איך מוצאים מטוס בפח הזבל של העולם?
מכולות, שקיות פלסטיק ואשפה יום-יומית - באוקיינוס לא חסרים חפצים, ורובם רק מפריע לניסיון לאתר את המטוס המלזי. "זה לא כמו לחפש מחט בערימת שחת - זה כמו לחפש מחט במפעל מחטים", טוען מומחה סביבתי המעורב בסריקות. במקביל, ראש ממשלת אוסטרליה דווקא אופטימי
עוד ידיעות ב-ynet על המטוס שנעלם:
האוסטרלים: לא שברי מטוס, מצאנו גושי אצות
- סורקים בקצה העולם: "אנחנו לא יודעים כלום"
במקביל, הלילה הצהיר ראש ממשלת אוסטרליה טוני אבוט כי "יש לנו כמה כיוונים מהימנים, וגוברת התקווה שאנחנו קרובים לגלות מה קרה לכלי הטיס. עוד מוקדם מכדי לומר דבר בוודאות, אך אין ספק שיש לנו ראיות מבוססות". בחיפוש אחר המטוס המלזי משתתפים כעת 29 מטוסים, 21 אוניות ושישה מסוקים, ששלחו יותר מ-20 מדינות. עם זאת, מוקדם יותר הם נחלו אכזבה נוספת, לאחר שהאוסטרלים מסרו כי מטוס אזרחי שהשתתף בסריקות מצא כמות עצמים קטנה, כולל משטח עץ, ברדיוס של כחמישה קילומטרים - אולם מטוס שהוזעק למקום דיווח שראה "רק גושי אצות".
מומחים לאיכות סביבה מזהירים זה שנים כי ההתעללות של בני האדם במערכת האקולוגית הגדולה בעולם גובה מחיר כבד מהחיים שמתחת לפני הים, ומבני האדם שתלויים בהם. אולם רק לאחר שנפתחו החיפושים אחר מטוס שאורכו 75 מטרים ומשקלו 320 טונות, צפה הבעיה למודעות של הציבור הרחב. בכמה מקרים בשבועיים האחרונים הוא נחל אכזבה לאחר שדיווחים על שרידים שנמצאו בלב ים התגלו כפסולת לא קשורה.
בימים האחרונים התמקדו החיפושים באזור באוקיינוס ההודי, המרוחק 2,200 ק"מ מפרת' שבמערב אוסטרליה, לאחר שבצילומי לוויין נראו באזור עצמים החשודים כשברי המטוס. אולם לאחר שהצוותים שנשלחו לאזור לא העלו דבר, נאלץ ראש הממשלה האוסטרלי טוני אבוט לצנן את ההתלהבות והודה כי "יכול להיות שאלו רק קונטיינרים שנפלו מספינה".
השערה זו אינה מופרכת: לפי הערכות, בין 700 ל-10,000 מכולות נופלות לים מדי שנה - וזו עוד הקטנה שבצרות הגורמות לזיהום האוקיינוס. "עיקר הפסולת מגיע מהיבשה", הצהיר הגורם המעורב בסריקות, המשמש גם מומחה סביבתי. בצונאמי שאירע ב-2011, למשל, נשטפו לאוקיינוס יותר מעשרה מיליון טונות של פסולת, שכללה בתים, צמיגים, עצים ומכשירי חשמל ביתיים.
גם בימים כתיקונם אוכלוסיית העולם, שיותר משליש ממנה מתגורר במרחק כ-100 קילומטרים מחוף ים, מסבה מספיק נזק. היא משליכה לדוגמה פסולת פלסטיק, כמו שקיות הניילון שמחולקות תדיר בסופרמרקטים, ופסולת זו יוצרת בים שדות זבל ענקיים הנעים עם הזרמים. הגדול שבשדות האלו נמצא בצפון האוקיינוס השקט ושטחו נאמד ב-700,000 קמ"ר - אזור שגדול יותר ממדינת טקסס כולה.
"העולם משתמש באוקיינוס כמו באסלה ואז אוכל ממנה", הצהיר המומחה בראיון לרשת CNN, והזכיר כי 15% מהחלבון מהחי שצורכים בני אדם מגיע מהים. הבעיה הופכת
חמורה יותר כשלוקחים בחשבון שבמדינות איים רבות ובערי חוף חסרות התשתיות לפינוי מתאים של פסולת, בשעה שהאשפה עצמה נעשית עמידה יותר ואינה מתפרקת במשך עשרות שנים. "כל האשפה באזורים כאלו באופן תדיר נשטפת לאוקיינוס", טען.
אתמול הודיעה סין שאחד הלוויינים שלה זיהה שברים גדולים בדרום האוקיינוס ההודי, שיכול להיות שהם שייכים למטוס של חברת התעופה המלזית. לפי הדיווח, העצם שזוהה בתצלום הלוויין הוא באורך 22 מטר וברוחב 13 מטר. הוא התגלה בדרום האוקיינוס ההודי, כ-120 ק"מ דרומית-מערבית למקום שבו מטוסים אוסטרלים זיהו שברים בים לפני כמה ימים.