שתף קטע נבחר

 

נחתם ההסכם שהצית את המהפכה באוקראינה

ארבעה חודשים אחרי שינוקוביץ' דחה הסכם עם האיחוד האירופי והוציא רבבות לרחובות, נחתם המסמך ע"י השלטון החדש בקייב. במקביל אישר פוטין סופית את הפיכת קרים לחלק מרוסיה

ההסכם שעלה לויקטור ינוקוביץ' בנשיאותו נחתם באיחור של ארבעה חודשים על-ידי נציגי השלטון החדש בקייב. ראש ממשלת אוקראינה הזמני ארסני יצניוק נפגש היום (ו') עם בכירים אירופים, בהם נשיא המועצה האירופית הרמן ואן רמפוי וראש הנציבות האירופית ז'וזה מנואל ברוזו, בשולי פסגת האיחוד בבריסל וסיכם עמם על הידוק שיתוף הפעולה הפוליטי והכלכלי. במקביל, בחצי האי קרים ובמוסקבה חגגו את הסיפוח לרוסיה. 

ראש ממשלת אוקראינה ונשיא האיחוד האירופי במעמד חתימת ההסכם (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש ממשלת אוקראינה ונשיא האיחוד האירופי במעמד חתימת ההסכם(צילום: AP)

במסגרת ההסכם, הסכימה הנציבות האירופית להעניק לאוקראינה הטבות סחר בשווי של כמעט 500 מיליון אירו, ולפטור ממכס שורה של מוצרים מיובאים, בהם טקסטיל ותוצרת חקלאית. עם זאת, חלקים מהותיים יותר בהסכם שנוגעים לסחר חופשי יוסדרו רק לאחר הבחירות לנשיאות אוקראינה שנקבעו ל-25 במאי.

 

לאחר חתימת ההסכם החליטו ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי לשלוח כוח פקחים בינלאומי לאוקראינה. בשלב הראשון 100 פקחים אזרחיים ייתפרסו בדרום אוקראינה, במזרחה ובמערבה. בהמשך, בהתאם להתפתחויות באזור, יישלחו 400 פקחים נוספים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ינוקוביץ' סירב לחתום על הסכם בנוסח דומה בנובמבר האחרון והעדיף במקום לחזק את הקשרים עם מוסקבה. בכך הוא עורר את זעמם של אזרחים ששאפו לחזק את עצמאות המדינה וגרם להפגנות שנמשכו חודשים בערים ברחבי המדינה – עד להדחתו בחודש שעבר. "ההסכם יקרב את אוקראינה למרכז היבשת ולדרך החיים האירופית", הכריז ואן רמפוי. "מדובר בהכרה בשאיפות של העם האוקראיני לחיות במדינה שמבוססת על ערכים, עקרונות דמוקרטיים ושלטון החוק".

זה סופי: פוטין חותם על סיפוח קרים לרוסיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זה סופי: פוטין חותם על סיפוח קרים לרוסיה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בתזמון יוצא דופן, בעוד נציגי השלטון החדש בקייב נועדו עם הבכירים האירופים, במוסקבה אישר הבית העליון של הפרלמנט פה אחד את ההסכם לסיפוח חצי האי קרים וסלל את הדרך לנשיא ולדימיר פוטין להפוך את הסיפוח לסופי. בזמן החתימה בקרמלין אמר פוטין כי הסיפוח הוא "אירוע יוצא דופן", ונתן את האות לירי זיקוקים בקרים וברחבי רוסיה.

 

החשש: פעולת תגמול ממוסקבה

לאחר הרכבת הממשלה החדשה בקייב, מתכנן האיחוד האירופי לקדם גם חתימת הסכם סחר חופשי עם אוקראינה, שיעניק למדינה גישה חסרת מגבלות לשווקים האירופיים. המהלך צפוי לחזק את כלכלת אוקראינה במידה רבה, אולם גם יאלץ את קייב לעמוד בדרישות הגבוהות של האיחוד, הן בתחום שיטת הממשל ושלטון החוק, והן בתחום היזמות העסקית ודאגה לאיכות הסביבה.

 

קיים גם חשש כי חתימת ההסכם תגרור צעדי תגובה ממוסקבה, שכבר הטילה הגבלות על הסחר עם אוקראינה. מוקדם יותר ציין ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב כי אוקראינה חייבת לרוסיה 11 מיליארד דולר, משום שהסכם הגז שנחתם בין

המדינות ב-2010 כבר אינו תקף, ועוד חמישה מיליארד דולר בגין הסכמים נוספים שעתידים להתבטל. במסגרת העסקה ב-2010 מכרה רוסיה לאוקראינה גז בזול בתמורה להשכרה של בסיסי חיל הים בקרים.

 

לצד זאת, קודם לכן הצהיר הנשיא פוטין בהתייחסו לסנקציות שהוטלו על רקע המשבר באוקראינה, והצהיר כי לעת עתה צריכה רוסיה להימנע מפעולת תגמול נוספת. אתמול הודיעה רוסיה על הטלת סנקציות על בכירים אמריקנים, בהם יו"ר בית הנבחרים, ג'ון ביינר הרפובליקני, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, הארי ריד, והסנאטור הרפובליקני, ג'ון מקיין. זאת, לאחר שהנשיא ברק אובמה חתם על צו המכניס לרשימה שחורה בכירים נוספים בממשלת רוסיה, אוליגרכים המסייעים לממשלת רוסיה ואת בנק Rossiya.

 

הלילה הודיע גם האיחוד האירופי על הטלת סנקציות על 12 אישים נוספים בגין קשרם לסיפוח קרים, בהם סגן ראש ממשלת רוסיה דימיטרי רוגוזין ושניים מעוזריו הקרובים של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. כעת מטיל האיחוד סנקציות על 33 אנשים בסך הכול בהקשר זה. הסנקציות כוללות הקפאת נכסים ואיסור נסיעות.

 

במקביל הודיעה היום גרמניה כי החליטה להפסיק את הייצוא הביטחוני לרוסיה, על רקע הסכסוך בינה למערב בנוגע לחצי האי קרים, ובנוסף הכריז משרד ההגנה הצרפתי על השהיית שיתוף הפעולה הצבאי עם רוסיה. גורם במשרד אף ציין כי פריז מציעה לשלוח מטוסי קרב כדי לסייע בפטרולים האוויריים בשמי המדינות הבלטיות ופולין, על רקע המתיחות הגוברת בין המערב לרוסיה. לדבריו, צרפת "זמינה" אם נאט"ו מעוניינת בכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
המחאה בכיכר העצמאות בקייב. הכול בגלל ההסכם
צילום: AFP
צילום: AP
הנשיא המודח ויקטור ינוקוביץ'
צילום: AP
מומלצים