עיראק: חוק חדש יאפשר נישואין עם בנות 8
החוק כיום מתיר נישואין מגיל 18. כעת יחליט האב אם לחתן את בתו, והיא תחויב לקיים יחסים עם הבעל מתי שיחפוץ. המבקרים: "פשע נגד האנושות"
ממשלת עיראק שוקלת להעביר חוק חדש שיאפשר להתחתן עם ילדות כבר כשהן בנות שמונה שנים בלבד. החוק גם יחייב נשים לציית בכל עת לבקשת הבעל לקיים עמן יחסים.
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
רק לפני פחות מחצי שנה אישרה הכנסת להעלות את גיל הנישואין מ-17 ל-18. בתחילת החודש נכנס החוק לתוקף. בכך מיישרת ישראל קו עם מרבית מדינות אירופה. לעומת זאת, החוק החדש לא יגדיר גיל מינימלי, אולם סעיפיו יגדירו תנאים לגירושין מילדות בנות 8. מבקרי החוק סבורים כי זו הייתה דרכו העקיפה של המחוקק להוריד את גיל הנישואין. גיל הנישואין המינימלי הקבוע בחוק בעיראק כיום הוא 18 או 15 באישור אפוטרופוס.
עוד לפי החוק, הבעל יכול לקיים יחסים עם אשתו, צעירה ככל שתהיה, גם ללא הסכמתה. על האישה נאסר לעזוב את הבית ללא רשותו. כמו כן, החוק מגביל את זכויותיהן של נשים על ילדיהן במקרה של גירושין. החוק גם מגדיר את האב כבעל הזכות לקבל או לדחות הצעת נישואין.
"הדיילי מייל" הבריטי מסביר שהחוק מבוסס על המסורת השיעית ונועד להבחין בין הרוב בעיראק, שהוא שיעי, לבין שאר האוכלוסייה. בראש מקדמי החוק עומד לא אחר מראש הממשלה נורי אל-מליכי, המעוניין להמשיך לקדנציה שלישית.
משרד המשפטים אישר את החוק בשנה שעברה, והקבינט אישר אותו בחודש שעבר למרות מחאות. כעת על הפרלמנט לאשרו, וזה לא צפוי לקרות לפני הבחירות ב-30 באפריל. שר המשפטים העיראקי חסן א-שימארי דחה את הביקורת והסביר שהחוק ימנע מערכות יחסים לא חוקיות עם ילדות.
החוקר העיראקי האדי ג'אלו הסביר: "פוליטיקאים שיעים חזקים חושבים שעליהם לעשות כמיטב יכולתם כדי לשים קץ לחוסר הצדק נגדם בעבר, עד להדחת סדאם חוסיין ב-2003". מאז דוחקים הפוליטיקאים בשיעים לערוך את טקסיהם הדתיים בפומבי כדי להפגין את כוחם.
פעילים בעיראק עצמה וגם מחוץ לה זועמים על החוק המהווה פגיעה קשה בזכויות נשים. הפעילה העיראקית חנא אדוואר אמרה: "זהו פשע נגד האנושות. הילדות האלו יסבלו פיזית ומנטלית".
המחוקקת הסונית ליקא ורדי אמרה: "החוק יסלול דרך להקמת בתי דין שיעיים, ובני עדות אחרות יצטרכו להקים מערכות מקבילות. הדבר יגדיל את הפער בין המיעוטים והעדות".
גם הארגון הבינלאומי Human Rights Watch מתח ביקורת חריפה על החוק: "זוהי נסיגה מבחינת נשות עיראק".
ילדה בבית יתומים בעיראק
צילום: AP
מומלצים