7 דברים שחובה לדעת על הרזיה אחרי לידה
רק ילדת וכבר את פוצחת בדיאטה במטרה לחזור לגוף של לפני ההריון? רגע לפני שאת נכנסת למשטר קפדני מסבירה הדיאטנית טובה קראוזה למה אסור לאכול פחות מ-1,800 קלוריות ביום, מה חשוב שתאכלי כדי להשלים חוסרים ואיך מתמודדים עם הרעב שגורמת ההנקה
במזל טוב ילדת. עוד לא ממש התאוששת וכבר שואלים אותך "מתי את חוזרת לעצמך?". בעולם שבו עוקבים בתקשורת איך נראית כל סלבריטאית ימים ספורים אחרי שילדה, מתקבעת התחושה שאישה אחרי לידה צריכה להיראות כאילו מעולם לא הייתה בהריון. אז זהו, שזה לא ככה. הנה כמה דברים חשובים שכדאי לך לדעת על ירידה במשקל אחרי לידה - ושכדאי לקרוא עוד בהריון.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
את בטוחה שיש לך מספיק חלב? 5 מלכודות הנקה
איך יודעים שהתינוק ינק מספיק? עובדות על הנקה
מדריך וידאו: לעבור בקלות את ההנקה הראשונה
1. זה שונה מכל דיאטה אחרת שהכרת
תשכחי בבקשה מדיאטות דלות למיניהן. האכילה שלך לאחר הלידה צריכה לשקם את הגוף ולהחזיר לו רכיבי תזונה רבים שנלקחו ממנו בתקופת ההריון. נשים שנכנסו להריון ללא חוסרים תזונתיים יכולות להשיב לעצמן את הוויטמינים והמינרלים בתוך כמה חודשים ונשים שהיו להן מחסורים לפני ההריון יזדקקו לפחות לשנה.
אם את מיניקה, התזונה שלך צריכה לתמוך גם בייצור החלב וגם למנוע מחסורים תזונתיים אצלך. לכן חשוב לא לאכול מעט מדי, מומלץ לאכול לפחות 1800 קלוריות, במיוחד אם את מיניקה. אם את לא מיניקה כדאי גם להתחיל כך כיוון שבכל מקרה, קיצוץ קלורי משמעותי יפריע לשיקום של מאגרי רכיבי התזונה בגוף.
2. זה לוקח זמן (וזה בסדר)
למרות הציפייה להשתחרר מבית החולים בסקיני ג'ינס, המציאות בדרך כלל שונה. בשבועות שלאחר הלידה הרחם חוזר לגודלו המקורי ובינתיים את עדיין נראית בהריון, כך זה צריך להיות. בלידה עצמה ירדת כשישה ק"ג, ובמהלך ששת השבועות שלאחר הלידה יורדים קילוגרמים נוספים שמקורם בעודפי נוזלים שמופרשים מהגוף (ולא בשומן).
החזרה שלך למשקל בו היית לפני ההריון צריכה להתבצע בהדרגה ותוך אכילה של תפריט מאוזן ובריא. בשישה השבועות הראשונים שלאחר הלידה מומלץ לא להתחיל דיאטת הרזייה. הגוף והנפש עברו טלטלה, את מסתגלת לתינוק/ת, יש לך שינויים במצבי הרוח, מחסור בשינה, והיעדר סדר יום, לא בדיוק התנאים האידיאליים להתחיל להתעסק בנושא המשקל.
לאחר שעברו שישה שבועות מהלידה, אפשר להתחיל בדיאטה של לא פחות מ-1,800 קלוריות, וגם אז הקצב המומלץ לירידה במשקל הוא לא יותר משני ק"ג בחודש.
3. בהנקה רעבים
את עשויה לחוש רעב בעוצמות שלא הכרת מעולם, בעקבות הפרשה של הורמון בשם פרולקטין, שחיוני לייצור החלב. כדאי גם לדעת שהנקה היא לא תרופת פלא להרזייה. חשוב יותר מה שאת אוכלת והפעילות שאת עושה. החדשות הטובות הן שרמת הפרולקטין יורדת כעבור שלושה חודשים ותחושת הרעב מתמתנת עם הזמן.
עם זאת, חשוב להתכונן לרעב הזה כדי לא להיות מופתעת ולדאוג לארוחות מסודרות שמבוססות על אוכל בריא. למשל: פירות וירקות שטופים, קלופים וחתוכים, פיתות מחיטה מלאה שאפשר לאכול עם ממרחים וירקות ולהחזיק ביד אחת (כי ביד השניה את מחזיקה את התינוק), אגוזים ושקדים.
