שתף קטע נבחר
 

נא להכיר: מכשירי הדור הבא שיצילו את הלב שלכם

קוצב הלב הכי קטן בעולם, מכשיר זעיר המושתל בעור ומאבחן הפרעות קצב ומסתם המונע ניתוח לב פתוח - טכנולוגיית המזעור משרתת את עולם הרפואה ובחברת מדטרוניק מציגים את הגאדג'טים שחוסכים הליכים כירורגיים מורכבים הכרוכים בסכנת זיהום. מה צופן העתיד לאיבר החשוב בגופנו?

שני חדרים, שתי עליות, ארבעה מסתמים ו-100-60 פעימות בדקה כדי להזרים אלפי ליטרים של דם ביממה: הלב האנושי הוא משאבה אדירה וחיונית, אך מה קורה כשמשהו משתבש בקצב הפעולה שלו? קוצב הלב הטבעי שלנו ממוקם בחלק העליון של הפרוזדור הימני, והוא המתחיל את שרשרת ההולכה החשמלית הקוראת להתכווצות הפרוזדורים. כאשר התכווצויות הלב אינן סדירות - נדרש לנו קוצב לב מלאכותי.

 

ברדיקרדיה, למשל, היא מצב שבו קצב פעימות הלב מואט לפחות מ-60 פעימות בדקה, ולעתים אף פחות מ-50. במהלך השינה ואצל ספורטאים מיומנים הדבר נחשב תקין, אך כהפרעה בקצב הלב היא עלולה לגרום לחולשה, סחרחורת, עייפות ולעתים גם עילפון.

 

 

שמרו על בריאות הלב :

  

בכל שנה מושתלים קוצבי לב ודפיברילטורים ביותר ממיליון מטופלים ברחבי העולם, כמעט שליש מהם בארצות הברית, כדי להסדיר את קצב פעימות הלב ולמנוע אותם תסמינים של חולשה, אובדן הכרה ואף סכנת חיים. חולים המצויים בסכנה לפרפור פרוזדורים עשויים להזדקק לקוצב לב המשולב בדפיברילטור, אשר מספק שוק חשמלי במקרה שבו החולה זקוק לו כדי לחזור לפעילות לבבית תקינה.

 

שיעור הסיבוכים בהשתלת קוצב מגיע עד כ-3.5%, רובם קשורים בזיהומים או במוליכים המחברים בין המכשיר ללב.

 

הכירו: קוצב הלב הכי קטן בעולם

בימים אלה עושה עולם קוצבי הלב צעד גדול קדימה עם ה-Micra, קוצב לב חדש מבית ענקית הטכנולוגיה הרפואית מדטרוניק, שגודלו כעשירית בלבד ממה שהכרנו עד היום: נפחו פחות מ-1 סמ"ק, בערך כגודלה של גלולת ויטמינים, זאת לעומת קוצבי הלב המקובלים לשימוש כיום שנפחם עומד על כ-10 סמ"ק (לא כולל המוליכים המחברים בין הלב למכשיר האלקטרוני עצמו).

  

בשנים האחרונים עמלו בחברה על פיתוח מכשיר קטן יותר אשר יוחדר ללב בהליך כמה שפחות פולשני. הודות לטכנולוגיות מזעור חדשניות הצליחו המהנדסים להפחית את כמות האנרגיה שדורש קוצב הלב, ובכך להקטין משמעותית את גודל הסוללה. גם לעומת קוצב הלב המוקטן של חברת Nanostim המשווק כיום, מדובר במכשיר הקטן בכ-30%.

 

קוצב הלב הזעיר, שנחשף לאחרונה בכנס שנערך במטה החברה האירופי בשווייץ, מופעל בסוללה שאורך חייה הממוצע מספיק לכעשר שנים, בהתאם לרמת השימוש הנדרשת בה - זאת אומרת מספר הפעמים שבו נדרש המכשיר להתערב בקצב הלב. לאחר מכן ניתן להחדיר מכשיר נוסף ללב, ולהוציא במקרה הצורך את זה הקודם או לנטרל את פעולתו. בזכות גודלו המזערי, אין כל בעיה להציב קוצב לב נוסף לידו.

 

ברגע שהקוצב הזעיר ממוקם בלב, הוא הופך בלתי נראה ובלתי מורגש חיצונית. אם עד כה מטופלים רזים במיוחד - עניין נפוץ אצל קשישים הזקוקים לקוצב - יכלו לחוש בו מתחת לעור במישוש והדבר הוסיף לתחושת החולי שלהם, הרי שבמקרה הנוכחי אין לקוצב זכר.

