שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

אימא רוסיה: למה בקרים מעדיפים את פוטין?

תושבי קרים מכריעים היום אם להצטרף לרוסיה במשאל שאוקראינה והמערב אינם מכירים בו. רובם צפויים לתמוך בסיפוח למוסקבה כי הם מפחדים מכוחות רוסיה או כי נדמה להם שמצבם הכלכלי ישתפר, אבל כלכלנים טוענים שזו אשליה

משאל העם בקרים נפתח הבוקר, ובו יכריעו תושבי חצי האי אם להפוך לטריטוריה רוסית או להפוך לעצמאים. בשעה זו הם מכריעים בין אחת משתי אפשרויות: הראשונה, "האם אתה בעד איחוד מחדש של קרים עם רוסיה?", והשנייה, "האם אתה בעד השבת החוקה מ-1992 ומעמד קרים כחלק מאוקראינה?" תוצאות המשאל, שהמערב אינו מכיר בו, צפויות להתקבל מחר בצהריים, אך החששות וגם הציפיות כבר ניכרים.

 

כתבת CNN בקייב דיווחה כי "כולם חושבים שהמשאל הוא הולכת שולל. אנשים מודאגים ממה שיקרה לאחר מכן. הם חוששים שצבא רוסיה ידחק בכוח את צבא אוקראינה מקרים". האוקראינים מתלוננים על נוכחות רוסית צבאית גם ברחובות קייב. אולה מיקולייצ'וק (21) אמרה: "הרוסים מאיימים עלינו, מכים אותנו, הם חוטפים פעילים. אנחנו לא יכולים להילחם בהם".

 

מצביעים בקרים היום            (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מצביעים בקרים היום (צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

רובם של מיליון וחצי התושבים בקרים צפויים להצביע בעד הצטרפות לרוסיה. עבור רבים השיקולים הם כלכליים לא פחות מאשר פוליטיים. סבטלנה דזובנקו, עובדת רכבת בת 25, הסבירה: "ברוסיה אני יכולה להרוויח פי כמה יותר מאשר באוקראינה. כיום אני מרוויחה 300 דולר בחודש, ברוסיה אני ארוויח 1,200. לא נשאר לי שום דבר אחרי שאני משלמת שכירות, משלמת על חימום וקונה אוכל. מה אם אני רוצה לחסוך? מה אם אני חולה?".

 

"לא רואים עתיד לאוקראינה"

עבור אלה שיצביעו בעד הצטרפות לרוסיה לא מדובר בשיקול אידיאולוגי ובשאיפה להיות חלק מ"אימא רוסיה", אלא בלהיות תושבי מדינה המספקת כלכלה סבירה. תושבי קרים סבורים שהשכר ברוסיה ותנאי הפרישה טובים יותר, אולם למעשה כלכלתה של רוסיה מצויה בשפל והייתה עדה לירידה חדה בהשקעות ובהכנסות. ערך הרובל יורד, והאינפלציה צפויה לעלות. לפי מכון מחקר כלכלי עצמאי במוסקבה, כלכלת רוסיה תצמח רק ב-2% בשנה עד 2016.

 

אולם המידע הזה מדלג על תושבי קרים, אשר יותר ממחציתם הם רוסים. קרים היה חלק מרוסיה עד 1954, אז הועבר לאוקראינה הסובייטית. גלינה סטדנצ'וק, מוכרת תה, הסבירה ל-USA Today: "אני אוקראינית. המשפחה שלי גורשה מכאן על-ידי סטלין, ואני בכל זאת תומכת ברוסיה. קרים צריך להיות חלק מרוסיה".

 

אולגה פיליפנקו, פנסיונרית שנאלצת לחיות על 100 דולר בחודש, אומרת שנשיא כמו ולדימיר פוטין יהיה נהדר: "כולם כאן סוגדים לו. מעולם לא היה לנו נשיא שעושה משהו עבור אנשיו". היא רוסייה, ובעלה זה 50 שנה, יבגני, הוא אוקראיני, אבל גם הוא מתכנן להצביע בעד הצטרפות לרוסיה: "איך יכול להיות שאני כאוקראיני אתמוך בסיפוח קרים לרוסיה? אני פשוט לא רואה עתיד לאוקראינה כמדינה".

