איום רוסי על המערב: נפגע בכם מול איראן
משבר קרים מגיע עד לישראל: באיום החריף ביותר שלה עד כה מזהירה מוסקבה את המערב כי בתגובה על הסנקציות נגדה "תשנה את עמדתה" בעניין איראן ותקשה על שיחות הגרעין. כוונתה שתתייצב לצד טהרן ותפגע בניסיון האמריקני לעצור את הדהירה לפצצה
רוסיה שולפת את המקל שלה, והפעם - גם ישראל עלולה להיפגע: דיפלומט רוסי בכיר איים הערב (יום ד') כי מוסקבה עשויה לשנות את עמדתה בנוגע לשיחות הגרעין עם איראן, על רקע המתיחות עם המערב סביב המשבר באוקראינה. זו אזהרה ברור לאובמה ולמנהיגי אירופה, על רקע הסנקציות שהודיעו כי יטילו על רוסיה בעקבות החלטתה לספח את חצי האי קרים.
עוד חדשות מהעולם :
- מלזיה: קבצים נמחקו מהסימולטור של הטייס
- אנאלפביתים: דור שלם של סורים נעדר מבי"ס
ממולדובה עד פולין: מי הבאה בתור של פוטין? תלתלים, שחורים: אפריקה חוזרת למקורזל
סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דיווחה כי סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריבקוב, אמר כי רוסיה אינה רוצה לאיים להשתמש בשיחות הגרעין עם איראן כדי להעניש את המערב, אבל עלולה לעשות זאת בתגובה לצעדים שנקטו ארה"ב והאיחוד האירופי. הצהרתו של ריבקוב היא האיום החמור ביותר שהשמיעה עד כה מוסקבה בתגובה לסנקציות האמריקניות והאירופיות עליה.
"לא היינו רוצים להשתמש בשיחות כדי לאיים, אבל אם יכריחו אותנו לעשות זאת - גם אנחנו נבצע פעולות תגמול", צוטט ריבקוב. "החשיבות ההיסטורית של מה שאירע כאן בשבועות ובימים האחרונים, האיחוד מחדש של קרים עם רוסיה - כל זה בלתי ניתן להשוואה ביחס לנושא האיראני".
בדיוק השבוע התחדשו השיחות בין איראן למעצמות, אחרי שבסוף 2013 הושג - לראשונה זה שנים - הסכם בין הצדדים על השעיית תוכנית
הגרעין האיראנית לחצי שנה. בפרק הזמן הזה אמורות איראן והמעצמות להיכנס למשא ומתן על ההסכם הסופי בנוגע לתוכנית הגרעין, ובישראל דורשים מארה"ב להבטיח שתוכנית הגרעין תופסק לגמרי. עם זאת, רק היום אמרו בכירים בשני הצדדים כי המשא ומתן צפוי להיות קשה מאוד וכי הם אינם אופטימיים.
לאורך השנים סייעה רוסיה לתוכנית הגרעין של איראן, ואף בנתה עבורה חלק ממתקני הגרעין. על רקע היריבות הדיפלומטית המסורתית בינה לבין המערב היא נחשבת יחד עם סין למעצמה שהכי קשה לגייס כדי לפגוע באיראן, אך למרות זאת נתנה את קולה לאישור ארבעה סבבים של סנקציות נגד האיראנים במועצת הביטחון של האו"ם. דבריו של ריבקוב הערב עלולים ללמד כי רוסיה לא תעמוד לצד המערב נגד איראן בהצבעות עתידיות, כעונש התגובה המערבית למשבר בקרים. רוסיה, נזכיר, נהנית מזכות וטו במועצת הביטחון של האו"ם.
רוסיה סיפחה אתמול רשמית את חצי האי קרים, בעקבות משאל העם שנערך ביום ראשון בחצי האי ושבו החליטו תושביו - רוסים ברובם, ולא אוקראינים - לבקש מרוסיה לספח את האזור. זאת בעקבות המהפכה באוקראינה שבה הודח מהשלטון בקייב הנשיא הפרו רוסי ויקטור ינוקוביץ'.
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, חתם אתמול על הסכם הסיפוח, ובתגובה הכריזו ארה"ב והאיחוד האירופי על שורה של סנקציות נגד בכירים רוסים, הכוללות הקפאת נכסים.
ולנעשה בקרים עצמה: סוכנויות הידיעות דיווחו הערב כי ממשלת אוקראינה הודיעה שהיא מתכננת להסיג את חייליה מחצי האי קרים. לפי הדיווחים האחרונים, אוקראינה מתכוונת לפנות לאו"ם בבקשה להכיר בחצי האי קרים כאזור מפורז ולנקוט צעדים שיביאו לנסיגת הכוחות הרוסיים מחצי האי. אתמול בקרים נהרגו לראשונה שני אנשי הכוחות האוקראיניים, ואוקראינה האשימה את רוסיה בירי לעברם.
בינתיים, בכיר בממשל האמריקני התייחס לסבב השיחות של המעצמות עם איראן היום בווינה: "נכנסנו יותר לעומק הדברים ועסקנו בצורה מפורטת יותר ועניינית בנושאי המפתח, יותר מאשר אי פעם בעבר". צוותי המומחים של המעצמות ואיראן ייפגשו לסבב שיחות נוסף ב-3-5 באפריל ובעקבותיהן יהיה מפגש נוסף של הדרג המדיני ב-5-7 באפריל בווינה.