ענף בבורדל: הזונות בתוניסיה תובעות זכויות
תעשיית הזנות במדינה הצפון אפריקנית מותרת זה שנים בחוק, אך מאז הדחת הרודן בן עלי ב-2011 ועליית האיסלאמיסטים לשלטון החלו לסגור את בתי הבושת. היצאניות בעיר סוסה לא מוכנות לקבל את הגזירה ומפגינות בפומבי
מראה לא שגרתי נצפה השבוע בעיר התיירותית סוסה בתוניסיה, הנמצאת במרחק של כ-150 קילומטרים מהבירה תוניס. עשר יצאניות הפגינו מול בניין המועצה הלאומית המכוננת במדינה, הגוף המחוקק, בדרישה מהרשויות לפתוח מחדש את בית הבושת שנסגר באזור לאחר הדחת הנשיא הרודן זין אל-עאבדין בן עלי ב-2011.
עוד בחלון למזרח התיכון :
חגורה - לא נשק: מאבק נגד רצח נשים בלבנון
הגאונים של מצרים נשלחים לבי"ח למשוגעים
רובים ושושנים. הבהלה לנשק בירדן 130 אלף בארות: הסעודים נופלים אל מותם
"130 יצאניות חיות במצב סוציאלי גרוע מאז המהפכה שהביאה להפלתו של נשיא תוניסיה לשעבר, והן לא מסוגלות לכסות את ההוצאות המשפחתיות בגלל סגירת המקום", הסבירה כות'ר, אחת מהיצאניות שהשתתפו בהפגנה החריגה.
פוליטיקאית תוניסאית בפגישה עם נציגות היצאניות
לא רק בעיר סוסה הושפע ענף הזנות מהמהפכה בתוניסיה ומעליית הזרם האיסלאמיסטי לשלטון. גם בבירה תוניס ובעיר ספאקש נסגרו בתי בושת מקומיים על רקע המציאות החדשה במדינה. אלא שלדברי היצאנית כות'ר, בניגוד למתרחש בעירה, בשתי ערים אלה דווקא פתחו מחדש את בתי הבושת.
לא רק חלוצת "האביב הערבי"
תעשיית הזנות בתוניסיה איננה חדשה, ותוניסיה היא למעשה המדינה הערבית היחידה שבה החוק מתיר מתן שירותים מיניים - אך בתנאים מסוימים. על פי ההערכות, בתוניסיה פועלים כיום 20 בתי בושת ב-20 מחוזות (מתוך 24).
החוקר אחמד מובארק, שכתב את הספר "האישה והמין בתוניסיה היום", מספר כי תופעת מתן שירותים מיניים במדינה תמורת תשלום צצה כבר בשנת 1941, כשהאימפריאליסטים הצרפתים חוקקו חוק שהסדיר את הזנות והתיר לפתוח בתי בושת בערים הגדולות. כשתוניסיה קיבלה עצמאות ב-1956, הותיר נשיאה הראשון את החוק על כנו, וכך עשה גם בן עלי, שהודח כאמור ב"מהפכת היסמין".
על פי החוק במדינה שזכתה לכינוי "חלוצת האביב הערבי", נשים שרוצות לעסוק בזנות חייבות לקבל היתר ממשרד הפנים ולהיות תחת פיקוח רפואי מתמיד כדי למנוע העברה של מחלות מין. החוק בתוניסיה גם קובע כי היצאניות במדינה חייבות לשלם מס הכנסה ולהסדיר בעצמן את השכרת המקומות שמשמשים למתן שירותי מין.
קיצונים פשטו על בית בושת וניסו להציתו
מי שיצא בגלוי נגד תעשיית הזנות הציבורית בתוניסיה בשנים האחרונות היה הזרם הסלפי הקיצוני, שגרם לסגירת בתי בושת ברחבי המדינה אחרי הפלת בן עלי. עלייתה לשלטון של מפלגת "א-נהדה" האיסלאמיסטית באוקטובר 2011 לא תרמה למצבן של היצאניות במדינה. על פי הפרסומים בתקשורת הערבית, מאות קיצונים איסלאמיסטים הפגינו מול משרד הפנים התוניסאי ודרשו לסגור את כל בתי הבושת שמפוקחים על ידו. במחאה נגד תעשיית הזנות השתתפו גברים מזוקנים ונשים שעטו רעלה. "העם רוצה להפיל את בית הבושת", "אין מקום לבית בושת במדינה איסלאמית" היו בין הקריאות שנשמעו על ידי המפגינים. חלק מהם אף פשטו על אחד מבתי הבושת בבירה וניסו להצית אותו, אולם אנשי הביטחון מנעו זאת.
חמידה, שמפקחת על בית בושת בבירה תוניס, סיפרה כי היצאניות חוששות לחייהן בעקבות התקיפות האחרונות של בתי בושת על ידי קיצונים איסלאמיסטים.
לפני חודשיים, לדבריה, פעילים קיצונים חמושים ניסו למנוע מיצאניות לעבוד ואיימו עליהן בחרבות ובבקבוקי תבערה.
על רקע המצב הבלתי נסבל החליטה מחרזייה אל-עבידי, סגנית יו"ר המועצה הלאומית המכוננת, להיפגש עם שלוש נציגות של היצאניות. היא אמרה שזכותן של היצאניות לדרוש את זכויותיהן. "החובה שלי היא להקשיב לדרישות שלהן משום שהן חלק מהחברה הזו. יש להן חובות וזכויות כמו שאר האזרחים, והחוק מעניק להן שוויון מלא".
יו"ר מפלגת "א-נהדה" האיסלאמיסטית, ראשד א-רנושי, גם הביע רצון לסייע ליצאניות שנמצאות במצוקה, אבל לא דרך פתיחת בית הבושת מחדש בסוסה. "הנשים האלה הן קורבנות של חינוך רפה ומועט ושל עוני", הסביר רנושי. לדבריו, "הן באות מתוך הפריפריות של תוניסיה ואין להן הזדמנויות לרכוש השכלה ולהתפתח. לכן צריך להזדהות איתן, להסתכל עליהן בעין רחומה ולהגיש להן סיוע כדי שישתלבו בחברה כגורם שמביא לפיתוח ולא כגורם שמביא לשחיתות ולהרס".