4. כדאי לבקש עזרה
כי מי יכין לך את כל זה? בטח שלא את ובטח שלא בשבועות הראשונים. אחרי שחוזרים מבית היולדות אין לך זמן וכוח להכין לעצמך אוכל בריא, אבל זאת התקופה שבה את זקוקה יותר מתמיד לתזונה בריאה ומחזקת ולאכילה מסודרת. חוסר השינה מפתה לצרוך דברי מתיקה שיעניקו לך זריקת מרץ, אבל זאת כמובן לא הדרך. לכן חשוב להיעזר בכל מי שאת יכולה: בבני משפחה, בחברים ואפילו בעזרה בתשלום, כדי לדאוג לעצמך לאוכל, כולל ארוחה חמה מבושלת.
5. חשוב להקשיב לגוף
זאת עצה שטובה תמיד, אבל במיוחד כשאת אחרי לידה, כי לפעמים את עלולה להתבלבל בין תחושת צמא לתחושת רעב או לאכול מתוך עייפות או סיבות רגשיות. שימי לב לתחושות הרעב והשובע שלך: אם את רעבה את צריכה לאכול עד שתהיי שבעה, אבל לא עד תחושת מלאות מוגזמת. אם את לא רעבה ובכל זאת רוצה לאכול, ייתכן מאוד שסיבה אחרת עוררה את הצורך וחשוב להיות מודעים לכך. מצד שני, ירידה משמעותית בתיאבון וחוסר הנאה מאוכל, יחד עם מאפיינים נוספים כמו מצב רוח ירוד ותחושות אשמה, חרדה ופחד ללא סיבה עלולים לרמז על דיכאון לאחר לידה. במצב כזה, חשוב מאוד לפנות לעזרה.
6. חשוב לדאוג לעצמך
הבדיחה מספרת על אמא ל-20 ילדים שחוזרת הביתה, מסתגרת במטבח ויושבת לאכול בזמן שכל הילדים מתדפקים על הדלת הסגורה. כששואלים אותה מה היא עושה, היא עונה: "אני מכינה לילדים שלי אמא טובה".
הנטייה האוטומטית שלנו היא קודם כל לדאוג לצרכי אחרים, ועם תינוק קטן לפעמים באמת אין ברירה, אבל חשוב לא לשים את עצמך בתחתית סדר העדיפויות המשפחתי אלא לדאוג לעצמך לארוחות מסודרות ובהמשך גם לזמן לפעילות גופנית. אם אובחנת במהלך ההריון עם סוכרת הריון, את בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 בשלב מאוחר יותר בחייך, ולכן חשוב שבעתיים לשמור על אורח חיים בריא. במקרה כזה את גם צריכה לבצע העמסת סוכר של 75 גרם בשישה עד 12 השבועות הראשונים לאחר
הלידה ולחזור על הבדיקה אחת לשנה.7. את לא באמת חוזרת לעצמך (וגם זה בסדר)
גם כשתחזרי למשקל שהיית בו לפני ההריון, וגם אם אין לך סימני מתיחה,
הגוף כבר נראה אחרת. העור על הבטן כבר לא מתוח כפי שהיה, דופן הבטן עבר שינוי, ואם עברת קיסרי, הבטן משתפלת מעל הצלקת. בנוסף, בהריון הצלעות התרחבו כלפי חוץ ובכך יכולת לשאוף עוד חצי ליטר של אוויר בכל פעם. לאחר הלידה הצלעות עשויות להישאר נמוכות יותר לתמיד ולגרום לשינוי בגזרה, כאילו המותניים התרחבו.
פגישה עם פיזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן יכולה לצייד אותך בתרגילים שיסייעו בהשטחת הבטן וספורט נכון מסייע בעיצוב וחיטוב. חלק מהשינויים מתמתנים וחלק מהם יישארו לתמיד, וזה לא בהכרח פחות טוב כי עברת שינוי גם מבפנים. את אדם אחר, עם גישה אחרת לחיים ופרופורציות שונות. הגיע הזמן לשים בראש סדרי העדיפויות את האכילה הבריאה והבריאות שלך ושל המשפחה ופחות את המרדף המטורף אחרי אידיאל יופי בלתי מושג. בתור אמא, יש לך השפעה עצומה על עיצוב ההרגלים והבריאות של הדור הבא, בואי נתחיל מכאן.
הכותבת
היא דיאטנית קלינית להריון ולאחר הלידה, חברת עמותת עתיד, עמותת התזונאים והדיאטנים בישראל