175 שנות בסדר: היום יום הולדת למילה OK
175 שנה מלאו ליום שבו הודפסה לראשונה "המילה המדוברת ביותר בכדור הארץ". מה סוד קסמה, מאין באה - ואיך חוגגים לה בעיירה "אוקיי" באוקלהומה
עוד חדשות מהעולם :
- אף-16 טורקי הפיל מטוס קרב סורי
- ציפורים ניפצו חלון בטיסת "מלזיה איירליינס"
- העונש ל"גנב": הוצא להורג ונתלה על צלב
- עוד 16 ילדים בשנתיים: ההולנדי אב ל-98
"אני חושב שצריך לחגוג ל-OK במצעדים ונאומים", אומר אלן מטקלף, פרופסור לאנגלית מאילינוי שנחשב לסמכות המובילה בעולם לתולדות המילה OK ומשמעותה. "אבל לעת עתה, לא משנה מה אתם עושים כדי לציין את יום ההולדת שלה, It's OK".
בספרו "אוקיי: הסיפור הלא ייאמן של המילה הכי גדולה של אמריקה", שיצא לאור בשנת 2010, כינה מטקלף את OK "המילה הכי מדוברת וכתובה על פני כדור הארץ". הוא הדגיש כי השימוש בה נפוץ יותר אפילו מבמילה ma', הקיצור של פעוטות למילה "אמא".
המילה OK היא תמציתית ויעילה, והיא מבטאת את האמריקניות המושלמת בפשטותה. מבחינה אטימולוגית, אין לה שום קשר ישיר ללטינית, ליוונית או לכל שפה עתיקה אחרת. מילון אוקספורד דוחה באתר האינטרנט שלו את הספקולציה שהמילה OK מקורה בביטוי הסקוטי "och aye", בביטוי היווני "ola kala" ("זה טוב") או בביטוי הצרפתי "aux Cayes", שמתייחס לנמל בהאיטי שהתפרסם ברום שלו.
במקום זאת, המילון נותן עדיפות לתיאוריה - שגם מטקלף מצדד בה - ולפיה מדובר בקיצור של הביטוי "orl korrekt", נגזרת של הביטוי "all correct" (הכול תקין, הכול בסדר) משנות ה-30 של המאה ה-19, כשאיות שגוי בבדיחות הדעת היה נפוץ כפי שממים נפוצים כיום באינטרנט.
ותודה לנשיא
את הקרדיט למציאת השימוש הראשון במילה OK בדפוס יש לתת לאלן ווקר ריד, פרופסור מאוניברסיטת קולומביה שמת בשנת 2002, אחרי שנים ארוכות שבהן חקר את המילה OK ומילה אחרת באנגלית, בת ארבע אותיות, שהאות הראשונה בה היא F. נו, אתם יודעים בדיוק לאיזו מילה אנחנו מתכוונים.
המילה OK הופיעה בעיתון "בוסטון מורנינג פוסט" במסגרת כתבה בנוגע לארגון שהוקם ב-1838 ושהתנגד לחוק מוניציפלי בבוסטון שאסר לצלצל בפעמונים בשעת ארוחת הערב. שם נעשה שימוש בביטוי ומיד אחריו ההסבר שלו - "o.k - all correct". באותה תקופה נפוצו עוד קיצורים של מילים, בהם NG ל-"no go", GT ל-"gone to Texas" ו-SP ל-"small potatoes".
אבל OK נכנסה באמת ללכסיקון הלאומי האמריקני ב-1840, כשאנשיו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות מרטין ואן ביורן, מקינדרהוק שבניו יורק, התעקשו בפני הבוחרים שפירוש הביטוי OK הוא "Old Kinderhook".
לפי מילון מרים-וובסטר, היום משמשת המילה OK "כדי לבקש ביטוי להסכמה, אישור או הבנה", או כדי להדגיש משפט, כמו למשל באמירה "אני הולך להישאר כאן, אוקיי?". הספר "I'm OK, You're OK", שפורסם ב-1967, נותר אחד מספרי ההעצמה העצמית הנמכרים ביותר בכל הזמנים. רוג'רס והמרשטיין הכריזו במחזמר שלהם מ-1943 שאוקלהומה היא OK.
טובה לכל שפה
ברמה הבינלאומית, OK נדדה למרחקים על כנפיה של התרבות האמריקנית הפופולרית, ומצאה לעצמה נישה בעידן הדיגיטלי: היא מתאימה עצמה באופן נפלא להודעות SMS והודעות טוויטר, עם מגבלת 140 התווים.
"זה קיצור נחמד וקצר, והוא מתאים לקיצורים בשפות אחרות", מסביר מטקלף. "המילה OK היא ייחודית, ובכל זאת היא נהגית בקלות ומובנת בלי שום בעיה. היא כוללת שימוש בתנועות O ו-A ובעיצור K - והם קיימים כמעט בכל השפות בעולם. כך שאם אתה מדבר עם מישהו שיש לו שפה שונה לגמרי משלך, יש סיכוי טוב שתוכל להסתדר בעזרת מחוות ושימוש במילה OK בטונים קוליים שונים".
מטקלף, המנהל בלוג בנוגע לשפה האנגלית, חוגג באופן אישי את יום הולדתה של המילה OK על ידי הזמנת עשרות עוגיות שעליהן המילה OK בירוק ובלבן.
בניו יורק הנרי נס, מורה פרטי לאנגלית לשעבר, חילק לעוברים ושבים כרטיסים ובהם קריאה לחגוג את "יום OK הבינלאומי". "יש אנשים שאומרים OK יותר מדי. אני לא יכול לומר שיש מישהו שמשתמש במילה הזו מעט מדי", מסביר נס, שמכין בולים אמריקניים מיוחדים החולקים
כבוד למילת המחמד שלו.
באופן מפתיע, מי שנותנת ליום הולדתה של המילה "אוקיי" לעבור ללא תרועות רמות היא העיירה "אוקיי" (Okay) באוקלהומה. 620 איש גרים שם, והם אומרים ששמה נובע משמה של חברה מתחילת המאה ה-20.
ארבע שעות נסיעה מ"אוקיי" שבאוקלהומה (אגב, שמה המקוצר של המדינה מבחינת שירות הדואר האמריקני גם הוא OK), שוכנת עיירה נוספת בשם "אוקיי" - זו הנמצאת בארקנסו. אבל גם שם אין סיבה לצפות לחגיגות. עיירת המחצבים לשעבר עומדת נטושה כבר שנים רבות.