סוכרתיים? 6 העצות שיכניסו אתכם לכושר
להעלות את הקצב בהדרגה, לבדוק את רמות הסוכר בדם לפני הפעילות ואחריה ולהצטייד בתכשירים לפטרת ציפורניים - הכללים המיוחדים שחולי סוכרת צריכים להקפיד עליהם כדי ליהנות מפעילות גופנית בלי להזיק לגוף
פעילות גופנית מומלצת לאנשים החולים בסוכרת - אבל איך עושים את זה נכון? הפעילות משפרת את איכות חייהם של החולים במישורים רבים: איזון רמות הסוכר בדם, שיפור חילוף החומרים, הרזיה, התמודדות טובה יותר עם כאבים ועייפות ותחושה כללית טובה יותר.
פעילות אירובית היא הפעולה הפשוטה ביותר שאפשר לבצע כדי ליהנות מהיתרונות האלה, ללא צורך באביזרים או בהכשרה. עם זאת, כשמדובר בחולי סוכרת הדבר דורש הקפדה על כמה כללי זהירות:
מתמודדים עם סוכרת:
- האם ניתן לרפא לחלוטין סוכרת? 7 עובדות
- ויתור על רכיב תזונה אחד ימנע סוכרת. מהו?
- להתמודד עם המתוק: 10 דרכים לחיות עם סוכרת
1. בדקו את רמות הסוכר
מומלץ לבצע בדיקת סוכר כחצי שעה לפני תחילת הפעילות, כדי לוודא שלא נסבול מירידת סוכר במהלך הפעילות. ההמלצה הבסיסית למתאמן סוכרתי ממוצע היא להתחיל את הפעילות ברמת סוכר מינימלית של 150.
לאחר הפעילות מומלץ לבצע שתי בדיקות סוכר - הראשונה מיד בתום הפעילות הגופנית והשנייה כחצי שעה לאחר מכן, כיוון שהגוף נוטה לשחרר הורמונים שונים המעלים את רמות הסוכר באופן זמני לאחר ביצוע פעילות, ורק לאחר התאוששות חוזר הסוכר לרמתו הרגילה וניתן לראות אם יש לבצע תיקון לרמות הסוכר בגוף.
תיקון מיידי לאחר הפעילות האירובית עלול להעלות את הסיכון לירידה נוספת ברמות הסוכר.
2. מצאו את הפעילות המתאימה לכם
יש אנשים שהליכה מהירה של שעה ארבע פעמים בשבוע היא הפעילות הטובה ביותר עבורם, ועבור אחרים מדובר בשחייה או אירובי במים, המהוות צורה עדינה יותר של פעילות גופנית. מים תומכים בגוף ומפחיתים את הלחץ על הרגליים הסובלות מכאב עצבי. כמו כן, יתרונות השחייה רבים במיוחד אצל מתאמנים הסובלים מעודף משקל בעוד שהליכה עשויה לפגוע במפרקים. אפשרויות נוספות הן יוגה או טאי צ'י, שבהן התנועות מסייעות לאיזון ורגיעה כלליים.
חשוב מאוד לבחור בפעילות גופנית מהנה, כיוון שאז גדל הסיכוי שנתמיד בה ונשפר את הכושר ואת מצב הרוח בו זמנית.
3. העלו את הקצב בהדרגה
התחלה של פעילות גופנית נתפסת בדרך כלל כדבר מאתגר, לכן מומלץ לעשות זאת לאט ובהדרגה. הוסיפו בכל יום כמה דקות לאימון, עד שתגיעו ל-30 דקות ביום, חמש פעמים בשבוע.
פעלו בהדרגתיות גם בכל הנוגע ליעדים: עלייה של חמש דקות במשך הפעילות, אחת לשבועיים, מהווה קצב עלייה סביר שימנע הפרזה בפעילות.
קבעו ימים ספציפיים שיוקדשו לפעילות גופנית, ובמידת האפשר אף תאמו עם חבר כדי להעלות את המוטיבציה ואת תחושת המחויבות לפעילות. פעילות בזוגות או בקבוצה עשויה לתרום לעלייה ברמת הכושר אם היכולות של חברי הקבוצה גבוהות יותר.
4. שמרו על איזון
בניגוד לאיזון רמות הסוכר בדם, הדבר השכיח שלו צריכים לדאוג סוכרתיים, במהלך פעילות גופנית כדאי לעבוד על איזון שיווי המשקל.
תרגלו קימה מהכיסא באמצעות התרוממות הגוף - בתחילה היעזרו בידיים ולאחר מכן כדאי להתייצב לבד. תרגלו עמידה על רגל אחת במשך חצי דקה ויותר, לכו עקב בצד אגודל כשהידיים פרושות לצדדים, לכו כך לאחור ועוד.
5. הצטיידו היטב
הצטיידו בנעלי ספורט טובות, כדי להימנע מפציעות ברגליים. בעת הרכישה ודאו שיש מספיק מקום לאצבעות הרגליים, במיוחד לבוהן, כדי למנוע שפשוף ושלפוחיות.
הצטיידו בתכשירים מתאימים לטיפול בפטרת ציפורניים, כיוון שסוכרתיים נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מהתופעה.
נוסף על כך, חשוב להצטייד בגלוקוז זמין, כמו צימוקים או חטיפים שונים, מקור פחמימות מהיר לסיטואציות שבהן רמת הסוכר בדם יורדת.
6. אתגרו והפתיעו את עצמכם
נסו סגנונות ספורט חדשים שלא חשבתם עליהם קודם, דוגמת ריקודים סלוניים, גולף או באולינג. אם עד היום התאמנתם בקבוצה, בצעו אימון מול סרטונים במחשב וכן הלאה.
השתמשו באביזרי אימון חדשים כגון גומייה, המאפשר לבצע תרגילים ברמות קושי שונות גם בבית. השימוש באביזרים קלים וניידים נוח וזמין במיוחד, ומעניק תחושת הצלחה בביצוע תרגילי מתיחות וגמישות - מרכיב מהותי באימון כשמדובר בסוכרתיים.
ככלל, הפכו את שגרת היום לפעילות גופנית: עלו במדרגות במקום במעלית, סחבו בעצמכם את שקיות הקניות ועוד. השינוי בשגרה והעולמות החדשים שאליהם תיחשפו יחזקו את המוטיבציה שלכם.
הכותב הוא מאמן כושר אישי במרכז DMC
לטיפול בסוכרת, מאמן במסגרת האגודה לסוכרת נעורים, מדריך קבוצות כושר ואירובי ברשת חדרי כושר ובקבוצות פרטיות.