יריות, ביצים והרבה כסף: אבו מאזן .Vs דחלאן
המלחמה האלימה בין הנשיא הפלסטיני לבין בכיר הפתח לשעבר שוברת שיאים: השניים מחליפים האשמות על שחיתות, שיתוף פעולה עם ישראל ומעורבות ברצח ערפאת. על מאחורי הקלעים של מאבק הירושה ברשות הפלסטינית
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
מדרג השלטון ועד הדיונים ברשתות החברתיות וברחוב, נושא השיחה העיקרי הוא הסכסוך הארוך והמתוקשר בין השניים, שיכול להוות בסיס יציב ומוצק לטלנובלה מוצלחת - כי יש בו את כל מה שדרוש: שנאה יוקדת, תהפוכות בעלילה, תחרות יצרית על לב הקהל, אלימות ונשק.
דחלאן היה אחד מבכירי פתח ונשא בתפקידים בכירים בממשלה הפלסטינית ובמנגנוני הביטחון, עד שב-2011 סולק בהפגנתיות מהתנועה באשמה שתכנן הפיכה נגד אבו מאזן ושניסה להקים מיליציה חמושה שתהיה נאמנה לו. אחרי ההדחה הוא גלה/הוגלה לדובאי, ואבו מאזן הורה לסגור אתרי חדשות פלסטיניים באינטרנט שהיו מזוהים איתו. דחלאן מצדו חזר והאשים את אבו מאזן בשחיתות כספית, בתבוסת פתח בבחירות לפרלמנט ובנפילתה של רצועת עזה לידי חמאס.
בשבוע שעבר נפתח סבב מהלומות נוסף בין השניים. בערב שבו החלה ההסלמה ברצועת עזה, בשעה שישראל תקפה יעדים רבים בה, שידרה הטלוויזיה הפלסטינית הרשמית נאום מוקלט שנשא אבו מאזן למועצה המהפכנית של פתח, ובו השתלח בדחלאן עד כדי התרת דמו. בין היתר אמר יו"ר הרשות שדחלאן ידע מראש על ניסיון התנקשות ישראלי בראש הזרוע הצבאית של חמאס, סלאח שחאדה, שנהרג בתקיפה ישראלית ב-2002.
בנוסף האשים אבו מאזן את דחלאן שהיה משת"פ של ישראל ורמז שהוא קשור למותו של יאסר ערפאת. תשובתו של דחלאן לא איחרה להגיע, וביום ראשון הוא התראיין במשך שלוש שעות לערוץ הטלוויזיה המצרי הפרטי ''דרים 2'', שם האשים שוב את אבו מאזן ובניו בשחיתות כספית וטען שהוא מנהל את המשא ומתן בחולשה הפוגעת באינטרס הפלסטיני.
אגב, הראיון התקיים - ולא במקרה - פחות מיממה לפני פגישתו אבו מאזן עם ברק אובמה בוושינגטון.
זרקו עליו ביצים
הראיון הזה יצר סערה שמסרבת לגווע. יום למחרת יצאו ברחבי הרשות אלפי פלסטינים להפגנות תמיכה באבו מאזן - הפגנות שארגן הפתח לקראת הפסגה המדינית. המפגינים דאגו לשרוף במהלכן תמונות של דחלאן אל מול המצלמות. באישון לילה, יממה אחרי הראיון, נורו יריות - כנראה ממכונית נוסעת - לעבר ביתו של ג'יבריל רג'וב, אויבו המושבע של דחלאן, או בסמוך לבית. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים הגיעו למקום ופתחו בחקירה, אך גם ניסו להשתיק את המקרה ולהכחיש שהתרחש. אי-אפשר לקשור בין הירי לבין הסכסוך עם דחלאן, אך בשל העיתוי לא ניתן לשלול זאת.
בכירי פתח התומכים באבו מאזן העבירו ביקורת קשה על הערוץ המצרי ונגד המראיין ואיל אל-אבראשי, שאפשרו לדחלאן לשטוח את האשמותיו במשך שעות מבלי לשאול אותו שאלות קשות ובלי לבקש תגובה של הרשות הפלסטינית. כמו כן סירב הערוץ לדרישה של הרשות לראיון תגובה.
איגוד העיתונאים הפלסטיני אף הורה להחרים את ערוץ "דרים 2" ואת אל-אבראשי בשל סירובם להתנצל על הפגיעה בעם הפלסטיני.
ההשלכות של הראיון היו כה חמורות, עד שאתמול (ד') הוציא שגריר מצרים ברשות הפלסטינית הבהרה שלפיה הדברים שנאמרו בראיון אינם משקפים את דעתם של הממשלה והעם במצרים. הוא גינה את הדברים שנאמרו נגד אבו מאזן ואמר כי פגיעה בו היא פגיעה במצרים.
בעקבות זאת נשלח אתמול דובר פתח אחמד עסאף לקהיר והתראיין לערוצי טלוויזיה אחרים כדי להדוף את האשמותיו של דחלאן, אבל גם ביקור זה לא עבר בשקט. כשהגיע למשרדיה של סוכנות הידיעות המצרית הרשמית נזרקו עליו ביצים, והוא הותקף באלימות אחרי שיצא מראיון בערוץ טלוויזיה אחר. גורמים פלסטינים טענו שלאלימות אחראים אנשי דחלאן.
ההערכה הרווחת היא שהסבב הנוכחי בין השניים לא נפתח במקרה. אבו מאזן בן ה-79 עדיין לא מינה לעצמו סגן ואין לו בפתח יורש טבעי. דחלאן לוטש את עיניו ליום שאחרי אבו מאזן ומקווה שיוכל לשוב אז לגדה ולהתמודד על התפקיד. פני הדברים מוכיחים שהמערכה האחרונה בסיפור הפתלתל הזה עודנה רחוקה.
Read this story in English