שתף קטע נבחר

 

חסרי מוטיבציה בדיאטה? כך תחזקו את כח הרצון

כדי לרזות, לשנות את אורח החיים, לשמור על ערכי הסוכר בדם או לבצע ספורט צריך מוטיבציה שלא תמיד יש לנו. למה העבר אשם בכך - ואיך אנחנו יכולים לשנות את זה בהווה? פסיכולוגית קלינית מגלה איך לחזק את כוח הרצון

כדי להבין מדוע אין לכם מוטיבציה עכשיו לרזות או להתחיל בפעילות גופנית - תצטרכו לחזור אחורה בזמן בדמיונכם. האם כשהייתם ילדים קטנים ובכיתם בלי הפסקה, אמא שהייתה מותשת לאחר יום עבודה הושיטה לכם קוביית שוקולד? האם כשהפרעתם ועשיתם רעש אבא המתוסכל קנה לכם גלידה?

 

סיטואציות כאלה ואחרות מייצרות חיבור מיידי במוח בין מאכל עתיר סוכר ובין פתרון או נחמה ברגע של מצוקה. כבר בינקות מוטבעים בנו הרגלים שכדי לשנות אותם אנו נדרשים לכוחות רבים, רגשיים ונפשיים, שלא אחת אנו מתקשים לגייס לבדנו וזקוקים לסיוע מקצועי שיחזק את ההנעה לשינוי.

 

 

התחלתם דיאטה ? קראו עוד:

 

הבנה של מקור ההרגל והאופן שבו עבד המנגנון בילדות חשובה לצורך העבודה הטיפולית, שבין השאר עוזרת לפענוח התנהגות אוטומטית בגיל מבוגר. מבוגר בעל התנסות עבר דומה יעדיף - מתוך הרגל לא מודע - לקחת לעצמו שוקולד או ממתק אחר כשהוא חש במצוקה רגשית, בעייפות או באי ודאות.

 

מאחר שחלק מההרגלים הלא-טובים שנרכשו בעבר הביאו לתלות רגשית, כעת עלינו לעבור מעין "גמילה מנטלית" מההרגלים הלא-בריאים, לצד חיזוקי מוטיבציה וסביבה תומכת. רק כך נצליח בהדרגה להשפיע על עצמנו ולטפח אורח חיים בריא יותר. במצבים מסוימים, למשל, מוטיבציה לשינוי תתפתח בעיקר דרך חיזוקים חיוביים שיתגברו את הרצון שלנו להצליח.

 

לצד הגמילה המנטלית, חלק בלתי נפרד מהתהליך הוא חשיבה לטווח ארוך, כזו שתישאר גם לאחר שינוי ההרגל באופן ראשוני ותעזור לנו לשמר את איכות החיים ברמה הפיזית והנפשית. שמירה על תזונה מאוזנת, לדוגמה, דורשת מוטיבציה ומאמץ במיוחד במצבים כרוניים ומתמשכים, כיוון שמשמעת עצמית מלווה לא פעם בקושי, במיוחד בחברה המודרנית הרוויה בפיתויים.

 

נדרשת חשיבה לטווח ארוך כדי לשמר את איכות החיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נדרשת חשיבה לטווח ארוך כדי לשמר את איכות החיים(צילום: shutterstock)

 

לצאת ממעגל ההזנחה העצמית

לעתים הכעסים הנצברים במהלך היום באים לידי ביטוי באכילה מוגזמת או לא נכונה, בעוד שניתן לנתב אותם באופן חיובי, באמצעות עיסוקים רבים ומגוונים כמו ספורט, אמנות, כתיבה, הרפיית השרירים בדמיון מודרך או שיחה מעמיקה על שורש הסיבה לכעס. שיחה כזו תעודד אותנו, תשפר את מצב הרוח ותעזור לתרגם את הכעס להסבר. 

 

הכעס לבדו אינו מהווה דרך יעילה להתמודדות עם הצורך בביטוי רגשי. אנו נוטים להשלות את עצמנו שפריקת הכעס תביא לרגיעה, בעוד שההפך הוא הנכון: שחרור הזעם עשוי להביא להחמרה ולעלבון בתוך מערכת היחסים, ועלול להיווצר מעגל חוזר שבו ההחמרה מביאה שוב לצרכים שליליים, דוגמת אכילה לא מאוזנת והזנחה עצמית.

 

אחד הדברים החשובים שעלינו לשים עליהם דגש הוא הידיעה שאם מועדים - אפשר להתחיל מחדש כמעט תמיד. חיזוק המוטיבציה ודפוסי התנהגויות טובים חשוב לבריאותנו ועשוי להתאפשר באמצעות כלים לחיזוק הכוחות הפנימיים, כמו דמיון מודרך והרפיה. בנוסף, טיפוח קשר עם מטפל המכיר את העליות והירידות במסע המאתגר והאינדיבידואלי של שמירה על איזון גופני ונפשי יסייע לשיפור המוטיבציה.

 

השלמה וקבלה עצמית, תוך הבנה שאנחנו בעלי יתרונות וחסרונות, תקל עלינו להתמודד עם תקופות של ירידה בהשגת המטרות ושל דעיכה במוטיבציה.

 

איך לחזק את המוטיבציה?

חיזוק המוטיבציה יכול להתבצע באמצעות שיטות רבות, בהן טכניקות להקטנת מתחים, ניהול יומן אכילה אישי, עבודה צמודה עם מטפל, למידה מרגעי המעידה בעבר וכן דיבור עצמי המהווה טכניקה יעילה היורדת לשורשי הקושי של האדם ומנחה אותו להשתמש במשפט אישי שיסייע לו ברגעי משבר.

 

דיבור עצמי יכול לכלול גם משפטים נוספים המחזקים את המוטיבציה באופן ממוקד המקל את ההתנהלות היומיומית.

 

טכניקות נוספות הן תרגילי נשימה מיוחדים המכוונים את הריכוז ועוזרים לבצע פעולות חלופיות במקום הרס עצמי.

 

כל אלו, לצד שיחות טיפול ממוקדות המחזקות גם את החוסן הנפשי, יכולות לשפר את הביטחון העצמי ולקדם את האדם לחיזוק הגוף והנפש בדרך להעלאת המוטיבציה שתאפשר להשיג את מטרותינו.

 

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית ורפואית במרכז DMC לטיפול בסוכרת.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם מועדים - אפשר להתחיל מחדש כמעט תמיד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים