שתף קטע נבחר

דיון חירום בכנסת למניעת הוזלת הארנונה

ההחלטה להקדים את מועד עדכון הארנונה בישראל, עשויה להוביל ב-2015 לירידה בשיעור הארנונה. ברשויות המקומיות מנסים למנוע את ההוזלה, ולהוסיף סעיף לחוק שלפיו הארנונה בשנה הבאה תתייקר ב-1%. ועדת הפנים של הכנסת תקיים הבוקר דיון חירום בנושא, ביוזמת ראשי הרשויות המקומיות

ביוזמת ראשי הרשויות המקומיות, תקיים הבוקר (ד') ועדת הפנים של הכנסת דיון חירום בהצעה לייקר את הארנונה לשנת 2015 ב-1%. דיון החירום זומן בעקבות החשש של ראשי הרשויות כי הפעלת הנוסחה הקבועה לחישוב הארנונה תוביל להורדתה בשנה הבאה. נציגי השלטון המקומי מבקשים מחברי הוועדה לאשר ייקור אוטומטי של 1% ולהביא את ההחלטה לאישור מזורז במליאה.

 

 

הארנונה בישראל נקבעת מדי שנה על פי ממוצע השינוי של שני מדדים: מדד המחירים לצרכן ומדד השכר הציבורי, המייצג את השכר הממוצע בממשלה, בחברות הממשלתיות וברשויות המקומיות. כדי למדוד את שיעור השינוי ולקבוע האם הארנונה תעלה או תרד ובכמה, בודקים את המדדים שהיו ידועים ב-20 באוקטובר של השנה הקודמת ומשווים אותם למדדים הידועים ב-20 באוקטובר של השנה הנוכחית. שיעור השינוי של שני המדדים קובע את שיעור השינוי בגובה הארנונה לשנה הבאה, שעליו מכריז משרד הפנים ב-1 בדצמבר.

 

בחודש האחרון מקדם משרד הפנים תיקון לחוק שלפיו עדכון הארנונה יוקדם ל-1 ביולי והמדדים הקובעים יהיו המדדים הידועים ב-20 במאי. כלומר, יבדקו את המדדים של ה-20 במאי של השנה הקודמת וישוו אותם למדדים של ה-20 במאי של השנה הנוכחית. אלא שבשנת 2014, יצטרך משרד הפנים להשוות את המדדים של ה-20 במאי למדדים של ה-20 באוקטובר, מכיוון שאלו המדדים שעל בסיסם נקבע שיעור הארנונה הנוכחי.

 

על פי הערכות של הגורמים המעורבים בהכנת התיקון לחוק, ההשוואה בין מדדי מאי למדדי אוקטובר תוביל לירידה של הארנונה בישראל בשנת 2015. זאת מכיוון שמדד השכר הציבורי הידוע בחודש אוקטובר הוא מדד חודש יולי, שבאופן מסורתי גבוה יותר ממדד פברואר, שהוא המדד העדכני ביותר שידוע ב-20 במאי.

 

לכן, באופן עקיף וחד פעמי, תוביל ההחלטה על הקדמת תאריך קביעת הארנונה להוזלה של הארנונה בשנת 2015. מזה חוששים ברשויות המקומיות ולכן זימנו דיון חירום בבקשה לקבוע כי בכל מקרה, הארנונה תתייקר ב-2015 ב-1%.

 

יש להזכיר, כי בכל מקרה, עדכון הארנונה המדובר הוא העדכון הכללי לכל הרשויות המקומיות בישראל. בנוסף לעדכון זה, רשאית רשות מקומית לבקש אישור חריג משרי האוצר והפנים להעלות או להוריד את הארנונה בשטחה מעבר לשיעור שנקבע בעדכון השנתי. לאחרונה, העניק האוצר אישור חריג ל-57 רשויות מקומיות, לייקר מידי שנה למשך עשר שנים רצופות את הארנונה בשיעור של 0.3%. זאת, בתמורה להלוואה בהיקף של 450 מיליון שקל שהעניקו הרשויות הללו לקופת המדינה.

 

כלומר, אם תאושר ההצעה שעולה היום לדיון, יהיו רשויות אלו רשאיות להעלות את הארנונה ב-2015 בשיעור של 1.3%. אם תיפול ההצעה והנוסחה הקבועה תביא להוזלת הארנונה ב-2015, באותן רשויות תקוזז ההוזלה בשיעור של 0.3%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים