השופט הירדני נורה 5 פעמים: "תגובה במקום"
בצה"ל דבקים בעמדה שלפיה השופט ניסה לתקוף חיילים, ובגדוד שאליו משתייכים המעורבים תמהים על התנצלות נתניהו: "חבל שלמעלה מתרככים". פרקליט משפחת השופט: "לא ייתכן שביצע את שמיוחס לו. נתבע פיצויים"
שני חיילים מגדוד 76 של חיל ההנדסה הקרבית ירו חמישה כדורים לפחות לעברו של השופט הירדני. כך עולה מהתחקיר הראשוני של צה"ל בעקבות התקרית שלשום (יום ב') במסוף אלנבי, שבמהלכה נהרג ראיד א-זעייתר (37) בדרכו לבקר קרובי משפחה בשכם. על רקע התחקיר מתקשים בגדוד שחייליו היו מעורבים בתקרית להבין מדוע ראש הממשלה בנימין נתניהו התנצל בפני הירדנים, בזמן שבצה"ל ממשיכים לגרוס כי השופט ניסה לתקוף את הלוחמים כמה פעמים לפני שנורה למוות.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בהודעה שפרסמה אתמול לשכתו של נתניהו נאמר כי ישראל "מביעה תנחומים לעם הירדני ולממשלת ירדן". עוד נמסר כי "צוות ישראלי-ירדני משותף" יחקור את האירוע שגרם למתח ניכר בין שתי המדינות. מפקד בגדוד 76 של חיל ההנדסה הקרבית אמר בתגובה להתנצלות נתניהו כי "חבל שלמעלה מתרככים כשיודעים מה בדיוק קרה, בעיקר בזמן שהמפקדים הבכירים בצבא מגבים אותנו".
המפקד בגדוד האב"כ של החיל, תיאר תחושה של גאווה בקרב הלוחמים, שלא מתחככים בשגרה באירועים מבצעיים רבים. "גזרת הבקעה בגבול הירדני בכלל ומעבר אלנבי בפרט נחשבים לאזור 'רדום' מבחינה מבצעית – מה שמקשה על לוחמים לשמור על ערנות ומתח מבצעי", אמר המפקד בגדוד. "לכן, התגובה המהירה והמדודה של החיילים הייתה במקום, כפי שמתדרכים אותם מדי יום. הם לא מיהרו להרוג אותו, וכנראה מנעו פגיעה בחבר שלהם".
מנגד, גורם במערכת הביטחון אמר כי "אין סתירה בין הודעת ראש הממשלה לתחקיר הצבאי. היחסים עם ירדן הם נכס אסטרטגי לישראל, ולכן היה חיוני לשפוך מים קרים על הקלחת שהחלה בעמאן, למען שמירת האינטרס של ביטחון המדינה. זו מדינה שיש לנו איתה גבול ארוך, ויחסים ביטחוניים טובים, והיה חשוב להרגיע את המתיחות שנוצרה, גם בשביל המלך".
מפרטי התחקיר שביצע צה"ל עולה עוד כי האוטובוס שהגיע מירדן ועליו עשרות פלסטינים שהיו בדרכם חזרה לשטחי הרשות, עצר כמקובל בנקודה הראשונה שבה נערכת ביקורת ישראלית. בשלב המדובר מבוצעת בדיקה לאוטובוס באמצעות מוט עם מראה ובדיקה של היושבים באוטובוס. בהמשך המסוף נערכה בדיקה מעמיקה יותר באמצעות מאבטחי ובודקי רשות שדות התעופה.
לפי התחקיר הצבאי, הלוחמים מגדוד 76 החלו לבדוק את האוטובוס ובשלב מסוים ניסה השופט הירדני לחטוף את נשקו של חייל שהוצב במקום. הוא נורה בפלג גופו התחתון, אך המשיך לתקוף את החייל. שניים מחבריו של החייל שהותקף הבחינו בכך וביצעו כאמור לעברו ירי של לפחות חמישה כדורים.
הודעת ההתנצלות של ראש הממשלה פורסמה בתיאום עם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. הודעה שפרסם צה"ל הבוקר ביוזמתו, מאששת את פרטי התחקיר הצבאי. בהודעה זו נאמר כי "לאחר תחקיר ראשוני ומקיף על אודות תקרית הירי במעבר אלנבי שלשום, שכלל תחקור עשרות עדי ראייה על ידי חוקרי שב"כ ומשטרת ישראל, עולה כי באופן ברור החשוד רץ לעבר חייל תוך קריאות 'אללה הוא אכבר' וניסה לחטוף את נשקו".
