שתף קטע נבחר

רועי בית לוי בין ספרים דיגיטליים

במהלך הכתיבה הוא לא חשב על ספר כמוצר, אבל עם רומן ביכורים ביד הוא מרגיש כי הטכנולוגיה תתרום בעתיד גם לקריאה. רועי בית לוי על המחר הספרותי שנמצא כבר בפתח, ועל מדוע כולם תמיד ימשיכו להתלונן

כשהתחלת לכתוב, דמיינת שקוראים ידפדפו יום אחד בספר שכתבת באמצעות עמודים דיגיטליים?

 

"במהלך הכתיבה לא עמד מול עיני 'מוצר' מובהק (דבר דפוס או קובץ דיגיטלי), אלא הרעיון המופשט יותר שמייצג הספר - הצורך להוציא מקרבי את הסיפור ולהניח אותו במקום אחר, פומבי, ואגב כך גם להגניב ליטוף לאגו היצירתי שלי. אחר כך, כשהבנתי שיש לפני ספר של ממש, היה לי ברור שאני רוצה לראות אותו על מדף הספרים שלי - רצוי עם הלוגו האדום בוהק של 'עם עובד' על שדרתו. עם זאת, במהלך העבודה, כשרציתי לראות את מה שכתבתי בעיניים חדשות, העברתי את קובץ הוורד שעליו עבדתי לקובץ מסוג PDF ודפדפתי בו פחות או יותר כפי שקורא בספר דיגיטלי עושה. לכן, אפשר להגיד שבאופן אישי, החוויה שלי כקורא בספר שלי היתה קודם כל כספר דיגיטלי ורק אחר כך כספר מודפס.

 

רוצים לקרוא את "הרים אני רואה" בפורמט הדיגיטלי? היכנסו לכאן !

"הרים אני רואה". עכשיו גם על מסך האייפד (עטיפת הספר) (עטיפת הספר)
"הרים אני רואה". עכשיו גם על מסך האייפד

"כאשר אפרסם את הספר הבא שלי, אשמח מאוד אם הגרסה הדיגיטלית שלו תנצל את היכולות הטכנולוגיות החדשות ותציע לקורא הרבה יותר ממלים כדי לפענח את העולם החדש שאני משרטט - למשל, לשלב את מקורות ההשראה שלי (מוזיקה, דימויים ויזואליים, קטעים מתוך ספרים אחרים או אתרי חדשות) ולהתאים אותם לקטעים הרלוונטיים בספר שלפניו".

 

מה הסצנה האהובה עלייך ביותר ב"הרים אני רואה"?

 

"אחד הקטעים החשובים לי בספר מתחבא בפרק מספר 8, ובו גיבור הספר נקלע במקרה לפגישת עסקים כושלת של אביו בבית קפה. האב אינו מבחין בבן, שמצותת לשיחה שלו ולומד עליו דברים שלא ידע קודם לכן, או לפחות כאלה שלא הניח לעצמו לדעת. המפגש החד-צדדי הזה הכתיב במידה רבה את הלך הרוח של הגיבור בתחילת המסע בעקבות אביו, שאליו מזמן אותו הספר. בנוסף, אף על פי שהסצנה הזאת מעולם לא התרחשה בעולם האמיתי, יש בה מרכיבים אינטימיים רבים שתבעו ממני חשיפה אישית לא פשוטה, מבחינתי".

 

האם יצא לך לקרוא ספר דיגיטלי ואיזה?

 

"לבושתי, עוד לא קראתי ספר דיגיטלי".

 

איזה ספר היית קורא באופן דיגיטלי ואיזה דווקא לא?

 

"אני חושב שבצעדים הראשונים שלי בשדה הדיגיטלי הייתי

מתמקד בשירה, במסות ובסיפורים קצרים. את הרומנים רחבי היריעה הייתי משאיר בשלב הזה לדפוס. מדובר, כמובן, בהעדפה אישית שאין לי, שעוד צפויה להשתנות בעתיד הלא-רחוק".

 

איך אתה חושב שחוק הספרים, שנכנס לתוקפו, ישפיע על הספרות הדיגיטלית?

 

"בניגוד למצב המבולבל ולעתים פסימי שבו נמצא שוק הספרים המסורתי, אני חושב שמבחינת הספרות הדיגיטלית חוק הספרים החדש מהווה הזדמנות לגדול ולהעז יותר מבעבר. שינוי - בין אם חיובי או שלילי - הוא תמיד מקור להתפתחות ולחדשנות. בישראל יש קהל שמסתגל בקלות מדהימה לטכנולוגיה, ובנקודה הזאת ההוצאות הדיגיטליות וזירות המכר הדיגיטליות יכולות להמר בגדול על ספרות ישראלית מקורית בפלטפורמה טכנולוגית, ולפנות גם אל קהלים חדשים וגם אל קהל רוכשי הספרים הקיים".

 

איך אתה מדמיין את ענף הספרות הישראלית בעוד עשרים שנה מהיום?

 

"אני חושב שבעוד עשרים שנה סופרים ימשיכו לכתוב (כי למעשה אין להם ברירה אחרת) וימשיכו להתלונן (כי זה מה שהם כבר רגילים לעשות) וגם הקוראים ימלאו אחר הצד שלהם בעסקה המוזרה הזאת וימשיכו לקנות ספרים - ולעתים גם להתלונן עליהם".

 

ספרי מקור ותרגום, חדשים ורבי-מכר. היכנסו לאתר "עברית": ספרים טובים במחירים מפתיעים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קיקיון
רועי בית לוי. הזדמנות לפנות לקהלים חדשים
צילום: מוטי קיקיון
לאתר ההטבות
מומלצים