7 שנים למעלית לרכב: בן 10 משותק ותקוע
משפחתו של י' טולטלה בשנים האחרונות בין ועדות משרד הבריאות והביטוח הלאומי כדי להשיג זכאות שכבר ניתנה להם בעבר - ואישור עדיין אין
י' נולד לפני עשר שנים עם שיתוק מוחין. הוא מוגבל בארבע גפיו, מתקשה בהליכה ונזקק לכיסא גלגלים, ולכן הוריו ביקשו כבר לפני שבע שנים מימון להתקנת מעלית שתוכל להעלות אותו עם הכיסא לתוך המכונית. מאז הם מטולטלים מוועדה לוועדה, ממשרד הבריאות לביטוח הלאומי ולבתי המשפט בניסיון לקבל את מה שכבר נקבע שמגיע להם, ואז נשלל מהם.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בשנת 2007 המשפחה הגיעה לראשונה לוועדת הניידות של משרד הבריאות, ושם נקבע כי הוא זכאי ל-100% ניידות, ולמימון כיסא גלגלים וכלי רכב שמתאים לצרכיו. משם הוא הועבר לוועדה לגודל רכב, שקבעה שהוא זקוק לכלי רכב עם מעלית מיוחדת. "משרד הבריאות מאשר וביטוח לאומי אמור לשלם, אבל אחרי שקיבלנו אישור פתאום החזירו אותנו לוועדה שפתאום קבעה שהוא לא צריך", אמר אביו של י'.
בשנת 2009 המשפחה הגישה בקשה נוספת ושוב זכתה לאישור בוועדה לגודל רכב. "בביטוח לאומי אמרו ששוב צריך לבדוק את מידת הניידות שלו. חזרנו לוועדת הניידות וקבעו לו הפעם 80 %, מה שכן היה מזכה אותו בכלי רכב עם מעלית, אבל ביטוח לאומי החליט לערער", אמר האב. הנושא שוב חזר לוועדה לגודל רכב ושוב ההחלטה שונתה - י' לא זכאי.
הוריו של י' המשיכו להילחם, פנו לבית הדין לעבודה וזה קבע דיון מחודש בוועדה לגודל רכב. בשנת 2011 שוב אושר לו לקבל את הרכב עם המעלית, "אך ביטוח לאומי שלח חוקר פרטי שצילם את הילד עושה מספר צעדים ועל סמך זה אמר לנו שיש לו מידע חדש ושהוא לא משלם. שוב חזרנו לוועדה לניידות, ושוב נקבע שהוא צריך לקבל 80% ניידות". ביטוח לאומי שוב לא הסכים לשלם.
מאז, הורידה ועדת הניידות את הזכאות ל-70% בלבד, רף שכבר לא מקנה מימון לכלי רכב עם מעלית, למרות שברישומים הרפואיים נקבע שהוא מוגבל בהליכתו ולמרות ש-י' גדל ועלה במשקל, והוריו מתקשים להעלותו לתוך המכונית. "הוא כבר בן עשר ושוקל יותר מעשרים קילו, זה קשה", אמר אביו.
חברת "תמן", שעוסקת באבזור רכבי נכים, סיפקה למשפחה מעלית במחיר מוזל. "רכב מותאם לנכים הוא צורך שלא ניתן לוותר עליו. סיפורה
של המשפחה נגע ללבנו ועשינו מאמץ ניכר לסייע להם", אמרה עו"ד ורד מרגלית, מנהלת השיווק של החברה.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "שיתוק מוחין בילדים הינו מצב דינמי שיכול להשתנות ומאחר והילד עבר ניתוח, ככל הנראה מוצלח, לא מצאה ועדת הערר לנכון לשנות את אחוזי הנכות. בתאריך 23.1.14 דנה הוועדה במפורט בעניינו והחליטה על 70% נכות, כפי שקבעה הוועדה המחוזית".
מהביטוח לאומי נמסר כי "הילד נבדק לאורך שנים במספר ועדות של לשכת הבריאות לקביעת שיעור מוגבלות בניידות וגודל רכב כדי לבדוק את זכאותו לרכב עם מעלון. לרכב כזה זכאי מוגבל בניידות שזקוק ומשתמש בכיסא גלגלים, ושאינו מסוגל לקום כדי להיכנס לרכב. אמנם בעבר קבעה ועדה לגודל רכב שהילד זכאי למעלון, אולם על סמך ממצאים שהגיעו אלינו, שבהם נצפה הילד מתהלך ללא עזרה, החליט רופא מומחה של ביטוח לאומי לערער. ואכן חמש ועדות ערר מתוך שבע שבהם נבדק קבעו שהוא לא נזקק למעלון".