שתף קטע נבחר

 

למלכת הספורט יש מלך

אוסיין בולט הוא אמנם מלך המסלול, אבל האתלט המושלם ביותר הוא דווקא לוחם הקרב 10, אשטון איטון. בין תחרות מתישה לשיא עולם הוא אפילו מצא אהבה עם תחום עניין משותף

אוסיין בולט הוא מלך המסלול, אבל אשטון איטון האמריקאי הוא המלך הגדול של "מלכת הספורט", כפי שמכנים את האתלטיקה, מרכז האולימפיאדות. איטון מצויין בהכל: ריצה, קפיצה, מקצועות הזריקה ולקינוח גם בריצות הארוכות יותר החותמות את תחרות הקרב-רב.

 

נהוג לומר כי מי שמנצח בקרב-10, הוא האתלט המגוון ביותר בעולם, "מלך האתלטים". לוחם קרב 10 לא עושה את ההישגים שלו בפחות מ-10 שניות כמו ספרינטר מצטיין, אלא ביומיים מתישים של עשרה מקצועות בהם צריך לחלק את הכוח והריכוז בדייקנות מופלאה. שמות כמו רומן שברלה, דיילי תומפסון, דייב ג'ונסון, ברוס ג'אנר ובעבר ג'ים תורפ, ואחרים פיארו את תחרויות האתלטיקה באולימפיאדות בהיותם אלופי הקרב-10.

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

צפו: מה אפשר לעשות עם צלחת פריזבי במגרש כדורסל

צפו: שחקן קולע 4 שלשות ב-23 שניות

צפו: מה קורה במשחק כשהכדור עובר לשוער בין הרגליים

נפילת הדאנק הגדולה ביותר. צפו

 

רמון שברלה. עוד אגדת קרב 10 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רמון שברלה. עוד אגדת קרב 10(צילום: רויטרס)

 

עד 2009, היה איטון שמצטיין לא רק באתלטיקה אלא גם מחזיק בחגורה שחורה בטקוואנדו, אתלט שולי. הוא סיים במקום ה-18 בלבד באליפות העולם בברלין שבה קבע בולט את ה-9.58 הבלתי נשכח שלו ב-100 מטרים.

 

הפריצה המשמעותית הראשונה של איטון היתה ב-2010 כאשר שבר את שיא הקרב-5 באולם של דן אובריאן האגדי, ונמשך במדליית כסף באליפות העולם בדאגו שבדרום קוריאה.

 

איטון. השינוי החל ב-2010 (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
איטון. השינוי החל ב-2010(צילום: גטי אימג'ס)

 

אלא שזה היה רק הפרומו. הבחור מאוניברסיטת אורגון (1.85 מ', 84 ק"ג) נכנס בסערה ל-2012. 11 שנים לאחר שרומן שברלה הצ'כי שבר את מחסום ה-9,000 נקודות והעמיד את שיא העולם על 9,026, איטון בתחרות במגרש הביתי ביוג'ין שבאורגון קבע 9,039 והוסיף לשיא העולם 13 נקודות. מאז הוא לא נעצר. בכל תחרות חשובה, לרבות אולימפיאדת לונדון, הוא השאיר ליריביו את המאבק על מדליית כסף, המקום הראשון היה שייך לו בלעדית.

 

 

 
התפלגות השיא של אשטון איטון

התפלגות שיא העולם של אשטון איטון
מקצוע תוצאה
100 מ' 10.23
קפיצה לרוחק 8.23 מ' (שווה גמר אולימפי)
הדיפת כדור ברזל 14.20 מ'
קפיצה לגובה 2.05 מ'
400 מ' 46.70 שניות
110 מ' משוכות 13.70 שניות
זריקת דיסקוס 48.81 מ'
קפיצה במוט 5.30 מ'
הטלת כידון 58.87 מ'
1,500 מ' 4:14.88 דק'

למי שתוהה לגבי צבע עורו, איטון בן ה-25 הוא בן יחיד לאב אפרו-אמריקאי, טורנס, שנישא לבת זוג ממוצא אירופאי, רוסלין, מורה לריקוד במקצועה. הנישואים החזיקו מעמד שנתיים, ולאחר מכן החבילה התפרקה. איטון למד להסתדר בעצמו, הצטיין בסוגי ספורט רבים כמו פוטבול, כדורסל, כדורגל ועוד אך מאמניו ד'אז טט מטקלף והארי מארה, הכווינו אותו לאוניברסיטת אורגון המצמיחה אתלטי צמרת רבים.

 

האבא אפרו-אמריקאי, האמא אירופאית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האבא אפרו-אמריקאי, האמא אירופאית(צילום: AFP)

 

במקביל הכיר על מגרש האתלטיקה במכללה בחורה קנדית. קראו לה בריאן תייסן, לוחמת קרב 7. עד מהרה הפכו לזוג. ביולי 2013 הם נישאו, וכחלוף חודש נסעו יחד כבעל ואישה לאליפות העולם באתלטיקה במוסקבה, כדי לייצג שתי מדינות ומשפחה אחת. בריאן, שבאולימפיאדת לונדון סיימה רק במקום ה-15 התקדמה בצורה מרשימה למדליית כסף. "ראיתי אותו באחת התחרויות ונדלקתי מההשראה שלו", סיפרה בריאן, שכמו אשטון נולדה ב-1988 בהפרש של 11 חודשים.

 

לא ברור מה חלקו של אשטון בהצלחתה, אבל תייסן-איטון הפכה לאתלטית בולטת, היום רואים בו כ"מלך של המלכה", ואותה מכנים "הנסיכה". 

 

הזוג המלכותי (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
הזוג המלכותי(צילום: GettyImages)

 

איטון זקוק עדיין לשיפור במקצועות הזריקה. במקצועות המסלול לעומת זאת הוא נהנה ממהירות מסחררת וניתור נפלא. מיותר לציין אבל שיאיו האישיים במקצועות הבודדים טובים בהרבה מאלו שהוא משיג ביומיים של מאמץ בתחרות מרוכזת. ב-400 מטרים למשל הוא מחזיק בשיא של 45.64 שניות, תוצאה השווה חצי גמר אולימפי. בישראל למשל הוא היה נחשב לשיאן לאומי ב-400 מטרים וב-110 מטרים משוכות.

 

החודש, חזרו בני הזוג איטון לאליפות העולם באולם בעיר סופוט שבפולין. אשטון החמיץ שיפור של שיא העולם השייך לו (6,645 נקודות) כשפיגר בשנייה וחצי מהזמן הנדרש ב-800 מטרים. תייסן- איטון שוב זכתה במדליית כסף. תייסן-איטון (1.72 מ', 62 ק"ג) גם במוסקבה וגם בפולין היתה המדליסטית היחידה של קנדה, כך שלמעשה מדובר כרגע באתלטית החשובה במדינה.

 

איטון מזנק. מהירות מסחררת (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
איטון מזנק. מהירות מסחררת(צילום: GettyImages)

 

באולימפיאדת הלסינקי-195  בלט הקטר הצ'כי אמיל זטופק. הוא לא התחרה בקרב-רב, אבל השתתף בשלושה מרוצים שהיו שווים בדרגת הקושי לקרב 10: 5,000 מטרים, 10,000 מטרים ומרתון - בכולם זכה בזהב. אלא שזה לא היה כל השלל המשפחתי: אשתו דנה, זכתה בהטלת כידון והמשפחה סיימה עם ארבע מדליות זהב.

 

בריו 2016 האיטונים ינסו לחקות את הזטופקים. האם זו לא סיבה מספקת כדי לעקוב אחריהם ולתמוך בהם?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים