עייפים כל הזמן? למה זה קורה ומה הטיפול
השגרה, הלחץ והמירוץ היומיומי הם רק חלק מהסיבות לעייפות המתמדת שמלווה רבים מאיתנו. מהם הגורמים שאפילו לא חשבנו עליהם, ואיך נוכל להחזיר לעצמנו את הרעננות?
רבים מאיתנו חיים ומתנהלים ביום-יום שלנו תחת תחושת עייפות מתמדת ולא ממש מנסים להבין את מקורה. אולי זו השגרה, אולי הלחץ, אולי המשימות התובעניות, אבל רבים מאיתנו מתלוננים על עייפות כרונית שלא עוזבת, גם אחרי שעות שינה רבות.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
רויטל לוי פסי, דיאטנית קלינית, מסבירה איזה סיבות עלולות לגרום לנו לעייפות הזו, בלי שנרגיש או נקשר אותן לתופעה שמעיבה על התפקוד היומיומי שלנו.
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
הרפס בשפתיים: הסיבות והטיפול היעיל
לקראת פורים: להסיר איפור בלי להזיק לעור צפו: לעבור את תקופת המעבר בלי אלרגיות
1. חוסר שינה
בדקו את עצמכם האם אתם ישנים מספיק? האם שנת הלילה שלכם הינה שינה רצופה של 7-8 שעות ?
2. תזונה לא בריאה
הקפידו על תזונה נכונה ובריאה. השתדלו להימנע מצריכת מזון מהיר כיוון שאינו יכול לספק לגופנו את החומרים הדרושים לו וגורם לתחושת עייפות וכבדות. בחרו בתזונה דלת שומן, סוכר ומלח, המבוססת על ירקות ופירות, דגנים מלאים ומוצרי חלב רזים ועשירה בסיבים תזונתיים.
כמו כן, מומלץ לאכול שלוש ארוחות גדולות ביום וביניהן שלוש ארוחות קטנות, כדי לשמור על רמת סוכר קבועה בדם.
3. רמות ברזל
מחסור בברזל לטווח הארוך יגרום לאנמיה ולתשישות, שסימניה כוללים כאבי ראש, חולשה, עייפות, חיוורון וחום גוף נמוך. קבוצות שנמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות באנמיה הן: נשים בגיל הפוריות, נשים הרות, תינוקות, מתבגרים, קשישים וצמחונים.
על מנת למנוע חוסר בברזל חשוב לאכול מוצרי בשר או דג לפחות שלוש פעמים בשבוע או ליטול תוספי ברזל בצורת כדורים, כמוסות או טיפות.
4. כושר גופני
אם אתם נוהגים להתאמן באופן קבוע, אתם בוודאי מכירים את ההרגשה לאחר האימון: אתם מלאים אנרגיה, ולמרות שהגוף עייף, אתם מרגישים כי מילאתם מצברים. הפעילות הגופנית משפרת את התפקוד שלנו ביום-יום, משפרת את ההרגשה ומחזקת את הביטחון העצמי.
בעקבות האימון גובר קצב חילוף החומרים, חום הגוף עולה והגוף מתמלא באנרגיה. לכן אם יצאתם לאימון בשעת ערב מאוחרת, כדאי שתדעו שהמוח והגוף אינם מוכנים לשינה מייד לאחר האימון, אלא רק לאחר שהאנרגיה תפחת וגופכם יירגע.
הקפידו לא להתאמן כ- 3 שעות לפני שעת השינה שלכם על מנת למנוע נדודי שינה או הפרעות שינה אחרות.
5. עישון
אל תעשנו לפני השינה – מלבד הנזקים האחרים שגורם עישון, הוא גם גורם לתשישות. העישון משפיע על אספקת החמצן לגוף, מפחית סבולת לב-ריאה ובכך גורם לתחושת תשישות. ההשפעה המעוררת של הניקוטין נמשכת זמן קצר בלבד, ולאחר מכן תחושת העייפות חוזרת במלוא העוצמה.
6. קפאין
כולנו מכירים את השפעתו המעוררת של הקפאין, בעקבות שתיית כוס קפה או קולה. אך מתברר שצריכת קפאין במינונים מוגברים עשויה דווקא להוביל לתוצאה הפוכה. כשקפאין גורם לגירוי יתר של מערכת העצבים הוא יכול להוביל לעייפות.
