילה במשך יומיים, יצאנו מהתהליך לא כמו שנכנסו אליו: מקבלים את השני, מבינים ומכילים את האחר. אנחנו חושבים שצריך להמשיך ולעשות את זה בהדרגה, גם את כתיבת המגילה וגם להכיר את האחר, להמשיך הלאה לחלקים נוספים בחברה הישראלית.

 

לא הכל היה כזה פשוט. בנושא דת ומדינה היה קונפליקט די רציני. הרוב התפלא לשמוע שאני בעד הפרדת הדת מהמדינה, בדיוק כמו בארצות הברית. לכן, כאן צריכה להיות מדינה דמוקרטית, בה כל אחד חי את החיים שלו, ולא מתערב זה בזה. זו צריכה להיות מדינה דמוקרטית ולא יהודית. היהדות לא יכולה להיות חצי חצי, אם אתה מאמין בדת היהודית אתה צריך ללכת עם האמת שלך עד הסוף. התגובות היו דומות: כולם אמרו לי שהלוואי שגם חברי כנסת החרדים יחשבו כמוני.

 

הנשיא פרס מקבל לידיו את אמנת כבוד האדם (צילום: יוסי זמיר המכון הישראלי לדמוקרטיה.) (צילום: יוסי זמיר המכון הישראלי לדמוקרטיה.)
הנשיא פרס מקבל לידיו את אמנת כבוד האדם(צילום: יוסי זמיר המכון הישראלי לדמוקרטיה.)

סבא שלי גר בארץ והסתדר מצוין עם שכניו היהודים. כאשר אף אחד לא מעוניין להשתלט זה על זה – אפשר להחיות בשלום. כן, יהיו פה נישואין אזרחיים – המחיר יהיה שהחרדים ינהלו מערכת נפרדת לניהול נישואין. יחד עם זאת הטלת סנקציות פליליות על בחורי ישיבה היא אי כבוד האדם. גם גיוס חובה הוא אי כבוד האדם ופגיעה בו. לכן גיוס צריך להיות רשות ובתשלום. לצערי לא הצלחתי להכניס את דעה זו לאמנה בגלל שזה סותר את החוק.

 

כמו רבים מחבריי החרדים גם אני רוצה לראות את הציבור החרדי שותף בשוק העבודה בישראל, אבל זה לא פשוט. יש לי תואר באלקטרו אופטיקה ממכון לב, כשסיימתי שלחתי קורות חיים, הגעתי לראיונות ונפנפו אותי מכמה מקומות. לכן שילוב חרדים בשוק העבודה מתרחש, אבל רק בצד שלנו – בצד של החרדים. אנחנו עושים את ההקרבה שלנו, לצערי אנחנו לא מקבלים אותו יחס כמו חילוני עם אותם תארים.

 

 (צילום: יוסי זמיר המכון הישראלי לדמוקרטיה.) (צילום: יוסי זמיר המכון הישראלי לדמוקרטיה.)
(צילום: יוסי זמיר המכון הישראלי לדמוקרטיה.)

 

מגילת כבוד האדם עוברת כעת לידי אזרחי ישראל. נשיא המדינה שמעון פרס השיק את אתר האינטרנט בו היא מוצגת וכל אחד יכול לערוך אותה, להוסיף, להסיר, לשנות ולשפר. כעת האזרחים הם המחליטים. בואו גם אתם והשפיעו על מגילת כבוד האדם הישראלית.

 

  • הצטרפו והשפיעו גם אתם - אמנת כבוד האדם

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים