פתיחת שנת הלימודים: "כל הזמן משנים"
"כהורה אני מעדיף שתהיה יציבות ולא יטמטמו את ההורים וישחקו משחקים", אומר יו"ר ועד ההורים בבאר שבע בתגובה להחלטה על שינוי מועד תחילת הלימודים. יש כאלה שמרוצים מההחלטה. אלינור, אם לשני תלמידים: "שמחה שחוזרים למקור. צריך להוריד עוד ימי חופש"
ההורים מבולבלים, למורים היו תוכניות שאותן ייאלצו לשנות, והתלמידים די אדישים. משרד החינוך החליט לפתוח את שנת הלימודים הקרובה בתאריך הלא מפתיע - 1 בספטמבר, והמסקנה העיקרית שעולה מהתגובות היא שכולם היו מעדיפים קצת יותר יציבות.
שנת הלימודים הנוכחית נפתחה ב-27 באוגוסט, ובחודש נובמבר האחרון הציג משרד החינוך את התוכנית שלו לשנת הלימודים הבאה, לפיה החופש הגדול של תלמידי כיתות א' וב' יקוצר בשלושה שבועות. "המהפכה", כפי שהגדיר אותה אז שר החינוך שי פירון החזיקה מעמד ארבעה חודשים ואתמול (יום א') הוחלט לחזור לתאריך הכמעט מסורתי.
פירון קיבל את ההחלטה לאחר שאימץ את מסקנות הוועדה המקצועית בראשות מנהלת מחוז דרום, עמירה חיים. משמעות ההחלטה היא שלוח החופשות של שנת הלימודים תשע"ה לא יכלול רצף של ימי חופשה בין יום כיפור לחג הסוכות. כמו כן, לתלמידים יהיו ארבעה ימי לימוד נוספים על חשבון חופשת החנוכה שתתקצר ביומיים, וחופשת הפסח שתתקצר אף היא ביומיים.
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
התגובות להחלטה מעורבות. "אני חושב שזה נורא", אמר אבי, מורה לתנ"ך. "אם חותכים את הגשר בין יום כיפור לסוכות, אני לא מבין למה עשו את זה מלכתחילה. עדיף בהרבה לקצר את חופשת הקיץ במקום שיהיו חופשות קטנות, זה נשמע לי מטופש. התלמידים יהיו יותר חסרי מנוחה. למרבה הצער גם עשיתי תוכניות, ועכשיו אאלץ לשנות אותן. השר אמר לפני כמה חודשים שנתחיל ללמד באוגוסט. בארצות הברית נוהגים כך, חבל שפה לא".
"אי אפשר שתהיה מטוטלת"
ליו"ר ועד ההורים בבאר שבע אבנר כהן מפריע שמשרד החינוך משנה את דעתו כל הזמן. "אני כבר לא יודע מה קורה. כל הזמן משנים ולא שואלים את ההורים, אין מחשבה. ידענו שהלימודים יחלו ב-1 בספטמבר ואני מעדיף את זה ככה - שיהיה תאריך קבוע ושההורים יידעו בדיוק מתי מתחילים ללמוד. יציבות היא דבר חשוב במערכת. פעם היו מתחילים ב-28, פעם ב-26 באוגוסט, אי אפשר היה לתכנן".
לגבי קיצור החופשות אמר כהן: "כהורה אני מעדיף שתהיה יציבות ולא יטמטמו את ההורים וישחקו משחקים. בשינויים האלה הוכיחו שלא סופרים לא את התלמידים ולא את ההורים. אם רוצים לשנות משהו חייבים שזה יהיה קבוע. אי אפשר שתהיה מטוטלת, פעם ככה פעם ככה".
ארגון "הורים עובדים לשינוי" טוען כי עמדת ההורים לא נלקחה בחשבון ושעמדת מערכת החינוך נקבעה ללא שיתופם. ההורים מתנגדים לחזרה ל-1 בספטמבר בטענה שזה שוב מאריך את החופש הגדול עבור כל הילדים, גם עבור אלה שלא יזכו למסגרות משלימות בקיץ. "מדובר בבעיה לאומית שתתפוצץ לנו בפנים בשנים הקרובות", כתבו בהודעה.
