שתף קטע נבחר
 

"אפשר לבנות דירות 4 חד' ב-700 אלף שקל"

בוועידת נדל"ן שנערכה בת"א הכריז נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, כי הקבלנים יכולים לבנות דירות 4 חדרים ב-700 אלף שקל - כולל רווח קבלני. בובליל הפנה אצבע מאשימה לאוצר וטען: "כל שאר הכסף הולך לממשלה"

"הקבלנים יכולים לבנות דירת 4 חדרים ב-700 אלף שקל כולל רווח קבלני". כך טען הבוקר (ד') נסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, בוועידת נדל"ן שנערכה בתל-אביב. בובליל הפנה אצבע מאשימה לממשלה לגבי מחירי הדיור והגבוהים והוסיף: "כל שאר הכסף הולך לממשלה".

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

"בדצמבר האחרון, שר האוצר, יאיר לפיד, אמר באסיפה הכללית של ההתאחדות בוני הארץ - 'זו שעת חירום. משבר הדיור הוא איום אסטרטגי על דור שלם. אנחנו מוכנים להפסיד כסף על קרקעות כדי לפתור את משבר הדיור..' עברה שנה מאז כינון הממשלה, ויש פערים בין הבטחות למציאות".

 

עוד הוסיף בובליל כי "אין ספק שכאשר הממשלה רוצה - הממשלה יכולה. מצוקת הדיור היא לא מכה משמיים ולא צונאמי, אפשר לפתור אותה עם נחישות". הוא התייחס לאמירות של הממשלה לפיהן מחירי הדירות יירדו בשנת 2015 וטען: הזוגות הצעירים הגיעו לתקרת הזכוכית שלהם ויש מה לעשות. תפסיקו לשקר לנו - מחירי הדירות לא יירדו השנה".

 

בובליל הסביר שמחיר של דירה מורכב מ-3 עלויות מרכזיות: עלות קרקע, עלות בנייה ועלות מיסוי ורגולציה. "אנחנו יכולים לבנות דירת 4 חדרים ב-700 שקל כולל רווח לקבלני - כל שאר רכיבי המחיר הם בשליטת הממשלה", אמר. "כשהמדינה רוצה היא יכולה להוריד את המחיר, והראיה לכך היא שמחיר למשתכן עומד על 738 אלף שקל לדירה וכ-750 אלף שקל לצמוד קרקע".

 

בובליל הוסיף כי "לטובת ריבוי טבעי, יש צורך בבנייה של 40 אלף יחידות דיור. על מנת לסגור את הפער שנוצר, יש צורך בבנייה של בין 60-80 אלף יחידות דיור - וגם במקרה הזה הממשלה יכולה לעשות הרבה יותר".

 

"המדינה לא רוצה לבנות יותר, למרות שהיא יכולה"

בהמשך התייחס בובליל לקבינט הדיור. "בקבינט עברו הטובות ומועילות - אבל לצערנו הן לא מבוצעות בשטח", אמר. "עודף הרגולציה ועודף תקנים, כמו הצעות חוק פרטיות, מוגשות בעשרות. כמו לדוגמא חוק 'שכר טרחת עורך דין', שבסיסו אולי מתקן עיוות חשוב - אך בסופו של יום יועמס על מחיר הדירה".

 

הוא אף התייחס להחלטות האחרונות של שר הפנים, גדעון סער, ויו"ר ועדת הפנים, ח"כ מירי רגב, בנושא הרפורמה בתכנון ובנייה. "הרפורמה עתידה ליצור שינוי חיובי, כמו הגדלת בניית היחידות המתוכננות; וכן קיצור ההליכים הבירוקרטיים", הסביר. יחד עם זאת, טען בובליל כי הרשויות המקומיות אינן מעוניינות בתושבים חדשים - אלא בשטחי משרדים שיגדילו את הכנסות העיר מארנונה.

 

עוד התייחס בובליל למספר התחלות הבנייה בישראל ב-3 הרבעונים הראשונים של שנת 2013, שעמדו על 32,291 יחידות דיור. "התחלות הבנייה על קרקע פרטית עומדות על 51% מהתחלות הבנייה על קרקעות המדינה", אמר, "כלומר היוזמה הפרטית היא הכוח הדומיננטי בשוק הדיור, ואילו המדינה - שבידה מירב משאבי הקרקע - אינה עושה מספיק".

 

בובליל ציין כי משתמע מכך שהמדינה "אינה רוצה לבנות יותר, על אף שהיא בהחלט יכולה. הטיפול הנדרש הוא טיפול שורש, עם דגש על תכנון מואץ של הקרקעות, שיווק קרקעות במחירים נמוכים, הפחתת הרגולציה והתקנים, וידוא ביצוע של החלטות הממשלה וקבינט הדיור וכמובן כוח האדם".

 

שר השיכון: "יותר שיווקים ב-2014"

שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, ייצג את הממשלה בוועידה והתייחס לטענות שהופנו נגדה. "אנחנו נישפט רק על פי התוצאות והאמון של הציבור, של הקבלנים ושל הבנקאים", אמר. בהמשך התייחס לטענות לפיהן יש פערים בהתחלות הבנייה בישראל. "נכון שאנחנו לא מספיקים להדביק את האוברדראפט שנוצר בעשור האחרון", אמר, "אבל אתם רואים עוד דבר - אתם רואים עלייה".

 

אריאל הודה כי מדובר בעלייה שאינה מספיקה, אולם ציין כי "העלייה משמעותה שאנחנו מתקדמים". הוא הוסיף כי כיום ניכר שיתוף פעולה גבוה יותר בין משרדי הממשלה. "מפלס האגו ירד מעט ומפלס העבודה ושיתוף הפעולה התגבר", הוא אמר, "מוצר הדיור הוא המוצר הכי משוכלל מבחינת משרדי הממשלה שנוגעים בו - יותר מ-10 משרדים".

 

שר השיכון אף התייחס ל-3 הסכמי הגג שנחתמו בחודשים האחרונים בקריית גת, מודיעין וראש העין. "יש פה שינוי גישה מול הרשויות. אנחנו מגיעים למצב שבו יותר ויותר עיריות פונות אלינו כדי שנכניס אותן להסכמי הגג - מה שאומר שההסכמים האלה הצליחו ואנחנו נגיע ליותר מ-100 אלף יחידות דיור באזורי הביקוש".

 

התחזית של אריאל לשנה הנוכחית היא שיווק של יותר קרקעות לבנייה מאשר בשנת 2013. "אני אומר את זה פה, מצולם מתועד, יהיו יותר שיווקים", הבטיח, "המפתח הוא איפה משווקים - אני מדבר על המחירים. כי אני בעד דימונה, ירוחם וכרמיאל, אבל בהקשר של מחירי הדיור - אנחנו הולכים יותר ויותר למרכז. המרכז, אגב, זה לא רק תל-אביב".

 

"רגולציה נוספת לא תשנה את מחירי הדיור"

מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות, אלדד פרשר, התייחס בוועידה לדרישות ההון מהבנקים בתחום המשכנתאות וציין כי הדרישות "חמורות בהרבה מהמקובל באירופה, ויכבידו על יכולת הבנקים לתמוך בהתאוששות הפעילות העסקית במשק".

 

"העלייה בהיקף ההלוואות שהועמדו על ידי הבנקים ב-2013 לשיא של כ-52 מיליארד שקל, למרות צעדי בנק ישראל, היא תוצאה של ביקושים אמיתיים שהושפעו בעיקר מהיצע דירות בלתי מספק, ומריבית ריאלית שלילית", אמר פרשר. הוא הוסיף כי "הסיכון בתחום המשכנתאות פחת באופן מהותי, הודות לניהול אחראי של הבנקים וצעדי המפקח על הבנקים - שתרמו במקביל ליציבות התיק גם בתרחישי קיצון".

 

"יש להפריד בין הבעיה הציבורית-חברתית הקשה שקיימת ברמת מחירי הדיור הנוכחיים, לבין שאלת הסיכון בתיק המשכנתאות של הבנקים", סיכם פרשר, "רגולציה נוספת בתחום המשכנתאות לא תביא לשינוי במגמת מחירי הדיור. רק פעילות אינטנסיבית להגדלת היצע הדירות בישראל, ובמקביל התחלה של שינוי במגמת הריבית והבאתה לרמה ריאלית חיובית, יקדמו פתרון של הנושא".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
אילוסטרציה
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ
מומלצים