קומבינת סוצ'י
בישראל אין כמעט ספורט שלג, מה שלא הפריע לעסקנים שלנו להגיש דיווחים כוזבים, לגייס גולש בלגי שמדורג 3,500 בעולם ולסדר לו פטור מהצבא. אז מה אם יו"ר התאחדות הסקי אפילו לא זוכר את שמו של מאמן הנבחרת
וירג'יל ואנדפוט נרשם בשנת 2014 לשש תחרויות גלישה. רק באחת מהן, שנערכה בצרפת, הגולש הבלגי שייצג באולימפיאדת החורף את ישראל, הגיע לקו הסיום. לפי רישומי התאחדות הסקי הבינלאומית (FIS), שתי תחרויות הוא כלל לא סיים ובשלוש האחרות (כולל השתיים בסוצ'י) לא התייצב לזינוק. דירוגו העולמי האחרון בסלאלום הוא 1,991 בעולם, ובסלאלום ענק 3,509.
אלא שהקשר של ואנדפוט לפסגת הסקי העולמית חזק בערך כמו קשריו של הבלגי החביב למדינת ישראל. אמו של וירג'יל עזבה את הארץ כשהייתה בת שנתיים. הוא ביקר כאן, לדבריו, כמה פעמים, אך לא הספיק לראות הרבה. זהו יחיד הסגולה שבחרו הוועד האולימפי, היחידה לספורט הישגי והתאחדות הסקי לייצג את מדינת ישראל, בברכת משרד הספורט כמובן.
באולימפיאדות החורף קודמות – בטורינו 2006 ובוונקובר 2010 – ייצג אותנו גולש אחר, האוקראיני מיכאל רנג'ין, שלפי הרישומים עלה לישראל ב־2002. ביום פתיחת המשחקים בטורינו אמר יו"ר התאחדות הסקי אברהם לסט: "השתתפות רנג'ין באולימפיאדה תקדם את ענף הסקי בארץ ואולי תמשוך ילדים וצעירים". לא דובים ולא שלג.
רנג'ין, שדווקא התחרה בטורינו (סיים 37 בסלאלום ו־32 בסלאלום הענק) ובוונקובר (מקומות 35 ו־55 בהתאמה), היה כוכב יחסית לוואנדפוט. אלא שמיכאל "שלנו" לא באמת עלה לארץ. למרות שקיבל מענקים ממשרד הקליטה והקצבות חודשיות מהוועד האולימפי, הוא חי עם אשתו באוקראינה. בראיון ל"ידיעות אחרונות" לפני כארבע שנים סיפר כי מעולם לא ביקר בחרמון ולא ידע אפילו לנקוב בשמו של ראש ממשלת ישראל. זה לא מפריע לו להמשיך לייצג אותנו בתחרויות גם היום.
אבל עכשיו יש לנו גם טאלנט חדש, מבלגיה, שצפוי להמשיך לקבל תמיכה גם בהכנות לדרום קוריאה 2018. ביום נעילת אולימפיאדת החורף בסוצ'י ישב באולפן טלוויזיה ה"פרשן", גילי לוסטיג, וטען שהמשלחת האמריקאית אכזבה בהישגיה. כשנשאל על ואנדפוט, שנפצע בחימום וכלל לא נטל חלק במשחקים, לוסטיג טען שמדובר בפציעה חדשה בקרסול ושזה "סיפור טרגי". מעניין, כי בנובמבר האחרון ואנדפוט עצמו נשאל בראיון על שאיפותיו בסוצ'י, והשיב: "קודם כל אני צריך להתגבר על פציעה בקרסול".
לוסטיג משמש כבר עשר שנים כראש היחידה לספורט הישגי. על רקע הנפילות הקשות באולימפיאדות בבייג'ינג 2008 ובלונדון 2012, אפשר בהחלט לתהות מדוע הוא ממשיך בתפקידו כאחראי לאולימפיאדות הקיץ. מוזר הרבה יותר כיצד העסקן שהגיע מכדורעף הפך אצלנו מומחה לספורט החורף.
שפר וההפקרות
הגוף שאחראי לטיפוח הגולשים שלנו הוא התאחדות הסקי. לפני עשר שנים, בעקבות מחנה אימון רצוף מחדלים של נבחרת הסקי הישראלית באוסטריה (היה דבר כזה), הוקמה ועדה בראשות ד"ר אורי שפר לבדיקת התנהלות ההתאחדות. המסקנות הצביעו על שרשרת כשלים, שביניהם ניהול הענף מביתו של היו"ר, ניגודי עניינים, מחנאות ומלחמות עסקנים, וצירוף בני משפחה של בכירים לנסיעות לחו"ל.
הוועדה המליצה על שורת צעדים, כמו הקמת ועדה מקצועית עם קריטריונים ברורים, הרכבת תוכנית אימונים ומעקב אחר הישגים. הדברים נשארו על הנייר. יו"ר התאחדות הסקי היה אז סטנלי רובינשטיין, והחליף אותו בתפקיד חבר ההנהלה אברהם לסט. שניהם מנהלים את ההתאחדות גם כיום, רק שבשנים האחרונות לסט הוא היו"ר. אבל יש פרט מעניין לא פחות: יו"ר הוועדה שחשפה את הממצאים השערורייתיים, ד"ר שפר, משמש כיו"ר מינהל הספורט. את מסקנות הוועדה שלו זרקו לפח, אבל שפר ממשיך לתת יד להפקרות, ובחודש שעבר אפילו ישב עם לסט ועם רובינשטיין בישיבה מקצועית.
התאחדות הסקי לא קיבלה תקציב מהטוטו בשנתיים האחרונות, אחרי שהתגלה כי ראשי ההתאחדות דיווחו על ספורטאים פיקטיביים שהתחרו בתחרויות שלא התקיימו. בעקבות החקירה נדרשה ההתאחדות להחזיר לטוטו מאות אלפי שקלים, אך ראשי ההתאחדות ממשיכים לשלוט בענף.
יו"ר ההתאחדות: אלוף ישראל? לא זוכר
רק כדי שתבינו עד כמה ניהול סקי השלג בארץ רציני, הנה שיחה שקיימתי השבוע עם יו"ר ההתאחדות, אברהם לסט.
כמה גולשים יש כיום בנבחרת ישראל?
"12".
אני מדבר על צעירים ישראלים.
"עשרה".
ומהם אי אפשר למצוא נציגים שייסעו לאולימפיאדה?
"לאולימפיאדה הבאה אני מקווה שאלוהים ייתן לנו שיהיה. הוועד האולימפי מוציא לנו את הנשמה עם קריטריונים קשים, אז איך אתה רוצה שאיש שחי בישראל יגיע להישגים של ילד שנולד באירופה?"
גם ואנדפוט לא בדיוק מועמד למדליה.
"אף אחד מאיתנו לא מועמד למדליה".
מתי הייתה אליפות ישראל האחרונה ואיפה?
"בשנה שעברה. בחרמון".
ומי האלופים?
"אני כבר שכחתי איך קוראים לה אבל זו אחת ישראלית".
ובין הגברים?
"אני אגיד לך מה, הם לא בדיוק היו הספורטאים, כי הספורטאים שלנו היו בתחרויות בחו"ל. ככה שמי שהשתתף פה היו מעט מאוד שלנו".
אז אתה לא יודע מי זכה בגברים.
"נדמה לי שהיה חגי, לא, לא זוכר".
מי מאמן את הנבחרת?
"מאמן? אהה, אלכס, נו איך קוראים לו, בירדיך, משהו כזה".
הוא מהארץ?
"לא, הוא מצרפת".
והוא עובד עם הנבחרת?
"הוא מאמן כשצריך את הנבחרת".
ההתאחדות משלמת לו?
"לא. ההורים משלמים".
בזמנו נאלצתם להחזיר כסף לטוטו. אתה זוכר כמה?
"לא".
אבל למה החזרתם אתה בטח יודע.
"לא, גם לא יודע".
מיכאל רנג'ין עדיין מייצג את ישראל.
"כן".
הוא לא גר בארץ.
"הוא מדי פעם בא. דווקא היה לפני חודשיים".
אבל הוא לא מתגורר פה.
"לא".
ואת מענק הקליטה שהוא קיבל הוא החזיר?
"מאיפה אני יודע, מה אני משרד הקליטה?"
אתה אחראי לענף הזה.
"הוא לא מקבל כלום. הוא קיבל כשהיה פה וחי פה יותר מחמש שנים".
אמרת פעם שרנג'ין יקדם את הנוער. הוא בכלל לא פה.
"תשמע, רנג'ין חי חמש שנים בארץ, ועשה צבא שישה או שמונה חודשים, מה שדרשו ממנו בגלל הגיל. יום אחד הוא בא אליי ואומר 'אברהם תביא לי כסף, אין לי ממה לחיות'. אמרתי לו 'לך תעבוד בבוקר ובערב תתאמן'. אמר לי 'אתה חושב שספורטאי יכול לעבוד במלצרות ואחר כך לעשות ספורט?' זה המדינה שלך. בכל מקום בעולם המדינה מממנת, אצלנו ההורים משלמים הכל ואנחנו מצפים שיגיעו לתוצאות".
גם אני שילמתי לחוגים של הילדים שלי. אם הילדים לא מספיק מוכשרים, שההורים ישלמו.
"לא כשאתה מייצג את המדינה. אם בנאדם השיג את הקריטריונים ואני לא אתן לו לנסוע, הוא יגיש נגדי תביעה".
וירג'יל ואנדפוט שירת בצבא או התנדב לשירות לאומי?
"הוא קיבל פטור מהצבא".
על איזה בסיס?
"שהוא חי כל השנים בחו"ל ובתור אחד כזה אני לא יודע אפילו מה הבסיס שנתנו לו פטור".
הוא לא מדבר עברית, נכון?
"הוא מגמגם".
והוא חי בבלגיה.
"עכשיו הוא הבטיח שיבוא לשרת בצבא, להתנדב, זאת ההתחייבות שלו כלפיי. והוא בא לחיות בארץ. עד היום הבחור לא קיבל מהמדינה ולא מאיתנו שקל אחד. הגיש 34 אלף יורו הוצאות שהיו לו מאפריל עד היום, ולא קיבל שקל. לא מהמדינה, לא מאיתנו ולא מאף אחד".
מלגות הוא קיבל. 5,000 שקל בכל חודש לפני האולימפיאדה.
"תבדוק את זה. אתה טועה בגדול. הוא לא קיבל כי הוא לא היה זכאי למלגה".
אז איך הוא מייצג את ישראל?
"הוא אידיוט שמשלם מכיסו עד היום. זה המדינה וזה הייצוג שאתה אומר שעל כל אחד זורקים כסף".
בענפים אחרים אנשים עם דירוג 2,000 בעולם, לא ייצגו אותנו באולימפיאדה.
"ואם יש לך אחד ששווה 1,500 בעולם, והוא הכי טוב שהצלחת להביא, זה משנה?"
"ואנדפוט קיבל פטור מצה"ל מסיבות אישיות"
ממשרד הספורט נמסר: "מבירור שערכנו מול הטוטו עולה כי התמיכה בהתאחדות סקי הופסקה ב־2013 בגין אי־ניהול תקין ולא תחודש עד שלא יציגו אישור. אנו מודעים היטב לליקויים שהתגלו בהתנהלות ההתאחדות הן לנוכח דו"ח הביקורת של הטוטו והן בהסתמך על התלונות שנבדקות בימים אלה על ידי רשם העמותות, ובהתאם לממצאים שיתגלו יוחלט באילו צעדים לנקוט.
