מחקר: הפסקת עישון משפרת את מצב הרוח
לא רק הבריאות שלך תשתפר - גם מצב הרוח: חוקרים מצאו כי בקרב הנגמלים מעישון קיימים ירידה בחרדה, בדיכאון ובמתח ושיפור גם במצב הפסיכולוגי ובאיכות החיים
הנה עוד סיבה להפסיק לעשן: מחקר חדש מגלה כי בנוסף ליתרונות הבריאותיים, להפסקת עישון יש אפקט אנטי דכאוני בדומה לתרופות נוגדות דיכאון. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת בריטיש מדיקל ג'ורנל.
החוקרים בחנו מידע מ-26 מחקרים שעסקו בגמילה מעישון. המשתתפים עישנו בממוצע 20 סיגריות ביממה בתחילת המחקר. בכל המחקרים בוצעה הערכה של מצבם הנפשי של המחקרים לפני הגמילה, ו-6 חודשים אחריה.
למה עוד כדאי להפסיק לעשן
תאומים זהים מוכיחים: עישון גורם לפנים להזדקן
מחקר: בשר וגבינות - מסוכן יותר מעישון סיגריות
אושר להצבעה: אסור לעשן באצטדיוני כדורגל
שיפור באיכות החיים של הנגמלים
בהשוואה לאלה שהמשיכו לעשן, ראו המחקרים ירידה בחרדה, בדיכאון ובמתח ושיפור גם במצב הפסיכולוגי ובאיכות החיים בקרוב הנגמלים. החוקרים ציינו במאמר בכתב העת BMJ, כי ככל הנראה קיימים הסברים אחרים לשיפור במצב הרוח אצל הנגמלים מעישון, כשאחת מהן יכולה להיות שיפור במצב הרוח עוד לפני הגמילה, שהוביל אותם לגמילה עצמה.
החוקרים סיכמו וציינו כי הפסקת העישון מביאה להפחתה בדיכאון, בחרדה ובלחץ, משפרת את מצב הרוח ואת איכות החיים, בהשוואה למעשנים. ההשפעה של הגמילה מעישון על המצב הנפשי נותרת בעינה גם בקרב אנשים הסובלים מבעיה פסיכיאטרית, והיא שווה להשפעתם של נוגדי דיכאון וחרדה.
"המסר העיקרי הוא שכאשר אנשים מפסיקים לעשן, הם מרגישים טוב יותר מאשר הרגישו כשעישנו", אומר ד"ר פול אביארד, אחד ממחברי המחקר מאוניברסיטת אוקספורד, "אנשים שמפסיקים לעשן עשויים להרגיש תחילה עצבניים ועגמומיים, אולם אלה ביטויים של חרדה שאופיינית לתהליך הגמילה, והפסקת העישון רק משפרת את המצב הנפשי".
בישראל: ירידה במספר הסיגריות ליום
על פי סקר של משרד הבריאות, 1 מכל 5 ישראלים מעשן: כ-27% מכלל הגברים ו-15% מכלל הנשים מכורים לסיגריות. בעשור האחרון נרשמת יציבות בשיעורי המעשנים בין 10 ל-20 סיגריות ליום, ואילו בקרב המעשנים מעל חפיסת סיגריות ליום נמצאה ירידה בקרב כל הקבוצות, למעט נשים ערביות
הגיל הממוצע להתחלת עישון סיגריות הוא 17.9 שנים בקרב גברים יהודים ו-20 שנים בקרב נשים יהודיות; 19.2 שנים בקרב גברים ערבים ו-25.2 שנים בקרב נשים ערביות.
בעשור האחרון לא נצפתה מגמת שינוי בגיל התחלת העישון בקרב גברים ונשים יהודים. לעומת זאת, בקרב נשים ערביות נמשכת מגמת העלייה בגיל התחלת העישון משנת 2002.
בהשוואה למדינות החברות ב-OECD, שיעור העישון בקרב גברים בישראל (24.9%) נמצא קרוב לממוצע (25.9%). שיעור העישון בקרב נשים בישראל (12.6%) נמצא במקום נמוך ביחס למדינות המושוות (הממוצע ב-OECD הוא 16.7%). בנוסף, עולה על פי הנתונים כי מעל ל-40% מהנשים הערביות נחשפות לעישון כפוי בביתן, שיעור הגבוה פי 2.2 בהשוואה לנשים יהודיות.