חשיפת נתוני השכר לא תמנע אפליית נשים
הצעת החוק לפרסום נתוני השכר של עובדים בארגונים גדולים - עלולה להביא דווקא להגדלת פערי השכר בין גברים לנשים. במקום זאת, עדיף לגרום למעסיקים להבין, שמקום עבודה שוויוני משתלם להם יותר, גם כלכלית
כל מהלך לצמצום אפליה על רקע מגדרי או לצמצום פערי שכר בין גברים ונשים הוא חשוב, אבל היוזמה האחרונה בתחום - החוק לפרסום נתוני השכר של עובדים בארגונים גדולים - עלולה רק להגדיל את הפערים בשטח.
- לראשונה: מעסיק יצמצם פערי שכר
- יום האישה 2014: שכר הנשים נמוך ב-34%
- סקר: 80% מהגברים בעד חופשת לידה לאבות
מדובר בהצעת חוק של ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשינוי מגדרי, שעברה בקריאה שניה ושלישית ביום האישה שצוין בשבוע שעבר בכנסת. על החוק החדש, מעסיקים בארגונים עם 100 עובדים ומעלה, יפרסמו בגלוי את נתוני השכר והתפקידים של העובדים בהם
לביא, שמכירה את הנתונים הכואבים לפיהם שכר הגברים בישראל גבוה בעשרות אחוזים מזה של נשים - קוראת למהלך של "שקיפות". לטעמה, זה יגרום למעסיקים להירתע מיצירת פערי שכר בין המינים, שכן אף מעסיק לא ירצה להיתפס כמפלה בפומבי - דבר שיוביל בהדרגה לצמצום פערי השכר במשק.
אבל כשבוחנים יוזמה דומה להפליא שיושמה ברשות ניירות ערך, לחשיפת שכר הבכירים - מגלים שהיא לא רק שלא סייעה לצמצם את רמות השכר הגבוהות בחברות הציבוריות הנסחרות בבורסה, אלא אף הובילה לעלייה משמעותית בשכרם, עקב דרישתם להשוות את תנאיהם לעמיתיהם בחברות אחרות. לפיכך - אם הצעת החוק הנוכחית תמשיך ותתקדם במסלול החקיקתי - ראוי שייבנה לה מנגנון יציב, שיתמודד מראש עם מצב דומה.
לא אפקטיבי
גם בהיעדר ניסיון דומה, ניתן להעריך את מידת האפקטיביות של מהלך כזה, וליתר דיוק את העדרה, שכן מעסיקים יצירתיים ימצאו דרכים לעקוף את החוק: שינוי בהגדרות תפקידים, שינוי הפרמטרים לחישוב השכר, הענקת בונוסים מחוץ למסגרת השכר ועוד, הם רק חלק מרשימה ארוכה של רעיונות, שבוודאי יעלו על שולחנם של המנכ"לים בבואם לשמור על הסדר הקיים.
ייתכן בהחלט שחקיקה אגרסיבית תסייע להתמודד עם הבעיה - אך סביר להניח שלבדה, היא לא תוכל לעמוד במערכה כה קשה. משום כך, לצד חקיקה מרתיעה, על המדינה ליזום גם מהלכים נרחבים ליצירת הבנה בקרב המעסיקים, שמקום עבודה שוויוני הוא טוב לכל העובדים וכלכלי לארגון, וכך לעודד אותם לשנות את ההרגלים הנטועים כה עמוק,.
בנוסף, יש להשקיע משאבים רבים בשיתוף משרדי ממשלה, ולהוביל מהלך הסברתי וחינוכי רב שנים, שיתחיל בגני הילדים ויתפרס על פני החברה כולה. מהלכים כאלה, של הסברה והטמעת החשיבות ביצירת סביבת עבודה שוויונית, לצד מתן תמריצים חיוביים מצד המדינה, יובילו בהכרח לתוצאות חיוביות.
צמצום תחושות של תסכול יוביל לצמצום תחלופת נשים עובדות - שיש לה משמעויות כספיות לארגון וכן לשכר שוויוני - שייצר נאמנות גבוהה יותר בקרב העובדים ויגביר את תחובות הלויאלויות מצידן של העובדות. אלו יתרונות שכל מעסיק יידע להעריך ולהוקיר, ואם נלך בדרך הזו - אולי נצליח להוביל את אחד השינויים החשובים ביותר בחברה הישראלית.
הכותבת היא מנכ"לית נטע - המרכז לפיתוח קריירה