"גיוס ספורטאים ממדינות אחרות הינו נורמה מקובלת בכל העולם ללא כל הגבלה או התחייבות, בעוד שאצלנו גופי הספורט מגייסים ספורטאים יהודים מרחבי העולם בכדי שיעלו לארץ וייצגו את המדינה וחלקם אף מחליט להשתקע בישראל. ספורטאים אלה הינם אזרחי מדינת ישראל כמתחייב בתקנוני הספורט הבינלאומי והישראלי. נוכח הפצרה של הוועד האולימפי הבינלאומי שגם מדינות שבהן ענפי הספורט חורף אינו מפותח, כמו ישראל, ישלחו נציגים למשחקי החורף, ישנה נכונות לשלוח נציגים מטעמנו למשחקים.
"שני הספורטאים (רנג'ין ו־ואנדפוט - ע.פ) השיגו את הקריטריון האולימפי הבינלאומי והישראלי. בתקופה שייצג את ישראל במשחקים האולימפיים, נהג רנג'ין לקיים אימוני כושר בארץ, אבל התאמן בחו"ל נוכח העובדה שבישראל אין מתקני אימון ברמה גבוהה. על פי מידע שהתקבל מהיחידה לספורט הישגי, שאחראית על הקשר בין הספורטאי למשרד הקליטה, עולה כי רנג'ין קיבל מלגת קיום חודשית ממשרד הקליטה בשנים 2004־2009 בסך 2,500 שקל, וב־2010 לקראת המשחקים האולימפיים עמדה מלגה זו על 5,000 שקל. אחד התנאים לקבלת המלגה היה התחייבותו לקיים חלק מהאימונים בישראל, וכך היה. על פי המידע המצוי במשרד הספורט, בשלב מסוים רנג'ין החליט לעבור לאוקראינה שם הוא עוסק לפרנסתו כמדריך סקי.
"בכוונת המשרד לבחון גיבוש נוהל מסודר לתמיכה בספורטאים שאינם מתגוררים בישראל ומייצגים אותה בתחרויות בינלאומיות. במקביל, ימליץ המשרד לטוטו ולוועד האולימפי לשקול אף הם,
אימוץ נוהל מוסדר. עד שיוחלט אחרת ובכפוף לתקנוני הספורט הבינלאומי והישראלי, על־פי המידע שנמסר לנו מהתאחדות הסקי, ואנדפוט קיבל פטור משירות צבאי מסיבות אישיות".
מהטוטו נמסר: "בעקבות ממצאי הבדיקה שערכנו באמצעות משרד רואי החשבון שלנו, אולץ האיגוד להשיב לטוטו סכום של כ־270 אלף שקל. ביוזמת הטוטו הועברו ממצאי החקירה לרשם העמותות והוא שלל מהאיגוד את אישור הניהול התקין. סך כל הכספים שהטוטו שלל מהאיגוד הם כ־660,000 שקל".
תגובת ד"ר אורי שפר: "כפי שכבר הובהר בתגובת משרד הספורט בנושא זה, המשרד אינו תומך בהתאחדות הסקי זה מספר שנים ולכן היא אינה תחת פיקוחו של המשרד. לבקשת הנהלת אתר החרמון, התקיימה לאחרונה ישיבה מקצועית בנושא הכשרת מדריכים ללימוד סקי שלג כחלק מקידום הפעילות כספורט עממי. בישיבה השתתפו כל הגורמים הרלבנטיים לרבות נציגי ההתאחדות ואיגוד המדריכים האמונים על התוכניות המקצועיות. העובדה כי עמדתי בשעתו בראש הוועדה שמונתה לבדוק את פעילות ההתאחדות והמחלוקות שנתגלו בה איננה רלבנטית ואין בה כדי למנוע את קידום הכשרת המדריכים ללימוד סקי שלג".
מרשם העמותות, שמנהל חקירה לגבי התאחדות הסקי זה למעלה משנתיים, הגיבו כי אינם מוסרים פרטים לגבי תיקים שנמצאים בחקירה. מה בוער? העיקר שבינתיים גולש בלגי שלא רואה את הצמרת העולמית אפילו בטלסקופ ממשיך לייצג אותנו, עסקנים ממשיכים לטוס בין אתרי סקי אקזוטיים, ומעט הצעירים הישראלים שבאמת עוסקים בענף לא מצליחים לשבור את הקרח.