בואו, בנים-בנות. מהפכת בתי הקפה באיראן
פעם בתי קפה נחשבו ללא-איסלאמיים בטהרן, אבל תחת רוחאני הם הולכים ומתרבים עם סיגריות אמריקניות, דייטים ובוב דילן ברקע. איראן משתנה?
כתף לכתף, לחי אל לחי, צעירים וצעירות יושבים זה לצד זה בעוד ענן סמיך של עשן סיגריות ממלא את בית הקפה שאורו מעומעם במרכז טהרן. ברקע בוקע מהרמקולים שירו של בוב דילן "Knockin' On Heaven's Door".
עוד חדשות מהעולם :
- מאיפה השרירים של פופאי הברזילאי?
- הרעב בסוריה: משפחות נאלצו לאכול כלבים
- "איראן ביצעה את הפיגוע בלוקרבי - לא לוב"
- אין כסף, יש כפפות. המתאגרפות של קאבול
איראנים צעירים עם סמארטפונים מבריקים וחפיסות סיגריות מתוצרת ארה"ב היושבים בבית הקפה מגיעים לכאן כדי להתרועע יחד, הרחק מעיניהם של זקני הדור מטיפי המוסר. הם מהווים גם בסיס תמיכה חזק עבור הנשיא חסן רוחני, הנחשב בעיני האזרחים האיראנים למתון. הוא זקוק לתמיכתם בניסיונו להביא חירויות פרט רבות יותר לחברה האזרחית ברפובליקה האיסלאמית.
התמונה המתוארת לעיל משקפת תנופה שממנה נהנית תרבות בתי הקפה באיראן. בשנתיים האחרונים צצו עוד ועוד בתי קפה כאלה המציעים מקום מפלט מצרות היום יום לאיראנים צעירים מהמעמד הבינוני, הסובלים מהיעדר מקומות ציבוריים להיפגש זה עם זה.
כשחפיסת מרלבורו על שולחנה אומרת מהנז גסמי, בת 20 שהצביעה בבחירות ביוני אשתקד לרוחני, כי היא באה לבית הקפה בגלל החופש שהוא מציע. "כאן אני יכולה לעשן באופן חופשי. בבית גם אבא שלי וגם אמא שלי מתלוננים על זה כל הזמן". מג'יד רוחיאן, בן 24, לוגם מהדאבל-אספרסו שלו בעודו מפטפט עם בת זוגו, מרים. שניהם הצביעו לרוחאני. "בעבר היו לנו פחות הזדמנויות להיפגש", הוא אמר. "בשנים האחרונות יש לנו יותר אפשרויות כאלה פשוט הודות למספר ההולך וגדל של מקומות ציבוריים כמו זה", הוא מסביר.
במשך שנים הגבילו שלטונות איראן את מספרם של בתי הקפה משום שהם נתפשו כסמל להשפעה מערבית וכמקומות המשמשים להפצת אמונות לא-איסלאמיות. אלא שהדיווחים על סגירתם של בתי קפה בתירוץ שהם "מפרים את ערכי האיסלאם" פחתו משמעותית בחודשים האחרונים, מה שמעלה את האפשרות שהשלטונות מגלים סובלנות רבה יותר כלפיהם.
במהלך קמפיין הבחירות שלו הבטיח רוחאני שלצעירים יהיו יותר חירויות. "אנחנו לא צריכים להתערב בחיים הפרטיים", אמר אז, "אנחנו צריכים לדעת שאנשים צעירים הם כה אנרגטיים, כך שאסור לנו להיות קשוחים איתם. זה לא יוביל לתוצאות חיוביות".
בתי קפה כמספר המסגדים
הפרשן הפוליטי והכלכלי סעיד ליילז מטהרן מעריך שבתי הקפה מסמלים את השכבה החברתית שמילאה תפקיד חיוני בהבאתו של רוחאני לכס הנשיאות. "לתפקיד של הצעירים, אלה שיושבים בבתי קפה, היה חלק משמעותי בהצלחתו של רוחאני", הוא אומר. לדברי לילז, השלטונות למדו שעליהם לתת לצעירים חירות רבה יותר ותפקיד גדול יותר בחברה, על רקע העובדה שהכשלים הכלכליים של ממש הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד הפכו חריפים יותר בשנים האחרונות. מתן ההיתר לפתיחתם של עוד ועוד בתי קפה מסמלת את הפתיחות הזו.
"אם קבלת היתר מהממשלה לפתוח בית קפה תהפוך לקלה יותר, מספר בתי הקפה בטהרן ישתווה למספר המסגדים בעיר", אומר לילז. לפי נתונים רשמיים, בטהרן יש כיום כ-2,000 מסגדים. יו"ר התאחדות בתי הקפה, אסקנדר אזמודה, אמר כי מספר בתי הקפה גדל בערך פי ארבעה בשנתיים האחרונות, מ-20 או 30 לכ-80.
