תביעה: עולה חדש הועסק ב-4.35 שקל לשעה
ימי עבודה בסופי שבוע ובחגים, תנאי העסקה מחפירים ללא חשמל או ריהוט ובחברת ג'וקים, ומעל 2,750 שעות עבודה במשך 7 חודשים - כל זאת תמורת שכר רעב של פחות מ-12 אלף שקל. כך טוען עולה חדש מבלרוס בתביעה שהגיש נגד חברה ממשלתית-עירונית שמפעילה בתי דיור לגיל הזהב. החברה דוחה את הטענות
עולה חדש הועסק כאב בית בהוסטל בנצרת עילית במשך כחצי שנה, בתנאים ירודים ולמשך שעות ארוכות - בשכר זעום של 4.35 שקלים לשעה. כך נטען בתביעה שהוגשה בשבוע שעבר לבית הדין לעבודה בנצרת, נגד החברה הממשלתית-עירונית שקמונה. מדובר בתביעה שנייה שמוגשת תוך מספר חודשים נגד החברה, בנסיבות דומות.
- תביעה: עולים מבוגרים קיבלו 3.28 ש' לשעה
- בחסות הכנסת: ניצול הזרים בסיעוד יתגבר
- שעות נוספות בחג? זה לא כלול בפיצויים
העובד, שעלה מבלארוס בשנת 2008, הועסק במהלך 2012 כאב בית לילה בהוסטל של החברה המנהלת כ-20 בתי דיור לגיל הזהב באזור הצפון. בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד שרה זלמנוביץ, מבקש העובד פיצוי של כ-300 אלף שקל בעבור הפרשי שכר, פדיון ימי חופשה, עוגמת נפשאי מסירת מידע על תנאי העסקה, פיצוי בגין העסקה בשעות רבות ועוד.
בין השאר נטען, כי העובד הועסק מדי לילה בין השעות 19:00 ל-8:00 ומדי סוף שבוע במשמרות של 61 שעות רצופות - מחמישי בערב עד ראשון, ובחגים במשמרות ארוכות אף יותר. בסך הכל צבר העובד, כך מצוין, למעלה מ-2,751 שעות עבודה במשך כ-6 חודשים, במהלכן נדרש לתת מענה תמידי לקריאה מכל סוג של דיירי ההוסטל. המשכורת שקיבל בתמורה: 11,979.9 שקלים בלבד.
בתוך כך נטען, כי העובד הוחתם על חוזה כקבלן עצמאי שמספק שירותי כוננות, כשפועל היה חלק אינטגראלי מהמקום, וכי כתנאי לקבלת המשכורת – נאלץ לחתום על גיליונות נוכחות פיקטיביים, שקיצצו בשעות העבודה שלו.
"תנאים שאינם מתאימים לבן אנוש"
אם לא די בכך, נטען כי העובד שוכן בדירת שרד ששימשה כמשרד חלופי רשמי של החברה, בחברתם של תיקנים וללא ריהוט וחשמל. בתוך כך מסופר כי לעובד סופק פנס, אך הוא נלקח ממנו במהרה ומקור האור היחיד שנותר לו היה התאורה מהטלפון הנייד - שהספיקה לזמן קצר בהיעדר אפשרות להטעין אותו. מיטה, שולחן וכיסא – הוא ליקט מרחבי ההוסטל.
בהמשך מצוין כי העובד ביקש להעביר את המשמרות שלו בדירת הוריו, שמתגוררים במקום - אך החברה סירבה לבקשתו בטענה כי בדירת השרד פועלת מרכזייה שמשמשת את הדיירים. הסבר זה היה חסר היגיון על פי התביעה, שכן המרכזייה היתה מקולקלת ושיחות הטלפון הגיעו בפועל לטלפון הנייד שלו, שחובר לשירות עקוב אחרי.
עו"ד זלמנוביץ' מוסיפה, כי העובד הועסק בתנאים מחפירים ומשפילים שהותירו בו צלקות נפשיות. "העולה החדש הועסק בתנאים שאינם מתאימים לבן אנוש", היא אומרת. "הוא נפגע פיזית ונפשית ונגרמה לו צלקת עמוקה עד עצם היום הזה".
לפני חודשים ספורים הגישה זלמנוביץ' תביעה נוספת נגד החברה, שעדין מתבררת בבית הדין לעבודה בנצרת, בה נטען כי החברה העסיקה זוג עולים מבוגרים כבני 74 בשנים 2012-2001 בתפקידי אם ואב בית לילה באותו ההוסטל, בשכר זעום של 3.28 שקל בלבד. השניים מבקשים פיצוי של 3 מיליון שקל בעבור הפרת זכויותיהם. "נראה כי מדובר במדיניות של החברה", טוענת זלמנוביץ'".
בחברת שקמונה דוחים את הטענות בשתי התביעות שהוגשו נגדה. מהחברה נמסר כי "מדובר בתביעה הזויה אשר חברתנו דוחה מכל וכל, לא היו דברים מעולם. חברתנו פועלת תמיד על פי חוק. התביעה מתבררת בבית המשפט".