בעלי חשבון לא מדווח בחו"ל? אתם על הכוונת
הצעת חוק חדשה בנושא חילופי מידע בינלאומיים בתחום המס, משדרגת את הנגישות של רשויות המס בישראל לחשבונות לא מדווחים של ישראלים בחו"ל. כדאי לשים לב
הצעת חוק חדשה עשויה לחזק את יכולתם של רשויות המס בישראל להשיג מידע אודות חשבונות של ישראלים מעבר לים. ההצעה, העוסקת בחילופי מידע בינלאומיים, מרחיבה את יכולתה של רשות המסים להחליף מידע בענייני מס עם מדינות שונות, והכוונה היא בעיקר ליכולת של רשות המסים לקבל מידע גם ממקלטי מס ומבנקים זרים במדינות שאינן חתומות על אמנה למניעת כפל מס עם ישראל.
- בנק ישראל: לבחון דו"ח מס ממשלתי לכל שכיר
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
המשמעות של החקיקה החדשה בנושא חילופי מידע היא הרחבה משמעותית ביכולת המודיעינית של רשות המסים להשיג מידע בנוגע לנכסי ישראלים בחו"ל לרבות ביחס לחשבונות בנק סודיים.
שינויים נוספים בדרכים להחלפת מידע, לרבות ההסכם החדש להחלפת מידע בין רשויות המסים בישראל וארצות הברית, מסמנים עידן חדש אשר ישפיע רבות על תכנוני מס בינלאומיים, שימוש במקלטי מס והחזקת חשבונות בנק זרים.
כיצד מועבר מידע כיום?
נכון להיום, העברת מידע בענייני מסים בין מדינות מבוססת בעיקר על הוראות מיוחדות באמנות למניעת כפל מס. בנוסף להעברת מידע באמצעות אמנות מס, מידע בענייני מסים מועבר כיום במגוון דרכים אחרות.
רשות המסים מבקשת כיום להעמיק את יכולתה באיסוף מידע על ישראלים שהם בעלי נכסים וחשבונות בנק בחו"ל, ולפיכך נעשים מאמצים רבים לקדם שיתופי פעולה והסכמים בינלאומיים בעניין זה, וזאת בנוסף להרחבה של רשת אמנות המס הקיימת.
מה המשמעות של החקיקה החדשה?
החקיקה החדשה בנושא חילופי מידע תאפשר לרשות המסים להרחיב את בסיס המידע שלה בנוגע לחשבונות בנק של ישראלים בחו"ל. כיום, ישראלי שמחזיק בחברה במקלט מס עם חשבון בנק במדינה שאין לישראל עימה אמנת מס, יכול לכאורה ליהנות מסודיות כמעט מוחלטת. לאחר אישור הצעת החוק בנושא חילופי מידע, רשות המסים תוכל באופן תיאורטי לקבל מידע גם מאותן מדינות שאינן חתומות על אמנת כפל מס עם ישראל.
האם קיימת העברת מידע בין ישראל לארה"ב?
הממשלה מתכוונת לאשר בקרוב את ההסכם להחלפת מידע בין רשויות המסים בישראל וארצות הברית. ישראל מצטרפת למדינות נוספות אשר חתמו על הסכם דומה, ובהן בריטניה, דנמרק, צרפת, ספרד ויפן. מדינות רבות נוספות ובכלל זה מקלטי מס, החלו במגעים עם ארצות הברית לחתום על הסכם כזה.
ההסכם להחלפת מידע בין רשויות המסים בישראל וארצות הברית, יסדיר את העברת המידע באמצעות רשות המסים הישראלית, שתקבל את המידע בעיקר מהבנקים. הבנקים בישראל יעבירו לרשות המסים מידע לגבי נכסים פיננסיים המוחזקים על ידי אזרחי ארצות הברית או בעלי גרין קארד. ההסכם יכלול גם את האפשרות, בהתקיים תנאים מסוימים, להעברת מידע מרשויות המס בארצות הברית לרשות המסים בישראל, אודות הכנסות של תושבי ישראל שם.
יש לכם חשבון בנק בחו"ל?
ישראלים רבים מחזיקים בחשבונות בנק בחו"ל ולא תמיד מודעים להשלכות המס הכרוכות בכך, לרבות חובות דיווח. מדובר במגוון רחב של מקרים.
כך לדוגמא, ישראלים שירשו חשבונות בנק של קרובי משפחה בחו"ל, ישראלים שהיו ברילוקיישן בחו"ל ופתחו חשבון בנק מקומי וממשיכים להחזיק בו, ישראלים המחזיקים בדירות בחו"ל ומקבלים את דמי השכירות לחשבון הבנק הזר, ישראלים שמשקיעים בניירות ערך באמצעות חשבון בנק זר, ועוד מגוון רב של מצבים.
מסתבר כי רבים אינם מדווחים בישראל על חשבונות הבנק הזרים ומסתכנים בהעמדה לדין פלילי.
המשמעות המעשית של פעולות רשות המסים, ובכלל זה הצעת החוק החדשה להעברת מידע, היא שחשבונות הבנק בחו"ל של אזרחי ישראל יהיו חשופים לביקורת על ידי רשות המסים. לפיכך, מומלץ לתושבי ישראל המחזקים בחשבונות בנק סודיים בחו"ל ונכסים אחרים לא-מדווחים, לבחון את השלכות המס הנובעות מכך, ולהסדיר את עניינם מול רשות המסים.
במקרים מתאימים מומלץ לפעול בהתאם להליך גילוי מרצון, או בדרכים אחרות אשר ימנעו העמדה לדין פלילי ותשלומי מיסים בהיקף ניכר.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין המייצג אזרחים בהליך לגילוי מרצון