עוד צוין בהודעת צה"ל כי "החיילים שחשו בסכנת חיים ממשית פעלו לפי ההוראות וביצעו ירי לעבר פלג גופו התחתון, וזוהתה פגיעה ברגלו. החשוד המשיך בתקיפת החייל באמצעות מוט ברזל ובוצע ירי לעברו שממנו נהרג. צה"ל ממשיך לתחקר את האירוע באופן מעמיק".
פרקליט המשפחה: "לא ייתכן שהוא ביצע את זה"
בתוך כך, עו"ד מוראד מפרע מעפולה, שמייצג את משפחתו של השופט הירדני, שלל הערב לחלוטין את גרסת צה"ל. לדבריו, "לא ייתכן שאדם כמוהו, שומר חוק, אחד השופטים המבריקים בירדן יתנהג ככה וינסה לחטוף נשק מחייל".
הקשר בין עו"ד מפרע לבין היבא א-זעייתר, אלמנתו של השופט, נוצר באמצעות עורכי דין ירדנים המכירים אותו. "היא דיברה איתי בטלפון מאוהל האבלים בעמאן", סיפר עו"ד מפרע. "מדובר באדם מכובד, בן 37, אב לשני ילדים בני שנתיים וחמש. הוא היה בדרך מירדן לשכם לבקר את משפחתו ולא ייתכן שביצע את מה שמייחסים לו. המקום מתועד ומרושת במצלמות, אנחנו מבקשים תחקיר רציני ומעמיק".
עו"ד מפרע הוסיף כי שמע את התנצלותו של ראש הממשלה נתניהו ועל כך שתיערך חקירה. "אנחנו רוצים להיות חלק מהחקירה הזאת", אמר עו"ד מפרע. הוא הוסיף כי בכוונת המשפחה לתבוע פיצויים מישראל על מה שהגדירו "רצח השופט".
המחאה בירדן: ניסיון להצית את דגל ישראל בפרלמנט
בירדן עצמה המשיכו למחות אתמול נגד ישראל. יו"ר הפרלמנט הירדני עאטף טרוואנה ביקש מממשלת ירדן לפתוח בחקירה משותפת בין הגורמים הירדניים והגורמים הישראליים הנוגעים בדבר כדי להגיע לחקר האמת בתקרית שהביאה למותו של השופט. הוא אמר את הדברים בראיון לכלי תקשורת בירדן אחרי שנפגש בצהריים עם שר החוץ הירדני, נאסר ג'ודה, והדובר הרשמי של ממשלת ירדן, מוחמד אל-מומני.
טרוואנה הדגיש כי העמדה של הממשלה חייבת להיות תקיפה ביחס להפקרת חייהם של הירדנים. הדברים נאמרו טרם ההתנצלות מלשכת ראש הממשלה. הערב אמורה להתקיים בפרלמנט הירדני ישיבה שתדון בתקרית המדוברת על רקע הסערה הציבורית בירדן והמחאה נגד ישראל.
ראש ממשלת ירדן עבדאללה א-נסור אמר בישיבה בפרלמנט הירדני כי "אנחנו מטילים על ממשלת ישראל את האחריות על הפשע הנתעב". א-נסור גינה את הרג השופט הירדני על ידי החיילים וטען כי הוא היה חסר
הגנה ופניו לא היו לאלימות.
בנאום שצוטט בתקשורת הירדנית צוין מפיו של א-נסור כי "אחרי כל הלחצים שהופעלו ובכל האמצעים וכל הערוצים, ישראל הגישה התנצלות רשמית על התקרית. היא נהגה להימנע מכך בתקריות קודמות עם מדינות אחרות". במקביל הוא סיפר כי "דרשנו בנחישות שתהיה חקירה משותפת וממשלת ישראל הסכימה לדרישתנו ומנגנוני הביטחון והמודיעין שלנו ישתתפו בחקירה". הוא טען כי דרך הפעולה של הממשלה הירדנית תתבסס על המעשים של ממשלת ישראל ולא ההצהרות ולאור תוצאות החקירה המשותפת שירדן תיקח בה חלק.
במקביל, אזרחים שנכנסו לאולם הפרלמנט וישבו ביציע החליטו לשרוף דגל ישראל במחאה על הרג השופט הירדני. מנגנוני הביטחון מנעו מהם לשרוף את הדגל כליל והוציאו אותם מהאולם. יו"ר הפרלמנט טראוונה מתח ביקורת על האקט.