נרדפים כמכשפות. ילדים שסועי שפה באפריקה
במדינות רבות ביבשת השחורה, ילדים שנולדים עם שפה שסועה נחשבים "מקוללים" ונאלצים לחיות במסתור. בבורקינה פאסו הם מקבלים הזדמנות שנייה ועוברים ניתוח שמשנה את חייהם. "אחזור לכפר ואשוויץ בילדה"
מאשימים אותם בכישוף ובמעשי כשפים והם נאלצים לחפש מסתור ולחיות כמנודים - אלא אם הם מצליחים לארגן לעצמם ניתוח שיטפל אחת ולתמיד בבעייתם הרפואית. חייהם של ילדים רבים באפריקה אף פעם לא היו קלים כמו אלה של ילדים במערב, וצרתם רק הולכת וגדלה אם הם נולדים עם מום רפואי שהופך אותם ל"מצורעים" בחברה. קחו לדוגמה את הילדים שנולדו עם שפה וחיך שסועים.
עוד חדשות בעולם :
הוסט בטייס אוטומטי: איך איש לא שם לב?
קרים אבודה, אבל בטווח הרחוק אובמה ינצח
הבת נחטפה לפני 37 שנה, הוריה פגשו הנכדה
ארה"ב: השוטרים רוצים פרטיות, לא מצלמות
במרפאת "סוקה" בבירת בורקינה פאסו, ואגאדוגו, מספר אחד המתנדבים במקום את סיפורה של אם צעירה שנאלצה לברוח מהכפר שלה אחרי שהביאה לעולם "ילד מקולל" עם שפה שסועה. "היא נאלצה להסתתר בשיחים, כמו חיה, ולחיות ממה שמצאה שם", סיפר המתנדב. "תייר נתקל בה, ריחם עליה והביא אותה לוואגאדוגו".
שפה שסועה היא מום מולד שבו השפה בלתי שלמה, באופן חלקי או מוחלט, לרוב יחד עם מעורבות של האף במידה משתנה. הורים רבים מסתירים את ילדיהם שסועי השפה מחשש שיקניטו אותם או יהפכו אותם למנודים, כל זאת על רקע היעדר טיפול רפואי זמין לבעיה.
"כשזידאן נולד לא יכולתי לאכול"
"כשהוא נולד התעצבתי עד כדי כך שלא יכולתי עוד לאכול", סיפרה האביבאטו סאבא, שבנה בן 18 החודשים זידאן נולד עם שפה שסועה. אלא שלזידאן ניתנה הזדמנות שנייה על ידי הרופאים והמנתחים במרפאת "סוקה". המרפאה ממומנת על ידי קרן הצדקה הקנדית "חיוכים של אפריקה".
סאבא אמרה שכל עתידו של בנה מונח על כף המאזניים בעודה פוסעת במסדרון המרפאה וממתינה לסיום הניתוח של בנה. לדבריה, היא רוצה שזידאן יגדל ויעבוד כאח, בדיוק כמו אנשי הצוות שטיפלו בו במרפאה.
"עד היום היא הסתירה את בנה", סיפרה גיסתה של סאסא. "שאלתי אותה למה היא עושה את זה והיא אמרה ששאלו אותה יותר מדי שאלות. אנשים מבוגרים פשוט נעצו בו מבטים".
במערב: ניתוח עד 3 חודשים מאז הלידה
במערב, ילדים עם שפה שסועה עוברים ניתוח תוך שלושה חודשים מרגע לידתם, אלא שברחבי אפריקה, הטיפול בבעיה הרפואית נדיר אף על פי שעלותו לא גבוהה יחסית ועומדת על 250 דולר.
חדר ההמתנה במרפאה בבירת בורקינה פאסו הוא מקום מתוח עם תורים ארוכים של ילדים, רובם יושבים בשקט, שממתינים לניתוח שלהם. "רוב המשפחות חושבות שהן מקוללות", אמר לואיק קופי, עובד סוציאלי במרפאה.
קופי סיפר שבאזורים הכפריים, היחס לילדים עם שפה או חיך שסועים זוכים ליחס של מכשפות. לעתים קרובות, הלחץ על ההורים מוביל לגירושים של ההורים או לגירוש המשפחה כולה מן הכפר.
סובלים מסטיגמות
"העיוות הזה גורם להרבה סטיגמות", אמר נקיירוקה אובי, איש ארגון הצדקה Smile Train שמושבו בניו יורק. "ולחשוב על כך שאפשר לתקן את הבעיה ב-45 דקות בעלות של 250 דולר ולשנות לעד את חייו של ילד", אמר אובי, שמנהל את פעולות קרן הצדקה במערב אפריקה.
במרפאה בוואגאדוגו עובדים שני צוותים רפואיים בתורנויות. "זו פעולה שלא קל לעשותה", אמר ד"ר ז'אן-מרטין לאברג' בזמן שהוא משחזר את פיה של סאפיאטו בת השש. "אבל רקמת העור נמצאת שם אז כל מה שצריך לעשות זה לשים אותה במקום". רעייתו של לאברג' היא רופאה מנתחת בעצמה ובמהלך עבודתה מחלקת עצות לרופא מתמחה מניז'ר.
סאפיאטו, כמו 65 ילדים אחרים שד"ר לאברג' שיפר את חייהם, יצאה מהניתוח שארך שעה ופניה לא מעוותות עוד. "אתמול סיפרה לנו אימא שתחזור לכפר שלה ביחד עם בתה ותשוויץ בה", סיפר לאברג'.