 

ה-Micra אף יוכל לתכנת את עצמו מחדש: הוא עוקב אחר קצב הלב הנדרש למשתמש, ובמקרה הצורך ישנה את ההגדרות בהתאם. כמו כן, המכשיר יאפשר מעקב וניטור מרחוק על ידי רופאים, ולא יהווה מכשול בביצוע בדיקת MRI במקרה הצורך.

 

הקוצב החדש, Micra (בימין), לעומת גודל הקוצב כיום (צילום: מדטרוניק) (צילום: מדטרוניק)
הקוצב החדש, Micra (בימין), לעומת גודל הקוצב כיום(צילום: מדטרוניק)

 

גודלו המזערי של המכשיר הופך את פעולת החדרתו ללב לפולשנית הרבה פחות יחסית לקוצב לב רגיל. הקוצב מובל אל הלב באמצעות צנתר המוחדר לווריד מרכזי, וכאשר הוא ממוקם בנקודה המדויקת בחדר הימני של הלב הוא מעוגן לדופן החדר באמצעות ווים זעירים הנצמדים לרקמות. בקצה המכשיר ישנה אלקטרודה השולחת גירוי חשמלי ללב ומסדירה את פעילותו.

 

קוצב הלב הזה מתפקד כיחידה עצמאית, ללא התקנים נוספים בגוף. בניגוד לקוצב הלב הנמצא בשימוש כיום, התקנת הקוצב החדש אינה דורשת שימוש במוליכים (leads), המקשרים בין הלב למכשיר האלקטרוני או ביצוע החתך המקובל להחדרתו.

 

כיום יוצר הרופא המנתח מעין "כיס" מתחת לעור בחזה שבו ימוקם המכשיר, באמצעות חתך של כחמישה סנטימטרים, ואילו אופן ההחדרה של הקוצב החדש ימנע מהמטופלים סיבוכים רבים וזיהומים הקשורים בהליך הכירורגי ובמוליכים הנותרים בגופם, ואף את צלקות הניתוח. הדבר צפוי לשפר את תוצאות הטיפול ואת יעילות ההשתלה, לקצר את שהות המטופל בבית החולים ואת משך ההתאוששות.

 

כיוון שאין מוליכים מהלב למכשיר, המטופל אף אינו מוגבל בתנועת הזרועות בתקופת ההחלמה, דבר שהוא מחויב בו כיום כדי למנוע תזוזה של המכשיר.

 

מצריך יצירת "כיס" מתחת לעור בבית החזה. ייצור של קוצב לב רגיל (צילום: מדטרוניק) (צילום: מדטרוניק)
מצריך יצירת "כיס" מתחת לעור בבית החזה. ייצור של קוצב לב רגיל(צילום: מדטרוניק)

 

הגרסה הראשונה של ה-Micra מתאימה לחולים הזקוקים לקוצב לב מלאכותי בחדר אחד בלבד של הלב - הימני. מטופלים הזקוקים לקוצב כפול, שבו מוליך אחד מסדיר את הפרוזדור והשני את החדר, יצטרכו בשלב זה להשתמש בקוצב לב כפול רגיל.

 

ההשתלה הראשונה בעולם בקוצב החדש נעשתה בדצמבר 2013, אז זכה בו מטופל בבית החולים לינץ באוסטריה, כחלק מהניסויים הקליניים המכריעים במכשיר המתבצעים בכ-50 מרכזים רפואיים ברחבי העולם וכוללים 780 מטופלים.

 

לאחר שיושגו האישורים הרגולטריים הנדרשים, מקווים בחברה להתחיל בשיווק הקוצב החדש באירופה ובארצות הברית כבר במהלך 2015. בצד זה, קוצבי הלב הרגילים ימשיכו להיות משווקים אף הם, כדי לספק מגוון המכשירים העונים על צרכים של מטופלים שונים.

  

המכשיר הזעיר מוחדר ללב - והופך בלתי מורגש מבחוץ (צילום: מדטרוניק) (צילום: מדטרוניק)
המכשיר הזעיר מוחדר ללב - והופך בלתי מורגש מבחוץ(צילום: מדטרוניק)

   

אבחון מוקדם במכשיר זעיר

כדי לאבחן במהירות ובצורה מדויקת הפרעות בקצב הלב, מציגים כעת בחברה גם את LINQ, מוניטור זעיר המושתל בגוף המטופל לצורכי אבחון.

 

כמו קוצב הלב, גם הוא בנפח של סמ"ק אחד בלבד - כשליש מגודלה של סוללת AAA, מה שהופך אותו למוניטור המושתל הקטן ביותר המשווק כרגע. לעומת המכשיר מ"הדור הקודם", ה-LINQ קטן בלא פחות מ-87%.

 

כדי למקם אותו מבצע הרופא חתך קטן בעור, באורך של פחות מסנטימטר אחד, בצד השמאלי העליון של החזה. טכנולוגיה אלחוטית מאפשרת רישום מהיר של פעילות הלב ושידורה לרופא המטפל, והמכשיר אינו מהווה בעיה בעת ביצוע סריקת MRI, החשובה לעתים קרובות להשלמת התמונה הרפואית.

 

הנתונים שאוסף המכשיר מעובדים לדו"ח פשוט לקריאה, המאפשר לרופא לאבחן את מצבו של החולה ולקבל החלטות טיפוליות בהתאם, מבלי להפריע לשגרת חייו של החולה. השליטה מרחוק בקבלת הנתונים אף מאפשרת לרופא לקבל התרעות על אירועים לבביים אצל המטופל.

 

הסוללה במכשיר האבחון, שזכה לאישור ה-FDA לפני כחודש וחצי, מספיקה לכשלוש שנים, ונפח הזיכרון שלו לאחסון מידע גדול בכ-20% מהמכשירים המצויים כיום בשוק.  

כשליש מגודל סוללת AAA. מכשיר האבחון החדש (צילום: מדטרוניק) (צילום: מדטרוניק)
כשליש מגודל סוללת AAA. מכשיר האבחון החדש(צילום: מדטרוניק)

  

מסתם במקום ניתוח לב פתוח

בתוך כך, דיווחה בימים האחרונים סוכנות הידיעות רויטרס כי חברת מדטרוניק השלימה מעקב בן שנה אחר מסתם שהושתל גם הוא באמצעות צנתר, ואשר נועד לדחות ביצוע של ניתוח לב פתוח בילדים הסובלים ממום מולד בלבד. מהמעקב התברר כי המסתם עבד היטב, מלבד בכמה מקרים בודדים.

 

המסתם אושר לשיווק בשנת 2010, כל עוד נערך מחקר העוקב אחר מצבם של המטופלים ואחר בטיחות המכשיר.

 

בארצות הברית נולדים כ-40,000 תינוקות מדי שנה הסובלים ממום מולד בלבד, רבים מהם חסרים מסתם המוביל את הדם מהלב אל עורק הריאה - או שהמסתם הקיים בגופם קטן מאוד. חלקם נאלצים לעבור ניתוח לב פתוח בשלב מוקדם בחייהם, כדי לעקוב את המסתם הפגוע או החסר. לאורך זמן, עלול המעקב לדלוף או לעבור היצרות המסכנת את חיי המטופל בשל הפרעות קצב.

 

ניתוח לב פתוח להחלפת המסתם מסכן את המטופל בצלקות ובזיהומים, והופך כל ניתוח נוסף שיידרש בעתיד למורכב יותר. המסתם החדש, Melody, נועד לאפשר המשך זרימת דם תקינה ולדחות כאמור את הצורך בניתוח.

 

לאחר שישה חודשים מהשתלת המסתם, בתהליך שאינו פולשני כבניתוח רגיל, לא נצפתה היצרות אצל 96.7% מ-90 המטופלים שהתקבל מידע זמין באשר למצבם. לאחר שנה, לא נרשמה היצרות, דלף משמעותי או צורך בהתערבות רפואית נוספת בקרב 94% מהמטופלים.

 

"המסתם תפקד בצורה מצוינת לאורך השנה הזאת", אמרה ד"ר איימי ארמסטרונג מבית החולים לילדים באוניברסיטת מישיגן, שם נערך המחקר. "היו רק דליפות מתונות והיצרות אצל מספר קטן מאוד של מטופלים". במחקר נבדקו מטופלים מגיל חמש עד 45, כאשר הגיל הממוצע היה 20.

 

המסתם עצמו מיוצר מווריד הצוואר של פרה התפור לתוך סטנט מתכת, ומוחדר בכיוון הלב דרך המפשעה בהליך פשוט יחסית שיום לאחריו יכול המטופל להשתחרר לביתו. עד היום הוא הושתל בכ-6,000 מטופלים, מחציתם ילדים.

 

"מוקדם עדיין לדעת בכמה זמן ידחה המסתם את הניתוח", אומרת ד"ר ארמסטרונג, "אך בניסויים אחרים נראה שמטופלים עם המסתם זכו בחמש עד שבע שנים נוספות ללא צורך בהליך כירורגי מסובך".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מדטרוניק
החדרה קלה המונעת זיהומים וסיבוכים. קוצב הלב Micra
צילום: מדטרוניק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים