שתף קטע נבחר

דו"ח: מפגעי סביבה חמורים ביהודה ושומרון

צווים צבאיים מעטים מחליפים ביהודה ושומרון מאות חוקים שיש בישראל, והתוצאה היא זיהום מים, אוויר וקרקע. עמותת "ירוק עכשיו" מנסה להילחם בתופעה: "ההסכמה סביב מחדלי המדינה צריכה להיות מתורגמת לעשייה"

מפגעי סביבה חמורים בתחומי יהודה ושומרון, בהם תחנות דלק פיראטיות, פוגעים בתושבי האזור ובכל ישראל - כך עולה מדו"ח שנערך באוניברסיטת בר-אילן והוצג אתמול (יום ד') בכנס סביבה ומשפט ביהודה ושומרון של עמותת "ירוק עכשיו".

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה:

חוק האריזות: 3 מכל 4 יצרנים לא ממחזרים

הפרדת פסולת: הדרך עוד ארוכה

זיהום אוויר בפריז: תחבורה ציבורית בחינם

"תעלת הימים": זורים מלח על הפצעים

 

מהדו"ח עולה כי רובם המכריע של החוקים והתקנות העוסקים באיכות הסביבה בישראל אינם חלים ביהודה ושומרון. לטענת המחברים, בזמן שבישראל קיימים יוותר מ-300 חוקים סביבתיים, ביהודה ושומרון מסתכמת ההסדרה הסביבתית בכמה צווים צבאיים בלבד.

 

"לסביבה אין גבולות ובכוחנו לשנות את המצב" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"לסביבה אין גבולות ובכוחנו לשנות את המצב"(צילום: shutterstock)

 

כתוצאה מכך, באזור יהודה ושומרון קיימים מפגעים סביבתיים רבים - עשרות תחנות דלק פיראטיות שמזהמות את מי התהום, פסולת בניין שמושלכת באופן לא מוסדר, מטמנות אשפה שמזהמות את הקרקע, תקלות ביוב, הזרמת קולחין וביוב לא מטופל לסביבה, זיהום אוויר מתעשייה, הברחת פסולת מישראל ועוד.

 

אחת הבעיות שהוצגו בדו"ח, אשר פוגעת בעיקר בפלסטינים, היא דליפות ביוב. לרוב ההתנחלויות ביהודה ושומרון יש מתקנים לטיפול בשפכים, אך רובם לא ערוכים לתקלות משמעותיות ולחבלות מכוונות. אלה מובילות לעתים לכך ששפכים גולמיים מגיעים לקרקעות ויישובים פלסטיניים.

 

המבקר התריע ב-2005

הדו"ח נערך בקליניקה לפרקטיקה ומדיניות סביבתית על-ידי הסטודנטים עמיחי דנינו ואיילה פורגס ובהנחיית עו"ד גלית עופר, פרופ' אורן פרז ויחד עם עו"ד הילה כהן מ"ירוק עכשיו".

 

לסוגיית תחנות הדלק הפיראטיות שהעלו התייחס מבקר המדינה כבר ב-2005 וכתב כי "העובדות מצביעות על תמונת מצב קשה ולפיה

חלק ניכר מתחנות הדלק באזור איו"ש הוקמו בניגוד לחוק וללא כל הליך תכנוני, חלק מהתחנות פועלות בניגוד להיתר שקיבלו... התחנות ממשיכות לפעול באופן בלתי חוקי תוך יצירת נזקים סביבתיים וסיכונים בטיחותיים במשך שנים".

 

אלא שתשע שנים עברו מאז ולפי הדו"ח החדש, דבר לא השתנה לטובה - מי התהום רק מזדהמים יותר ויותר. ליטר אחד של דלק, כותבים המחברים, יכול לזהם מיליון ליטרים של מי תהום.

 

לדברי יעל ישראל, מנכ"לית "ירוק עכשיו" ובתו של שר השיכון אורי אריאל, "הכנס מצביע על התופעה החמורה של התנערות המדינה מטיפול במפגעים הסביבתיים המצויים בשטחי יהודה ושומרון".

 

לדבריה, "ההסכמה הרחבה סביב מחדלי המדינה בנושא זה, כפי שבוטאה על ידי דוברים מכל קצוות הקשת החברתית והפוליטית, צריכה להיות מתורגמת לעשייה מצד רשויות המדינה. עשרות מטמנות ותחנות דלק פיראטיות פועלות באין מפריע, כמו גם בעיות שפכים שמזהמות נחלים ומי תהום, מהווים תמונה חלקית ועגומה של המצב בשטחים אלה. עלינו לזכור כי לסביבה אין גבולות ובכוחנו לשנות מצב בלתי נסבל זה".

 

ממשרד הביטחון טרם נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
תחנת דלק פיראטית. ארכיון
צילום: גיל נחושתן
מומלצים