"הילד הגדול שלי התבאס"
דנה נחום, אמא לשלושה ילדים בכיתות א' ובגני עירייה ופעילה בארגון "הורים עובדים לשינוי", מוטרדת מאוד מההחלטה: "אם נסתכל על השינויים שעושים עכשיו, הם משחקים על משבצות, זה לא מועיל לאף אחד. 1 בספטמבר הוא לא תאריך קדוש, גם 20 באוגוסט יכול להיראות חגיגי. אני עצמאית ואין לי ימי חופשה כך שאני מאוד מוטרדת, הימים של פסח וחנוכה הם ימים שאין לי כאימא. הייתי רוצה לעבור לחמישה ימי לימוד בשבוע ויש תוכנית כזו, שמחליפה את ימי החופש - בעיקר של האיסרו חג, חצי מחופשת פסח וחנוכה - לחופש בימי שישי. ככה ההורים בבית וזה עולה הרבה פחות כסף למשפחה".
אלינור, אימא לתלמיד בכיתה ד' ולתלמידה בכיתה א', קיבלה את הבשורה דווקא ברגשות חיוביים. "אני שמחה שהחזירו את זה, כי ההרגשה הייתה שבפעם הקודמת עבדו עלינו, קיצרו את החופש הגדול אבל החופשים היו באמצע השנה. אני שמחה שהבינו שזה לא היה רציני. הפעם הבנתי שהורידו באמת ומבטלים את הגשר בין כיפור לסוכות, וגם בחנוכה ובפסח קיצרו".
"אפשר לומר שאני מרוצה אבל יש עוד מקום לשיפור", היא הדגישה. "צריך להוריד עוד ימי חופשה או להוסיף להורים עוד ימי חופש - היחס בין חופשת הילדים לחופש שלנו לא פרופורציונלי". ילדיה לא בהכרח חושבים כמוה: "הילד הגדול שלי התבאס, הוא מבין שמקצרים להם את החופש. הילדה הקטנה פחות מבינה כי זו השנה הראשונה שלה".
בעד חופשת סמסטר
לאיתי, תלמיד כיתה ו' מפתח תקווה, זה לא כך כך משנה: "את החומר אנחנו לומדים בכל מקרה, וכשיש לך חופש של חודשיים, אז
עוד ארבעה או חמישה ימים זה לא משנה לנו. מי שלא רוצה ללכת לבית הספר תמיד יכול להגיד שהוא חולה. כשיש תקופה של חגים אז בכל מקרה לא לומדים הרבה כי יש הפסקות גדולות, אז זה מוציא מריכוז ולכן רוב הלמידה היא באמצע השנה, כשאין חופש. אני חושב שזה בעיקר משנה להורים ולא לתלמידים, כי או שהם קטנים מדי בשביל לדעת, או שהם גדולים מדי ולא צריך לדאוג להם לבייביסיטר. לי זה לא מפריע".
מורה להיסטוריה בתיכון בחולון הדגיש שלמרות הביקורת, צריך לזכור שהמורים בישראל נמצאים במקום טוב באמצע מבחינת ימי החופשות: "הם לא שיאני החופש ולוח החופשות כאן הוא מהנמוכים במדינות ה-OECD. אני לא מבין למה הקימו מלכתחילה את הוועדה, שינו והחזירו. אני הייתי רוצה לראות כאן חופשת סמסטר כמו באירופה, וככה המורים לא היו נשחקים בתקופה בין חנוכה לפסח, שבה אין אפילו יום אחד של חופש, למעט פורים".
לדעת המורה מחולון, השינויים החדשים הינם שוליים: "לא כך פותרים את הבעיה. היא צריכה להיפתר בצעד דרמטי יותר. במקום חופש אחד ארוך של 60 יום, עושים את זה פרופורציונלי. אני חושב שכל מורה בארץ ישמח שבתקופה הקשה של החורף יהיה לו זמן להתארגן וזה יטיב גם עם ההורים".