שתף קטע נבחר

ברלין: מדריך עירוני

ברלין הפכה לאחד היעדים התיירותיים החמים בעולם בעשור האחרון כשהעושר התרבותי, המרקם העירוני וחיי הלילה הסוערים קוסמים למאות אלפי תיירים. כתבה ראשונה בסדרת מדריכי ערים, עם כל נקודות החובה, אתרי התיירות וכל ההמלצות שוות

ברלין הפכה בשנים האחרונות לאחת הערים הפופולריות על תיירים מכל העולם כולל ישראל, למרות ואולי בגלל ההיסטוריה הקשה והסבוכה שלה. לצד אתרים מתולדות המאה ה-20, שירתקו גם את מי שנרדם בשיעורים בבית הספר התיכון, העיר מציעה עולם ומלואו: מגוון של מסעדות, מסיבות, תרבויות, מוזיאונים, גלריות, פארקים, חנויות גדולות וקטנות מרתקים אליה גם אנשים שמגיעים בפעם העשירית.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

תפוח בחצי מחיר: בילוי זול בניו יורק

צוקי אבן החול של אדום: טרק בירדן

אחי איפה אתה: אפליקציה לנתב"ג

 

הסטוריה סבוכה ועתיד מבטיח. ברלין (צילום: shutterstock)
הסטוריה סבוכה ועתיד מבטיח. ברלין(צילום: shutterstock)

 

אחד המשתנים שפועלים לטובת ברלין הוא הגודל העצום. הרבה עצים לתושב, הרבה שטחים ירוקים פתוחים, אגמים ונהרות לצד ריבוי גלריות ומוזיאונים. למבקר שרגיל לערים גדולות אחרות, צפופות ודחוסות, מצפה הפתעה בברלין: העיר לפעמים נראית חצי ריקה (בעיקר מוקדם בבוקר, לפני שהיא באמת מתעוררת).

 

בשנים האחרונות עברה ברלין תנופת פיתוח ששינתה קצת את האופי המחתרתי שלה- אם פעם היה ניתן למצוא בניינים נטושים שהפכו למועדונים ולגלריות לא הרחק מטבורה של העיר בשער ברנדנבורג, כיום הפך מרכז העיר למעוז קצת מלוקק של אנשי נדל"ן מעונבים. מאפיות עממיות שמכרו לחמניות לבנות ב-15 סנט הפכו לבתי קפה אורגניים-אמנותיים ובניינים של המשטר המזרח גרמני למלונות יוקרה.

 

ברלין משתנה תדירות ולמעשה, כבר בזמן כתיבת שורות אלה, בוודאי נפתחו ונסגרו כמה חנויות פופ-אפ (חנויות שפתוחות רק לתקופה קצרה), גלריות חדשות, אתרים מעניינים למסיבות ואירועים או מוזיאונים חדשים. וגם אם בחלק מן העיתונות הבינלאומית כבר ביכו את כך ש"ברלין היא כבר ממש אאוט" זה ממש לא משנה- תושביה רק ישמחו על האפשרות ליצור ולחגוג בשקט.

 

אסור להחמיץ

שער ברנדנבורג

אחד מסמליה המפורסמים ביותר של העיר. השער היה עד שקט לכל התהפוכות ההיסטוריות שליוו את העיר, מכיבושי נפוליאון במאה ה-19, דרך מלחמות העולם הראשונה והשנייה וכלה בבניית חומת ברלין ונפילתה. השער עומד גם היום כסמל לעיר המאוחדת ומתקיימים בו חדשות לבקרים אירועים המוניים כמו הקרנות של משחקי כדורגל ומסיבות רחוב (וגם הפגנות).