 

הטטרים, מוסלמים סונים ממוצא טורקי המהווים 12% מהאוכלוסייה בחצי האי הודיעו שהם יחרימו את המשאל, אף שהובטח להם שיקבלו סיוע כלכלי וזכויות על אדמות.

 

הפגנה ברוסיה בעד סיפוח קרים (ארכיון)         (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה ברוסיה בעד סיפוח קרים (ארכיון) (צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"סוגדים לפוטין"            (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"סוגדים לפוטין" (צילום: AFP)

הטטרים שלטו בעבר בקרים, עד להשתלטות רוסיה בסוף המאה ה-18. בשנות הארבעים גירש סטלין 200 אלף טטרים מזרחה בעיקר לסיביר. מחציתם מתו במסע ממחלות, מצמא ומרעב. רבים מצאצאיהם שבו לקרים זמן קצר לפני התפרקות ברית המועצות. לאחר שבקרים מונה ראש ממשלה פרו-רוסי עם הדחת נשיא אוקראינה ויקטור ינוקוביץ', החלו הטטרים לעמוד לצד קייב.

 

אדלינה טרייבה, אשת עסקים טטרית בת 45, אמרה: "זה ממש מפחיד. התקווה היחידה שלנו היא הקהילה הבינלאומית ואובמה. חייבים לעצור את פוטין". היא אינה מאמינה שהמצב הכלכלי ברוסיה ישתפר: "אימא שלי עדיין חיה ברוסיה ויש לה פנסיה זעומה". היא לא מתכוונת להצביע במשאל כי אין בו אפשרות להצביע בעד הישארות בריבונות אוקראינה.

 

גולזרה אלמירובה מאמינה שלא רבים רוצים להצטרף באמת לרוסיה, אלא רק בגלל חששם מהחמושים: "אם לא היו פה הכוחות האלה, אנשים היו יוצאים להפגין נגד המשאל, אבל הם מפחדים".

 

רוסיה תיפגע מהסנקציות יותר מהמערב

אם תושבי קרים יבחרו כצפוי להצטרף לרוסיה, החלטתם עלולה להשפיע על הצמיחה הכלכלית, על המסחר ועל ההשקעות. המערב צפוי להטיל סנקציות על רוסיה החל ממחר, ורוסיה תסבול מהן יותר מאשר המערב, בין השאר כיוון שהייצוא שלה לאיחוד האירופי מהווה 15% מהתמ"ג שלה. יועץ כלכלי של פוטין, אלכסיי קודרין, הסביר ל-CNN שאפילו סנקציות מוגבלות יפגעו בהשקעות מקומיות וזרות ברוסיה, וכלכלתה עלולה להיפגע מכך לאורך השנה כולה.

 

משקיעים כבר החלו לברוח בחודשיים האחרונים מרוסיה ולקחו עמם 33 מיליארד דולר, והמגמה הזו צפויה להתגבר. כמו כן תיקלע רוסיה לבעיה עם סיפוח קרים – אשר נכון לעכשיו 70% מהתקציב שלו מגיע מאוקראינה וכן 90% מהמים ורוב המזון ומקורות האנרגיה.

 

השווקים באירופה עלולים לסבול הפסדים קטנים למדי בגלל המשבר עם רוסיה. בראשם – גרמניה, כיוון ש-6,000 חברות גרמניות פעילות ברוסיה. אבל בכל אופן הפגיעה בכלכלתה תעמוד לכל היותר על 0.2% בשנה הקרובה.

 

יהיו תוצאות המשאל אשר יהיו, אוקראינה תזדקק למיליארדים בחודשים הקרובים כדי להתאושש. האיחוד הציע לה הלוואות בסך 15 מיליארד דולר בשנתיים הקרובות. ארה"ב הבטיחה מיליארד דולר, והבנק העולמי הבטיח תמיכה בשווי 3 מיליארד דולר. צוות של קרן המטבע הבינלאומית נמצא במדינה מתחילת החודש ויישאר בה עד סופו כדי לדון ברפורמה כלכלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים