שתף קטע נבחר

 

כולסטרול מגיל 8: למה זה קורה ומה הטיפול?

בשנים האחרונות מתברר כי בני נוער רבים סובלים מבעיות של כולסטרול גבוה, והגיל רק הולך ויורד. למה זה קורה בגיל כה צעיר, מה הטיפול היעיל ביותר ואיך שינוי תזונתי יכול להפוך את התמונה? דיאטנית מסבירה

הנזקים של כולסטרול על הלב ולחץ הדם - ידועים. אבל בדרך כלל מגלים אותם בגילאי 40 ומעלה. אולם עכשיו מתברר כי לא מעט בני נוער סובלים גם הם מכך. למה זה קורה בגיל צעיר כל כך ומה אפשר לעשות כדי למנוע ולטפל?

 

  • עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

      

    מה זה כולסטרול?

    כולסטרול הוא למעשה תרכובת אורגנית הנמצאת בקרום של כל תא חי בכל יצור חי ובפרט באדם. לכולסטרול יש תפקיד מכריע וחיוני בתהליכים ביוכימיים רבים והוא דרוש לגו האדם לרקמות השומן, למבנה ההורמונים ולמערכת העצבים והמוח.

     

    יש שני סוגי כולסטרול:

     

    LDL- הכולסטרול "הרע"- תפקידו להעביר את הכולסטרול מהכבד לתאי הגוף.

     

    HDL – הכולסטרול ה"טוב" - תפקידו להעביר את הכולסטרול מתאי הגוף אל הכבד. ("לנקות" את המשקעים המיותרים). 

     

    לחיות בריא בכל גיל

    בדיקת לחץ דם בגיל 3; כולסטרול בגיל 9

    כולסטרול: 10 מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ

    עוד סיבה ליטול סטטינים: מפחיתים הסיכון לסרטן

     

    מה מקורות הכולסטרול?

    כולסטרול אנדוגני (פנימי): מיוצר בכבד באופן עצמאי של הגוף. כ- 70% מהכולסטרול בגוף מיוצר בייצור אנדוגני.

     

    כולסטרול אקסוגני (חיצוני): מגיע חיצונית דרך המזון שאנו אוכלים. כ-30% מהכולסטרול בגוף מגיע מהמזון. מזון עשיר בכולסטרול הוא מזון מן החי- בשר בקר, חלב, ביצים, חמאה וכו'.

     

    כמה פעמים בשבוע זו ארוחת הצהריים של הילד? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    כמה פעמים בשבוע זו ארוחת הצהריים של הילד?(צילום: shutterstock)

     

    יותר מדי כולסטרול

    כולסטרול בעודף נקרא בשפה הרפואית היפר כולסטרולמיה, והוא אחד הגורמים לסיכון של התפתחות טרשת עורקים כלילית העלולה להוביל למחלות לב ולחץ דם.

     

    למה נוצר עודף? גיל (ככל שעולים בגיל הסיכון עולה) - בשנים האחרונות גם בני הנוער מתחילים לצוץ במרפאות עם תופעות עודף, עודף משקל, נטילת תרופות, גנטיקה, מחלות נלוות (סוכרת), הרגלי תזונה לקויים, חוסר בפעילות גופנית, עישון, מתח מצטבר לאורך זמן.

      

    ערכי כולסטרול מומלצים

    כולסטרול כללי- 200 מ"ג

     

    LDL - בין 30-160 מ"ג (מומלץ מתחת ל 100)

     

    HDL - בין 35-80 מ"ג (מומלץ מעל 50)

     

    היחס בין HDL/LDL- פחות מ -3

     

    ככל שהיחס LDL/HDL הוא גבוה יותר- עולה הסיכון לתחלואת לב וכלי דם.

      

    איך מעלים את הכולסטרול הטוב HDL?

    מחקרים מראים שפעילות גופנית סדירה, אכילה מסודרת של מאכלים כמו דגי ים עמוקים (סלמון), אגוזי מלך, אבוקדו וביצים - עשויים להעלות את הכולסטרול הטוב על חשבון הרע. בני נוער נוטים להמעיט במאכלים אלו ובפעילות גופנית ולכן חשיבות ההדגשה שלהם לבני הנוער גבוהה.

     

    בנוסף יש לזכור שגם לגנטיקה חשיבות רבה שכן יש אנשים עם גנטיקה טובה שהגוף שלהם מייצר פחות כולסטרול בעצמו ויותר HDL ולכן הם בטוחים יותר מבחינת רמות הכולסטרול.

     

    האם יש צורך בטיפול תרופתי בבני נוער?

    ישנם מחקרים המראים על יעילות טיפול תרופתי כבר מגיל 8. טיפול תרופתי (סטטינים) עשוי לעזור במצבים של היפר כולסטרולמיה לבני נוער כי הוא מגביל את ייצור הכולסטרול הפנימי של הנער.

     

    יחד עם זאת, שינוי תזונתי עשוי לסייע בהורדת הכולסטרול האקסוגני שהוא חשוב לא פחות. עד היום טיפול תרופתי ניתן בעיקר לאנשים מבוגרים אולם בשנים האחרונות, שוב, בגלל חיי השפע במזון מן החי ובגלל העדר פעילות גופנית מספקת ניתן לראות בקליניקה גם נערים הנוטלים תרופות להורדת הכולסטרול.

      

    טיפול תזונתי שיעזור

    נער הסובל מעודף כולסטרול זקוק ראשית ולפני ההתחלה בתרופות, לשינוי תזונתי. לשינוי תזונתי יש השפעה רבה על רמות הכולסטרול הכלליות ועל רמות ה -LDL וה-HDL.

     

    לאכול פחות מזון שמן: יש לבחור מאכלים "רזים" יותר ודלי שומן או סוכר.

     

    להמעיט במזונות מן החי: בחירה בעוף ודגים במקום בשר בקר תוכל לשפר את רמות הכולסטרול. יש להמעיט במזונות של איברים פנימיים העשירים בכולסטרול (לבבות, כבד וכו').

     

    אומגה 3: יש להקפיד על אכילת דג עשיר באומגה 3 ממים מתוקים כ- 3 פעמים בשבוע. אכילת אבוקדו ובישול בשמן זית אמיתי עשויים גם הם לסייע.

     

    סיבים תזונתיים: משרד הבריאות ממליץ על 30 גרם סיבים ביום כדי למנוע מחלות רבות וביניהן גם מחלות כלי דם.

      

    תוספי תזונה

    לתוספי תזונה יש תפקיד מהותי יחד עם השינוי התזונתי לבני נוער:

     

    Q10- פרו ויטמין אשר מיוצר בכבד. עת נטילת סטטינים, המפחיתים את הייצור האנדוגני של הכולסטרול מתקיימת פגיעה גם ב Q10 ולכן יש לצרוך אותו כתוסף. עשוי לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם.

     

    סיבים תזונתיים - תוספת סיבים תזונתיים (הן מהתזונה – פירות, ירקות, דגנים מלאים) והן כתוספי תזונה מסייעים בסילוק השומנים המיותרים, בינהם הכולסטרול, ממערכת העיכול דרך הצואה ובכך עשויים להקל על מצב הכולסטרול בגוף.

     

    פיטוסטרולים - סטרולים ממקורות צמחיים התופסים לכולסטרול מן החי אתרי קשירה ולכן יעילים.

     

    אומגה 3 - חומצות שומן מסוג אומגה 3 חיוניות לטיפול במחלות לב וכלי דם ולמניעתן, לאיזון רמות הכולסטרול והטריגליצרידים ולשמירה על קרומי התאים בגוף.

     

    פרוביוטיקה ופרה ביוטיקה - חידקים "טובים" (ידידותיים פרוביוטיים) בשילוב עם סיבים יחודיים המהווים את מצע הגידול לחידקים אלו עשויים להוריד לפי מחקרים, את רמות הכולסטרול.

     

    מאחר שכמות ילדים ובני הנוער המגיעים לקליניקה היא רבה, ההמלצות של משרד הבריאות היו ניטור וזיהוי פוטנציאל להיפר כולסטרול כבר מגיל צעיר (8), גם התחלת הטיפול תרופתי במידה ויש צורך, מומלצת כבר מגיל צעיר. 

     

    הכותבת היא דיאטנית קלינית Bs.c Nutrition ומנהלת מחלקת הסברה רפואית בפלוריש   

     




  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shuterstock
    אוכלים לא בריא - חולים בגיל מוקדם
    צילום: shuterstock
    ד"ר רק שאלה
    מומלצים