 

עד אילם. שער ברנדנבורג (צילום: shutterstock)
עד אילם. שער ברנדנבורג(צילום: shutterstock)

 

האנדרטה לזכר יהודי אירופה

לא רחוק משער ברנדנבורג עומדת האנדרטה. בברלין ניתן למצוא אתרים רבים העוסקים בהיסטוריה של יהודי ברלין ובהנצחת זוועות המשטר הנאצי ובינהם המוזיאון היהודי המרשים שבנה ליבסקינד ב- 2001. דווקא שיטוט ברחובות האזור שנקרא לעיתים "הרובע היהודי" חושף את עוצמת הזוועה. על כל צעד ושעל תראו את "אבני הנגף", אנדרטאות לזכר תושבים שהיו לקורבנות הנאצים ואת המוסדות היהודיים שברובם היו ואינם, אך חלקם מתחדשים כיום.

 

מוזיאון הפרגמון

לא רק היסטוריה יהודית של המאות האחרונות ניתן למצוא בברלין- גם את שער עשתר מבבל העתיקה שנמצא במוזיאון הפרגמון (Pergamonmuseum), לצד יצירות מופת רחבות ממדים אחרות מן המזרח הקרוב העתיק. בפרגמון תוכלו לחצות את שערי בבל, להתרשם ממקדשי אשור ולראות גם ממצאים מאזור עבר הירדן.

 

זאת, כמובן, לצד המקדש שנתן את שמו למוזיאון (הגישה למזבח הפרגמון תהייה מוגבלת החל מסוף ספטמבר 2014 ועד שנת 2016). המוזיאון נמצא באי המוזיאונים, המרכז חמישה מן המוזיאון החשובים בברלין (כולל "המוזיאון המצרי" שבו שוכנת נפרטיטי). עם זאת, יש לציין שמוזיאונים אלה מהווים רק כ-2.5% מכמות המוזיאונים בעיר כולה.

 

כתובת: Bodestraße 1-3, 10178 Berlin, פתוח כל יום מ- 10:00-18:00 (בימי חמישי עד 20:00) 

כניסה: מתחת לגיל 18 בחינם; מעל גיל 18 החל מ-12 אירו לאדם, קיימים גם כרטיסים המכסים את כל אזור אי המוזיאונים או אפילו כמות רבה יותר של מוזיאונים. במידה ויש תערוכות מיוחדות המחיר יכול לעלות.

 

עדות לביזה. מוזיאון הפרגמון (צילום: shutterstock)
עדות לביזה. מוזיאון הפרגמון(צילום: shutterstock)

 

חומת ברלין

אי אפשר לבקר בברלין בלי לראות את חומת ברלין, שכמה אתרים מנציחים אותה. מומלצים במיוחד מוזיאון החומה בברנאוור שטראסה וה"איסט סייד גאלרי" בפרידריכסהיין, המכוסה באמנות רחוב. עם זאת, ניתן לראות את שרידי החומה גם במקומות אחרים, כולל רחוב Niederkirchner ובפוטסדמרפלאץ.

 

כתובת: Bernauer Straße 111, 13355 Berlin

כניסה: פתוח כל יום בשעות האור, בחינם.

 

אדריכלות

ברלין הפכה לשם דבר בתחום האדריכלות העכשווית. שיטוט בעיר הוא כמו עיון בספר ה"מי ומי" של הארכיטקטורה לחובבי הז'אנר, עם יצירות של כמה מכוכבי עולם האדריכלות שהטביעו בה את חותמם כריצ'רד רוג'רס, איי אם פיי, פרנק גרי, רנצו פיאנו, אלדו רוסי, נורמן פוסטר, דניאל ליבסקינד ופיטר אייזנמן. באזור פוטסדמר פלאץ תוכלו לראות כמה מן הבניינים המעניינים ובינהם הסוני סנטר האקסטרווגנטי של הלמוט יאהן.

 

לילה

בין ברלין לדטרויט סוערות הרוחות: מי המציא את הטכנו? האמת היא, לא ממש משנה. נכון שבברלין יש כמה מן המועדונים המפורסמים בעולם, אבל גם אם אתם לא אוהבים בכלל מוזיקה אלקטרונית או ביטים של מכונות, תוכלו למצוא מועדון בברלין שיספק אותכם: מן המועדונים הידועים ועד פינות נידחות; בבניינים מפוארים ובמתקני תעשייה נטושים; ברחוב ועל גדות נהר השפרה; ממוזיקה פופולרית ש"כולם מכירים" לפנינות איזוטריות ומחתרתיות, איפשהו בברלין, מישהו מבלה הלילה (ועד שעות הבוקר) עם המוזיקה שאתם אוהבים (וזה כולל כמובן את אוהדי המוזיקה הקלאסית…).

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ברגהיין 

ברגהיין (Berghain) הוא המועדון המפורסם בברלין ואחד המפורסמים בעולם כולו. יש שיגידו שהוא מפורסם בגלל המסיבות הפרועות שמתחילות בשבת בצהריים ומסתיימות ביום שני בבוקר, או הדיג'ייז הבולטים שמנגנים בו. יש שיטענו שהפרסום הוא פרי מדיניות הדלת המאוד סלקטיבית שמשאירה את רוב העומדים בתור עם הלשון (ושאר הגוף) בחוץ.

 

פורומים באינטרנט מלאים במידע (סותר לעיתים) עם טיפים על איך להיכנס, מה ללבוש ומה להגיד לדורמנים. הקו הכללי גורס שהמועדון מעדיף מקומיים על תיירים, בודדים (או זוגות) על קבוצות של חברים, ושלילדים מתלהבים או נובורישים מתוקתקים אין בכלל סיכוי, וטוב שכך: בתוך הברגהיין נעלמות כל העכבות (בדרך כלל גם הבגדים) ולא ניתן לצלם או לעשות פוזות: הכל מוקדש להנאה מן המוזיקה, מן הגוף, מן הריקוד.

 

כתובת: Am Wriezener Bahnhof, 10243 Berlin

 

SO36

לא רק הטכנו התחיל בברלין: העיר היוותה השראה לחלק ניכר מלהקות הפאנק, האינדי והגל החדש. ה-SO36 הוותיק כבר בן 36, שזה בחיי מועדון בערך בן 105 בשנות אדם.

 

בסוף שנות ה-70 ותחילת שנות ה-80 הסתובבו בו אושיות פאנק ואלטרנטיב כמו בליקסה בארגלד, ג'לו ביאפרה, לידיה לאנץ' או ה"טוטן הוזן". גם כיום ניתן לתפוס בו הופעות או מסיבות פאנק, אבל לצידן יש רפרטואר מגוון שכולל מסיבה גאה עם מוזיקה ים-תיכונית (Gayhane), שוק פשפשים לילי (עם דיג'יי כמובן), מסיבות שנות 80 חצי-אירוניות וכמובן טכנו.

 

כתובת: Oranienstr. 190 10999 Berlin

 

YAAM

אם אתם מעדיפים לשבת על כיסא נוח ולשמוע צלילים קאריביים הבית השני שלכם בברלין נמצא ב-YAAM, לא רחוק מן ה"איסט סייד גאלרי" 

כתובת: Stralauer Platz 35, 10243 Berlin

 

קוואזימודו 

בברלין מועדוני ג'ז רבים שמציעים מבחר הופעות וחובבי סווינג בלבוש מתאים הם לא מראה כל כך נדיר בעיר. לצד ההמלצה על מועדון ה"קוואזימודו" (Quasimodo), אחד המועדונים הוותיקים בעיר בתחום (שמציע בעיקר מיינסטרים ואפילו פופ/רוק), קבלו גם המלצה על האתר , שבו תוכלו למצוא מידע על הופעות ואירועי ג'ז בעיר ואפילו סיורים בעקבות ההיסטוריה של אמני הג'ז של העיר.

 

כתובת: Kantstraße 12A, 10623 Berlin

 

אוכל

יש לברלינאים מזל גדול: כמעט כל ברלינאי רביעי מחזיק בשורשים "זרים" ומביא איתו טעמים של ארצות רחוקות. ניתן למצוא בברלין לצד האוכל הגרמני מסעדות שמייצגות מטבחים מכל העולם. רציתם מנה עיקרית מן המטבח הסיבירי ואחרונה מן המטבח האפריקאי? קיבלתם. רק אל תצפו לסלט ירקות במסעדה הגרמנית שבה תאכלו את המנה הראשונה.

