שתף קטע נבחר
 

לגרום לעיניים לשמוע: מכשיר להתמרה חושית

פיתוח מתקדם של המרכז לחקר המוח באוניברסיטה העברית מאפשר להמיר תמונה לצלילים כדי לאפשר לעיוורים "לראות" את הסביבה ולנווט בכוחות עצמם

אנו חווים צבעים וצורות באמצעות העיניים, אך פיתוח חדשני של מכשיר להתמרה חושית צבעים וצורות, מראה כי ניתן גם לשמוע אותם. הפיתוח, שיוצג באירוע "אדם מכונה" ביום המדע המתקיים בשיתוף משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל, מאפשר לעשות את מה שנשמע בלתי ייאמן - להשתמש בקולות בכדי לראות צורות. המכשיר יסייע לעיוורים ולקויי ראיה לקבל מידע חזותי על הסביבה שהם חיים בה בדרכים שלפני כן היו מעבר לכל דמיון באמצעות תרגול מכשיר ההתמרה החושית.

 

מכשיר ההתמרה פרי מחקר שבוצע על ידי צוות בראשות פרופ' אמיר עמדי מהמרכז לחקר המוח ע"ש אדמונד ולילי ספרא באוניברסיטה העברית, ומכיל מצלמה מיניאטורית, המחוברת למחשב או לטלפון חכם ולאוזניות. המידע החזותי שנקלט במצלמה, מומר ל'תבניות קול', באמצעות אלגוריתם המאפשר למשתמש להקשיב ולפרש את המידע החזותי המגיע מהמצלמה.

 

 
באמצעות העין "המוזיקלית" של מכשיר ההתמרה המשתמש שומע צלילים המספרים לו על הצבעים, הצורות והמיקום של החפצים והאובייקטים בסביבתו. שיטה זו מאפשרת ללקויי ראייה לגבש תמונה מורכבת של סביבתו, על ידי יכולת דמוית-ראיה. במחקרים אחרונים שפורסמו ב- Restorative Neurology and Neuroscience and Scientific Reports, נמצא כי עיוורים ולקויי ראיה שהשתמשו בעין המוזיקלית התייחסו באופן הולם לאובייקטים סביבם כשהם מבחינים בין צורות וצבעים שונים, או מושיטים יד למשקה-קל.

 

העין המוזיקלית

בניסוי אחר נמצא כי שילוב בין העין המוזיקלית ותרגול מוטורי-חזותי יכול לסייע בתנועות מדויקות נוספות. במחקרים שפורסמו בשני כתבים מדעיים, Neuron ו- Current Biology, הוכח כי העיוורים יכולים לאפיין עצמים מתווכי-קול באופן פרטני, הכולל פנים, גוונים, וחפצים מחיי היומיום, להצביע על מיקומם של האנשים בחדר, לזהות הבעות פנים, ולקרוא מכתבים. בשנים הקרובות צפויים פיתוחים טכנולוגיים שיהפכו את מכשיר ההתמרה החושית לזול יותר, קטן יותר, וקל יותר ויאפשרו שימוש במכשיר באמצעות טלפון חכם סטנדרטי.

 

מחקרים של האוניברסיטה העברית מראים כי בניגוד לדעה הרווחת, אזורים רבים במח מסוגלים להשתמש בחושים שונים על מנת לבצע משימה. באופן זה, למשל, עיוורים מלידה שלא ראו תמונה או אור מימיהם, יכולים להיחשף אליהם באמצעות חושים אחרים. עיבוד של מידע חזותי באמצעות מכשיר ההתמרה, נעשה באותו איזור של המח המשמש את אנשים רואים, כמו גם קריאה בכתב ברייל. דוגמא לגישה זו ניתן למצוא בכתב העת Current biology, הממחיש כיצד עיוורים 'רואים' צורות גוף באמצעות האוזניים כשהם משתמשים במכשיר ההתמרה.

 

מתוך הסרטון ההמחשה של המעבדה ()
מתוך הסרטון ההמחשה של המעבדה

 

המוח של אנשים מבוגרים גמיש משחשבנו" אומר פרופ' עמדי. "ממצאים אלו מעידים כי יתכן שמוחם של עיוורים, גם אלה שסובלים מעיוורון ממושך, יוכל 'להתעורר' לעיבוד ראייה בעזרת שיקום הכולל גם פיתוחים רפואיים חדשים ועתידיים כגון שתלי רשתית (עיניים מלאכותיות), ותוך שימוש בשיטות לימוד ושיקום חדישות".

 

הפיתוח נרשם כפטנט בחברת 'יישום', החברה למסחור הטכנולוגיות של האוניברסיטה העברית.

 

מעוניינים לשמוע עוד?

בואו ליום המדע הישראלי! כל מה שחדש, חשוב ומעניין במדע הישראלי ביום אחד ובמאות מקומות שונים ברחבי הארץ. הכירו את המדענים, החוקרים והיזמים המובילים, שיראו במשך יום שלם כיצד פוגש אותנו המדע בחיי היום יום - בכלכלה, בבריאות, בתזונה, בביטחון, וגם במוזיקה.

 

כי בלי מדע – איך תדע?

יום המדע הישראלי - 26.3.2014

לפרטים נוספים ולהרשמה לאירועים, לחצו כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים