שתף קטע נבחר

 

הפרקליטות ספגה: למה אישום עוכב 7 שנים?

בית משפט השלום בת"א גזר שנת מאסר בפועל על תכשיטן, שהעלים מסים עד 2005. שופטי המחוזי ביטלו את המאסר ומתחו ביקורת על הפרקליטות שהגישה אישום ב-2012: "אישום צריך להגיש תוך שנתיים לכל היותר"

"הדעת נותנת שכתב האישום יוגש תוך כשנתיים לכל היותר". שופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב מתחו ביקורת על פרקליטות המחוז (מיסוי וכלכלה) בעקבות שיהוי של שבע שנים בהגשת כתב אישום נגד תכשיטן, שהעלים הכנסות ביותר מחמישה מיליון שקלים. העבירות שיוחסו לאיש בוצעו בין השנים 2000 ל-2005 וכתב האישום נגדו הוגש ב-2012. שופטי המחוזי גם ביטלו את שנת המאסר שנגזרה על התכשיטן והמירו את העונש בעבודות שירות.

פרקליט המדינה שי ניצן. ביקורת חריפה (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
פרקליט המדינה שי ניצן. ביקורת חריפה(צילום: גיל יוחנן )
 

בית משפט השלום בעיר הרשיע את התכשיטן באפריל 2013 בחמש עבירות של העלמת הכנסות, וחמישה חודשים לאחר מכן גזרה עליו השופטת מיכל ברק שנת מאסר בפועל. פרקליטו של האיש, עו"ד עדי ברקאי, הגיש ערעור לבית המשפט המחוזי וטען בין היתר כי יש להתחשב במצבו האישי של הנאשם, שבעת ביצוע העבירות התמודד עם מחלת הסרטן. בנוסף טען הסנגור כי יש להתחשב בעובדה שהעבירה הראשונה בוצעה לפני 14 שנה.

 

שופטי בית המשפט המחוזי - נשיאת בית המשפט השופטת דבורה ברלינר, סגן הנשיאה השופט ג'ורג' קרא והשופטת גיליה רביד - קיבלו את טענותיו של הסנגור. בנוגע לזמן שחלף מחשיפת העבירות ועד להגשת כתב האישום ציינו השופטים כי "לא הייתה מחלוקת שהעבירות נחשפו בשנת 2005. איננו רואים כל סיבה לכך שכתב האישום הוגש בשנת 2012".

 

לעניין מחלתו של הנאשם, כתבו השופטים בפסק דינם כי אף על פי שבית משפט השלום לא התעלם מנימוק זה, הרי ש"לשיטתנו, בנסיבות הכוללות, היה מקום לתת לו משקל רב יותר, בין היתר משום שבית המשפט סבר כי ייתכן שהמחלה עומדת, לפחות באופן חלקי, בבסיס האי דיווח".

 

עוד ציינו השופטים כי "סכומי העלמות מס נמוכים בהרבה זכו לענישה מחמירה מזו. פרק זמן של 14 שנים מאז העבירה הראשונה הוא פרק זמן חריג שיוצר מכשול של ממש בדרך להטלת מאסר בפועל. קיים בתיק מצבור של נסיבות שמצביע על כך שענישה של מאסר בעבודות שירות תיתן ביטוי הולם וראוי לתמונה כולה".

 

עו"ד ברקאי מסר בתגובה כי "מדובר בתיק אשר ללא ספק הצדיק, הן מן ההיבט העובדתי, הן מן ההיבט המשפטי והן מן ההיבט האנושי, סטייה מההלכה השיפוטית הנהוגה אשר מטילה

עונשים חמורים בהרבה בעבירות כגון אלה. אני מברך על פסיקתו האמיצה של בית המשפט המחוזי, אשר ראה לנכון להתייחס למכלול הנסיבות בתיק ולהעניק להן משקל הולם וראוי, באופן אשר מעניק לאזרחים נוספים הנמצאים בסיטואציה דומה תקווה לעשיית משפט צדק".

 

מהפרקליטות נמסר בתגובה: "לאור שינוי ארגוני שנערך בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) קיצרה מחלקת המיסוי את משך הטיפול בתיקים באופן משמעותי וניכר. אנו רואים חשיבות גדולה בטיפול מהיר ויעיל בתיקים, מיד לאחר סיום החקירה והעברת התיק לפרקליטות. אנו נפעל להפיק לקחים מהתיק דנן לרבות הפנמת הערות בית המשפט, ונדאג כי מקרים כאלו לא ישנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עונש המאסר בוטל (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
עו"ד ברקאי
מומלצים