שתף קטע נבחר

 

הוכחת המפץ הגדול: "זו תגלית של פרס נובל"

גם הקהילה המדעית בארץ עדיין מנסה לעכל את ההודעה על זיהוי גלי גרביטציה מאירוע היווצרות היקום לפני 14 מיליארד שנה. מומחים ישראליים טוענים שמדובר בתגלית של פעם ביובל אבל גם מזהירים: "זה אמנם החלק החסר בפאזל, אבל עדיין צריך להוכיח את מובהקות הנתונים"

התגלית ההיסטורית מכה גלים: זיהוים של גלי גרביטציה מהמפץ הגדול לפני 14 מיליארד שנה ימשיך להסעיר את העולם בכלל ואת הקהילה המדעית בפרט עוד זמן רב. גם מדענים ישראלים, שעוקבים בשלוש השנים האחרונות אחרי התצפיות שבוצעו באמצעות הטלסקופ BICEP שהוצב בקוטב הדרומי, נרעשו מהפרסום. "זאת תגלית של פרס נובל", אמר הערב (ב') האסטרופיזיקאי והקוסמולוג פרופ' אבישי דקל. עמיתו, פרופ' חגי נצר מהחוג לאסטרונומיה ואסטרופיזיקה באוניברסיטת תל אביב, מוסיף: "זאת תגלית של פעם ביובל".

 

 

הגילוי של גלי הגרביטציה, הדים קטנים וקדמונים שהתפזרו בקוסמוס, מהווה למעשה אישוש לאלמנט האחרון שלא נבדק בתורת היחסות של אלברט איינשטיין. זו העדות הישירה הראשונה של "התפיחה הקוסמית" - הגידול וההתפשטות המהירים ברגעים הראשונים של היקום. פרופ' דקל, אסטרופיזיקאי וקוסמולוג מהאוניברסיטה העברית בירושלים, טוען שמדובר בבשורה שמאששת יסודות אקוטיים מתורת המפץ הגדול. "בבסיס התיאוריה קיימת הנחה שהיקום נוצר כגוש צפוף ודחוס", הוא מסביר. "בשלב מסוים אירע המפץ, שנמשך שבריר שנייה, ולאחריו הייתה אינפלציה שבה היקום התפשט במהירות, דבר שעד היום מדענים לא הצליחו להוכיח".

 

עדות מתחילת היקום: הסבר הממצאים

עדות מתחילת היקום: הסבר הממצאים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (קרדיט: מתוך הגרדיאן) (קרדיט: מתוך הגרדיאן)
(קרדיט: מתוך הגרדיאן)

הטלסקופ BICEP. זיהה את ההדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הטלסקופ BICEP. זיהה את ההדים(צילום: AFP)

המדענים האחראים לגילוי במסיבת העיתונאים (צילום: AP) (צילום: AP)
המדענים האחראים לגילוי במסיבת העיתונאים(צילום: AP)

פרופ' דקל מציין שהעובדה שעד היום לא הוכחה ההנחה בצורה תצפיתית, לא מנעה ממדענים להאמין בה כבר לפני יותר מ-30 שנה.

 

"כשרואים איך היקום מתנהג, ומזהים בעיות בסיסיות בקוסמולוגיה - בהן גודל היקום, תיאור המרחב באמצעות גיאומטריה אוקלידית, היווצרות גלקסיות והיווצרות החיים - מבינים שזה ההסבר הכי הגיוני. תוך כדי התפשטות היקום החלו לנוע גלי הגרביטציה המפעילים את כוח המשיכה, דבר שגם מסביר אפקטים ממכניקת הקוונטים שבאמצעותה ניתן להסביר את הקוסמולוגיה".

 

על פי תיאוריית המפץ הגדול, כ-380 אלף שנים אחרי הפיצוץ החלה להתפשט קרינת רקע קוסמית שאותה גילו מדענים ב-1965, שאף זיכתה אותם בפרס נובל. "קרינת הרקע מוכרת לנו ככזו שהתחילה מאות אלפי שנים אחרי המפץ. מדובר בקרינה שהיא מעין גלי מיקרו שמהווים תופעות לוואי למפץ שהחל את היווצרות היקום".

 

ועדיין, יש כמה סייגים

הגילוי של גלי הגרביטציה, על ידי מומחים לגרביטציה מאוניברסיטת הרווארד, מהווה אישוש לאלמנט האחרון שלא נבדק בתורת היחסות של אלברט איינשטיין. בכך הוא משלים פער גדול בהבנה כיצד היקום נוצר. אחרי הפרסום נכתב בסוכנות הידיעות הצרפתית כי הגלים הם אדוות שנעות במרחב ובזמן, ואלו תוארו כ"רעידות הראשונות של המפץ הגדול".

הציוד של המדענים האחראים לגילוי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הציוד של המדענים האחראים לגילוי(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פרופ' חגי נצר, מאוניברסיטת תל אביב וממצפה הכוכבים על שם וייז, מסביר כי למעשה מה שגילו המדענים האמריקנים זו הקרינה הראשונית שהחלה להיווצר בזמן המפץ עצמו. "אחת מתוצאות המפץ הגדול היא קרינה שהיא שריד מאותה התפוצצות", הוא אומר. "אפשר להסביר את מה שראו באנלוגיה לפצצת אטום: בהתחלה רואים כדור אש ולאחר מכן רואים גל חום רדיואקטיבי. מה שהמדענים כבר הכירו זה את קרינת הרקע, אך היום למעשה הצליחו לראות את קרינת הכבידה שנוצרה בזמן המפץ עצמו".

 

פרופ' נצר מסייג את התגלית, שכן לטענתו עדיין יש להוכיח את מובהקות הנתונים, אך יחד עם זאת מסכים שמדובר בחלק הפאזל שהיה חסר למדענים במשך שנים רבות: "התגלית הזאת יכולה להסביר דברים בסיסיים בהיווצרות היקום, אבל עדיין אנו נמצאים בשלב הבסיסי ביותר של המחקר, ולפי דעתי לא נראה יישום פרקטי של התגלית בשנים הקרובות".

 

תורת היחסות של אלברט איינשטיין עסקה אמנם במבנה היקום, אבל לא התייחסה לרגע המפץ הגדול. "איינשטיין לא הכיר את תורת האינפלציה על התפשטות היקום, תיאוריה שהחלה להתגבש בשנות ה-80", מסכם פרופ' נצר. "המחקר היום מחזק את תורת היחסות בכך שהיא מתחברת בקשר הדוק לתיאוריה הכללית שלו".

 

למה מחשבים פחות חכמים מבני אדם? תוכניות מיוחדות ועוד על מדע ב-ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הטלסקופ בקוטב הדרומי שבאמצעותו בוצעו התצפיות
צילום: רויטרס
פרופ' אבישי דקל
פרופ' חגי נצר
מומלצים