פשיד אסלאני, שישב בסניף של רשת בתי הקפה "ראיס" בצפון טהרן, אמר כי מספר בתי הקפה גדל במהירות ומשקף את השינוי בחברה שבה דווקא התה נחשב במשך שנים למשקה החם הפופולרי ביותר. יותר ממחצית מ-76 מיליון אזרחי איראן הם בני פחות מ-30, ורבים מבעלי חנויות המיצים שראו את הלקוחות הצעירים האלה נוהרים יותר ויותר לעבר בתי הקפה, הפכו את בתי העסק שלהם לבתי קפה כדי להתאים את עצמם למציאות המשתנה.
השלטונות באיראן מגלים כעת סובלנות למוסיקה מערבית הבוקעת מבתי הקפה, דבר שפעם היה אסור ונחשב למעשה לא-איסלאמי, אחרי המהפכה האיסלאמית ב-1979 שהביאה את האייתוללות לשלטון. רבות מהחנויות החדשות מקושטות בהעתקי ציורים וצילומים של אישים מפורסמים מקומיים וזרים. בדרך כלל הם מציעים חיבור Wi-Fi מהיר לאינטרנט - שירות שמושך בפני עצמו לקוחות רבים.
דייט ראשון סביב שולחן
ריכוך ההגבלות התחיל אפילו לפני בחירתו של רוחאני לשלטון. מספרם של בתי הקפה בסגנון מערבי, שהופיעו באיראן לראשונה בשנות ה-20 של המאה הקודמת, החל לגדול כבר ב-2011, שנתיים אחרי בחירתו מחדש השנויה במחלוקת של אחמדינג'אד לנשיאות, בחירה שהעלתה טענות לזיופים והביאה למהומות, הפגנות מחאה נגד המשטר והרוגים ופצועים רבים.
בבית קפה נוסף, ברחוב גנדי בטהרן, יושבת אנהיטה קזמי, סטודנטית לציור בת 21. היא אמרה כי עבורה ועבור חבריה מהווה בית הקפה מקום מפלט שבו הם יכולים ליהנות זה מחברתו של זה. "אנחנו כאן ביחד באופן חופשי כדי לדבר על גלריות, סרטים ואישים מפורסמים, כמו שהיינו עושים בעבר בפארקים או במקומות פרטיים".
סגנו של אזמודה, מוחמד קושינאת, אומר כי בתי הקפה מציעים מקום מפגש גם לזוגות צעירים שלהם אין מקומות רבים אחרים שאליהם הם יכולים לברוח. "אלה שרוצים להיפגש או להתארס בוחרים בבתי הקפה כמקום לעשות בו את הצעדים הראשונים", סיפר.
מהרדאד חדיר, בעל טור באתר חדשות איראני, אמר כי בבתי הקפה יש פחות הגבלות על קשרים בין גברים לנשים בהשוואה למקומות אחרים
בחברה האיראנית. "בחורות ובחורים מרגישים בטוחים שם", הוא אומר, ומציין כי באי בתי הקפה "תמכו ברוחאני בבחירות ב-2013 פשוט משום שרוחאני הבטיח חירויות רבות יותר".
פג'מן מוסבי, עוד בעל טור מטהרן, שעובד בעיתון הפרו-רפורמיסטי "איתימאד", אמר כי צעירים ממעמד הביניים מחפשים סגנון חיים לא-מסורתי. "יש כאן דור חדש של צעירים ממעמד הביניים שמחפשים סגנון חיים חדש, שונה מזה של הוריהם".
למרות חיי הקפה החדשים של איראן, רק הערב אמר מזכ"ל האו"ם באן קי מון למועצת זכויות האדם של האו"ם כי נשיא איראן רוחאני לא קיים עת כה את הבטחותיו לאפשר חופש ביטוי רחב יותר לאיראנים, והדגיש כי מאז שנבחר חלה עלייה חדה במספר ההוצאות להורג באיראן.
בדו"ח שהגיש למועצת זכויות האדם של האו"ם הדגיש באן את השימוש המרובה בעונש המוות באיראן וקרא לשחרורם מהכלא של פעילים, עורכי דין ועיתונאים המוחזקים כאסירים פוליטיים משום שמימשו את זכותם לחופש ביטוי. "הממשל החדש באיראן לא רשם שיפור משמעותי בקידום חופש הביטוי והדעה וההגנה עליו, למרות הבטחותיו של רוחאני בקמפיין הבחירות שלו ואחרי השבעתו לתפקיד", אמר באן.