7. בלוטת התריס
ייתכן כי אתם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס. אחד הסימפטומים הראשונים של תת פעילות של בלוטת התריס הוא עייפות קשה ותשישות. במקרים של חשש לתת פעילות יש לבדוק זאת באמצעות בדיקת דם פשוטה.
8. הריון
פעמים רבות תחילת ההריון מאופיינת בעייפות כבדה, אך עם ההתקדמות ההריון העייפות חולפת. בדיקת הריון פשוטה תבהיר את המצב.
9. דיכאון
מצב נפשי כמו מתח, דיכאון וחרדה יכולים לגרום פעמים רבות לעייפות ורצון לישון, ובמקביל גם לחוסר יכולת לישון.
הטיפולים שיעזרו
שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מוסיפה כי ישנם תכשירים טבעיים שמסייעים לנו להירגע, וכתוצאה מכך גם לישון טוב יותר. "פעמים רבות עייפות נגרמת קשורה למעגל של שינה לא מספיקה, וזה יכול לעזור".
נייטול: אנטיהיסטמין מדור ראשון ולכן הוא גם בעל השפעה מרדימה. מומלץ להשתמש בו לתקופות קצרות בלבד.
טיפות R: קבוצה של מוצרים הומיאופתיים של Dr.Reckeweg - ידועים ומוכרים בעולם בשם סדרת ה- R. מוצרי החברה ממוספרים בסדר עולה, כאשר כל R ומספרו הוא למעשה פורמולה המיועדת לטיפול בבעיה ספציפית. R14 הוא המתאים ביותר לפתרון בעיות שינה.
רגיעון: טבליות המכילות תמציות צמחי מרפא הכוללות פסיפלורה - זהו צמח המקל על מצבי עצבנות, חרדות, הפרעות שינה, מרגיע, ומפיג מתחים.
ויטמיני B: כוללים ויטמין B6 שהינו הכרחי לפעילות תקינה של מערכת העצבים המרכזית והמוח. כולל גם ויטמין B1 שהכרחי לפעילות תקינה של מערכת העצבים והמוח וכן עוזר בשמירה על ריכוז.
טונייט: טבליות טונייט של כצט. מיועד להקלה בבעיות שינה זמניות שעלולות לגרום לעייפות המתמדת. מבוססות על חומר פעיל אנטי-היסטמיני, אינן ממכרות, ונמכרות ללא צורך במרשם רופא.
איזי דיי ואיזי נייט: מדובר במוצרים לא ממכרים ורצוי לקחת על פי הצורך.
תמציות פרחי באך: פרחי באך הם תמציות פרחים, המטפלות במגוון מצבים נפשיים. רסקיו רמדי היא התמצית הכי מפורסמת ביותר שלהם.
איזידרופס: פועל בצורה דומה לרסקיו.
דורמי פרו: תמצית של צמחי מרפא בעלי השפעה מרגיעה לטיפול בבעיות שינה.
תכשירים מרגיעים כמו רלקסין, קלמנרבין, נרבן דראז'ה ואחרים.
טיפים שיעזרו לכם לישון
לוי פסי, מציעה כמה שינויים שתוכלו לעשות בסדר היום שלכם כדי לישון טוב יותר
הקשיבו לגוף שלכם: גם אם מדי פעם הוא מאותת לכם ללכת לישון בשעה מוקדמת, הקשיבו לאיתותים והעניקו לעצמכם שנת לילה טובה.
אפשרו לגוף שלכם להירגע: מקלחת לפני השינה יכולה לסייע לכם להתנקות מהיום שעבר ולהתארגן לשנת לילה מושלמת.
החשיכו את חדר השינה וצרו סביבה שקטה ומרגיעה: מחקרים מראים כי המערכת ההורמונלית של הגוף מתאימה את עצמה לאור ולחושך, כך שחשיפה לחושך מאפשרת לגוף להיכנס למצב שינה בצורה טבעית ויעילה.
בנוסף, שקט חשוב לשינה ואם אתם סובלים מרעשים שעושים בני הבית או השכנים, תוכלו להשתמש באטמי אוזניים מסיליקון שימנעו מהרעשים להפריע לשנתכם.