לראשונה: מעסיק יצמצם פערי שכר
נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, קבעה בפסק דין ראשון מסוגו כי יש פערי שכר בין גברים לנשים בתפקידים דומים בעיריית ירושלים - והורתה לעשות ככל הניתן כדי למגר את התופעה
אפלייה בחסות המדינה: נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, השופטת דיתה פרוז'ינין, קבעה היום (ד') כי קיימים פערי שכר בין גברים לנשים שממלאים תפקידים דומים בעיריית ירושלים. פרוז'ינין הורתה, בהחלטה ראשונה מסוגה, לעשות ככל הניתן כדי למגר את התופעה.
- יום האישה 2014: שכר הנשים נמוך ב-34%
- השרים קוראים ביוטיוב להעלות שכר לנשים
- סקר: 80% מהגברים בעד חופשת לידה לאבות
התביעה הוגשה על ידי שתי עובדות שהועסקו במחלקת התברואה בעירייה, באמצעות עו"ד אפרת דויטש מטעם שדולת הנשים בישראל, ועל ידי נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה. בתביעה נטען כי העירייה שילמה לגברים ולנשים בתפקידים זהים משכורת שונה, תוך הפרת חוק שכר שווה וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
נשיאת בית הדין דחתה את התביעה לפיצוי מכוח חוק שוויון הזדמנויות - אך כן פסקה לעובדות פיצויים מכוח חוק שכר שווה, בהן על רכיבים כמו השוואת שכר משולב, השוואת דרגות ותוספת רכב. בנוסף, הורתה השופטת לעירייה, לבצע מחקר חיצוני של פערי השכר בעירייה ולנקוט בצעדים אופרטיביים לצמצום התופעה.
בתוך כך, טענות העירייה לגבי שוני בין התפקידים השונים של הגברים והנשים - נדחו. בית הדין קיבל את טענת העובדות, לפיה פערי השכר נבעו לא רק מתוספות שונות, אלא גם מכיוון שלגבי העובדים, שביצעו תפקיד מינהלתי דומה לתפקיד העובדות, הוחלו הסכמים קיבוציים אחרים לעומת אלה של הנשים.
אלו יצרו פערים בשכר הבסיסי, שלעמדת השופטת - אינם ניתנים להסבר אלא על פי המין. "הוכח כי למעשה העובדות מבצעות עבודה אינטנסיבית מזו של הגברים ואף על פי כן, השתכרה כל אחת מהן כ-30% פחות מעמיתיהם הגברים", צוין בהחלטה.
"קפיצת מדרגה"
עו"ד שרון חכמון, העוסקת בדיני עבודה ממשרד חכמון – אלמקייס ושות', ציינה כי פסק הדין לא מצא אמנם קשר סיבתי בין פערי השכר לבין שיקול מפלה של העירייה ואף דחה את מרבית התוספות שביקשו העובדות. עם זאת היא מדגישה, כי "התובעות כן הצליחו להוכיח בהתאם לחוק שכר שווה לעובד ולעובדת כי לא הייתה הצדקה לפערי השכר".
עוד היא מוסיפה כי "עצם אישור הבקשה לראשונה לביצוע המחקר, מהווה קפיצת מדרגה של ממש מבחינת המלחמה בצמצום פערי השכר בין גברים לנשים. "לא מן הנמנע כי אנו נראה לאור כך היצף של תביעות לבית הדין במעורבותה של הנציבות, במסגרתן יתבקשו גופים אחרים לערוך מחקר שמבהיר את אופן תשלום השכר בבית העסק כמו גם ביצוע צעדים אופרטיביים לצמצום פערי השכר המגדרים", היא מציינת.
עו"ד אינה סולטנוביץ'-דוד, נציבת ירושלים והדרום בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, ברכה על הפסיקה. "מדובר בפסק דין ראשון מסוגו, המחייב בדק בית יסודי בעיריית ירושלים ואחריות של כל רשות, ארגון ועסק, להבטיח שלא יתקיימו בקרבו פערי שכר", אמרה. "נמשיך לעקוב אחר ביצוע פסק הדין כדי לוודא כי העירייה תפעל עתה ביתר שאת לבחינת פערי השכר המגדריים וקביעת צעדים ברורים לתיקון הפערים".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "אפליה בשכר בין נשים לגברים הינה דבר שנוגד את מדיניות העירייה והעירייה תפעל בכל דרך למנוע אפליה כזו ככל שתתגלה כזו. לשם השגת מטרה חשובה זו, העירייה פועלת בשיתוף פעולה מלא ובשקיפות מלאה, עם הנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה, תוך קיום פגישות עבודה שוטפות עם נציגיה. עם קבלת פסק הדין , נלמד את האמור ביתר סעיפיו ונפעל על-פיו".