 

קאריוורסט. לא לצמחונים (צילום: shutterstock)
קאריוורסט. לא לצמחונים(צילום: shutterstock)

 

מטבח עילי, מולקולרי ומקורי

גלאס (Glass) של הישראלי גל בן משה ממוקמת בתוך חדר כושר נטוש במערב ברלין ואין כמו התעמלות כדי לעורר את התאבון. המנות מסוגננות, מיוחדות ומושקעות ויש גם התחשבות בצמחונים וטבעונים. החל מ-65 אירו לאדם, תלוי בתפריט הספציפי ובמשקאות שתזמינו.

כתובת: Uhlandstraße 195, 10623 Berlin

 

גרמני מסורתי, אבל לא כבד

לאוכל הגרמני יצא (ובצדק) שם של אוכל כבד. "Borchardt" מוכיחים אחרת ובזמן הארוחות העיסקיות בצהריים, המחירים אפילו סבירים למדי (כ-25 אירו לאדם); בערב ניתן לצפות למחירים כפולים לארוחה.

כתובת: Französische Straße 47, 10117 Berlin

 

כמעט אתר חובה, לפחות לחובבי הנקניקיות הוא Curry 36 . אין פה בשורה לצמחונים, אבל אפשר להתנחם שבסביבה יש לא מעט מסעדות צמחוניות טובות.

כתובת: Mehringdamm 36, 10961 Berlin

 

אסייתי

הווייטנאמים הם הקהילה הגדולה ביותר ממזרח-אסיה בברלין ובעיר מסעדות וייטנאמיות רבות טובות. "מסייה וונג" (Monsieur Vuong) היא אולי המסעדה הווייטנאמית המפורסמת ביותר, אבל אם מלא אצלו, תקפצו לקוריאנית הזולה והמדהימה ממול יאם יאם (Yam Yam)- עד 8 יורו למנה, ובכל מקרה כמעט כל מקום אחר יוכל למלא לכם את הבטן במרק פו טעים וחם. המחירים: 20 - 25 אירו לאדם.

 

טורקי

אם כבר מדברים על קהילות מהגרים גדולות בברלין, אי אפשר להתעלם מן הגדולה שבהן, הקהילה הטורקית. ואכן, מזון מהיר טורקי ניתן למצוא תחת כל עץ רענן וגם לא חסרות מסעדות בסגנון השיפודיה העממית הישראלית. אצל "הבנות של עות'מן" (Osmans Töchter) תוכלו להנות מאוכל טורקי עם טוויסט. רק לארוחות ערב. המחירים מעט יקרים יותר מן הממוצע במזללות טורקיות עממיות, כ-25 - 30 אירו לאדם.

כתובת: Pappelallee 15, 10437 Berlin

 

כשרות

למבקרים שומרי מסורת יש בברלין מסעדות כשרות בהשגחה, כולן מופיעות ברשימת המסעדות והמכולות הכשרות. בנוסף קיימות מסעדות "בסגנון כשר" (ללא השגחה). אחת מהן היא החומוסיה "סבבה" שמציעה אוכל ישראלי (עם נגיעות פרסיות), כמובן ללא חזיר וללא עירוב בשר עם חלב. 10-15 אירו לארוחה מלאה.

כתובת: Kastanienallee 50, 10119 Berlin

 

לינה

בברלין מלונות רבים. למעשה היא מהערים המשופעות ביותר במלונות בעולם והבחירה בשלושה מלונות בלבד לכל קטגוריית מחירים הייתה קשה. סביר להניח שתמצאו עוד מלונות טובים רבים אחרים.

 

יקר ויוקרתי

"וולדורף אסטוריה" החדש למדי מציע נופים מרהיבים על כל ברלין מן הקומות העליונות שלו, ומתנשא לגובה של 120 מטרים. החל מ-250 אירו ללילה

כתובת: Hardenbergstraße 28, 10623 Berlin

 

"סוהו האוס" הפך למלון החביב על אנשי הוליווד שמבקרים בברלין ויש סיכוי אולי להנות מקצת אבק כוכבים בדרך לבריכה. לסטייל מוסיף הבניין ההיסטורי של המלון- ששימש כבית כלבו, כבניין בשימוש המפלגה הקומוניסטית השלטת. החל מ-280 אירו ללילה

כתובת: Torstraße 1 10119 Berlin

 

"Stue" מיועד למי שמעוניין ללון במלון יוקרה אינטימי שלא שייך לרשת גדולה. המלון הקטן נמצא ממש ליד פארק טירגארטן, בבניין ששימש את השגרירות הדנית וכולל בין היתר בריכה, ספא ומסעדה עם כוכב מישלן. החל מ-250 אירו ללילה

כתובת: Drakestrasse 1, 10787 Berlin

 

בינוני

"אקסלסיור" ממוקם במרחק של חמש דקות הליכה מתחנת "צואולוגישר גארטן" ומספק לובי מעוצב, חדרים נאים ומסעדה שמגישה גם ארוחות ערב. החל מ-80 אירו ללילה

כתובת: Hardenbergstraße 14, 10623 Berlin

 

לאונרדו סיטי ווסט הוא המלון החדש של רשת לאונרדו בעיר. המלון נמצא ממש בפתח תחנת רכבת תחתית וניתן להגיע ממנו בקלות לכל מקום. המלון מאובזר בצורה נוחה שדומה לזו של חדרי לאונרדו במקומות אחרים בעולם והרשת מפעילה כרטיס חבר מועדון שמקנה הנחות/הטבות למי שלן בה באופן תכוף. החל מ-70 אירו ללילה.

כתובת: Güntzelstraße 14, 10717 Berlin

 

Grenzfall, (מקרה גבולי בגרמנית) מתאים גם למי שמחפש מלון עם ערך מוסף חברתי. המלון נמצא ממש ליד הגבול שיצרה החומה בין מזרח למערב ובין הרבעים "וודינג" ו"מיטה" ומעסיק בעלי מוגבלויות בצוות וכל חדריו נגישים במידה זו או אחרת לבעלי מוגבלויות. החל מ-90 אירו ללילה

כתובת: Ackerstraße 136, 13355 Berlin

 

זול

מיינינגר ברלין מיטה

רשת האכסניות "מיינינגר" מציעה חדרים פרטיים וחדרי אכסנייה, והמלון שלהם ברובע מיטה נמצא ממש על רחוב אורניינבורגר השוקק במרחק הליכה מאי המוזיאונים, "אזור החצרות". יש גם בונוס היסטורי: בבניין התגורר פעם אלכסנדר פון הומבולדט, חוקר הארצות הנודע שעל שמו (ועל שם אחיו, וילהלם) קרויה האוניברסיטה הברלינאית הנודעת. החל מ-45 אירו ללילה (מיטה בחדר בסגנון אכסנייה בפחות מ-20 אירו לאדם).

כתובת: Oranienburger Straße 67/68, 10117 Berlin

 

אלטו קו-דאם

במרחק של שתי דקות הליכה מתחנת הרכבת "צואולוגישר גארטן", אלטו קו-דאם מציע לאונג' גג עם נוף מרהיב על הסביבה ומתקני ספורט ומשחקים למשפחות או מתבגרים. החל מ-55 אירו ללילה בחדרים זוגיים (מיטה בחדר בסגנון אכסנייה בפחות מ-20 אירו לאדם).

כתובת: Hardenbergstr. 21, 10623 Berlin

 

פלוס ברלין

מלון זול, אבל עם בריכה? מסתבר שיש דבר כזה, ועוד בלב אזור המועדונים והמסיבות של פרידריכסהיין. בפלוס ברלין תשלמו החל -50 אירו ללילה (מיטה בחדר בסגנון אכסנייה בפחות מ-20 אירו לאדם).

כתובת: Warschauer Platz 6 - 8, 10245 Berlin

 

בירה ואלכוהול

בירת גרמניה מתהדרת כמובן בבירה ובעיר יש מספר מבשלות, אם כי יחסית לאזורי הדרום והמרכז בברלין יש מעט מאוד מבשלות גדולות ומרבית המבשלות הקטנות הן גסטרו-פאבים שהבירה שלהן נמכרת אך ורק בשטחי המבשלה. אחת היצירות המשונות ביותר שתרמה ברלין לעולם, עוד לפני שנחשבה לעיר צבעונית במיוחד, היא בירה חמוצה מאוד בשם "ברלינר וייסה" (Berliner Weiße, ברלינאית לבנה).

 

בגלל טעמה החזק מערבבים אותה עם סירופ פטל (אדום) או דבקה (ירוק) והתוצאה הביזארית, שהיא בהחלט טעם נרכש, היא בירה מתוקה שנצרכת בעיקר בגני בירה בתקופת הקיץ. כוס של 0.3 ליטר בירה "רגילה" (פילס), תעלה במסבאה או בפאב כ-3-5 אירו.

 

בירת להט"ב. ברלין במצעד הגאווה (צילום: shutterstock)
בירת להט"ב. ברלין במצעד הגאווה(צילום: shutterstock)

 

גייז

ברלין היא אחת מבירות הלהט"ב העולמיות: כל המועדונים החשובים מקיימים ערבי גייז ועל רובם אפשר להגיד שהם "סטרייט פרינדלי" ולא להיפך, אבל כמובן יש מקומות ייעודיים לקהילה.

 

כמה מלונות מיועדים בראש ובראשונה לגברים או לנשים בלבד, בינהם הטומס הוטל (Tom's Hotel) שנמצא ממש מעל אחד הבארים המיתולוגיים ביותר, ה-Hafen ולצידו חנות הספרים הגאה הוותיקה Prinz Eisenherz. יש בברלין אפילו מוזיאון גאה - ה-Schwules Museum (כתובת: Lützowstraße 73, 10785 Berlin) . כדאי להתעדכן באירועים ומקומות לפי נטיית הלב.  

 

ילדים

עם הפארקים הגדולים, שני גני חיות ומרחבי הטבע ברלין מציעה הרבה אפשרויות לבילוי משפחתי. ילדים יהנו מביקור במוזיאון הטכנולוגיה או במוזיאון המדע, כמו גם מהתרוצצות מתישה בלגו דיסקברי סנטר (Lego Discovery Centre)- חלל משחקים מקורה ענק של חברת לגו, שכולל מתקני שעשועים, ג'ימבורי, קולנוע ארבע-ממדי ועוד (Potsdamer Straße 4, 10785 Berlin). בברלין גם מסעדות עם פינות משחקים, מוזיאונים שמיועדים בעיקר לילדים ומשחקיות מקורות לימות החורף.

 

למידע על אירועים ומקומות בברלין למשפחות ולילדים  ובאתר 

 

טיסות

בבית התלוי לא מדברים על החבל, ולברלינאים לא מזכירים את העובדה שמיליארדים נשפכו לבניית שדה תעופה חדש, שכרגע עומד שומם ועדיין לא נפתח, שנה וחצי אחרי מועד הפתיחה המקורי.

 

את ברלין משרתים כרגע שני שדות תעופה ותיקים - טגל (TXL) שנמצא בצפון העיר ושונפלד (SXF), דרומית-מערבית לעיר. טיסות ישירות לברלין מופעלות על-ידי אל-על (וחברת הלאו-קוסט שלה UP), ישראייר, אייר ברלין, איזיג'ט, לופטהנזה וחברות צ'רטר. בשל כמות המתחרים, המחירים יחסית לא-יקרים, בייחוד אם מזמינים זמן רב מראש.

 

אתרים נוספים:

למידע על אירועים ומופעים מרכזיים בברלין

 

במגזין "שפיץ" תוכלו למצוא מידע על החיים הישראליים בברלין 

 

 

תמר גבלינגר היא מחברת "מדריך שיחור לברלין" ומציעה סיורים בברלין ליחידים ולקבוצות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יפה שם. ברלין
צילום: shutterstock
מומלצים