מפסידים שעה: איך תכינו הילדים לשעון הקיץ
המעבר לשעון הקיץ וההפסד של שעת שינה קשה לכולם - אך הוא קשה עוד יותר לילדים. איך תצמצמו למינימום את העצבים של הבוקר ומהו הטריק שיעזור לכם לתעתע בהורמון השינה ולהרדים את הילדים כשעדיין אור בחוץ? יועצת שינה מסבירה
הלילה (ו') בשעה 2:00 ניפרד משעון החורף. המחוגים יזוזו שעה אחת קדימה ונישן שעה אחת פחות. בעוד שהמבוגרים, בעיניהם הטרוטות, יצליחו להתנהל בשעה המוקדמת על אוטומט, אצל הילדים, ובעיקר אצל התינוקות והפעוטות, זו אופרה אחרת לגמרי. עבורם כל שינוי, ולו הקטן ביותר, עלול ליצור כאוס ולחרב לכולם את הבוקר.
אבל לא רק את הבוקר הורסת שינה שאינה מספקת. לילדים רבים היא תגרום לשורה של תסמינים שעלולים לשבש את כל היום, כמו חוסר ריכוז, עייפות, עצבנות.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>
בואו ללמוד בבית הספר לשינה של ערוץ הורים :
הוא מתעורר כל יום ב-5 בבוקר. מה עושים?
שלב אחרי שלב: לגרום לילד לישון לילה שלם
כך תגרמו לילדכם ללכת לישון - ללא בעיות
שוב ישנתם רק 3 שעות בלילה? בי"ס לשינה טובה
אך זה לא חייב להיות כך. אפשר לעבור לשעון הקיץ בנינוחות, מבלי לשבש את שגרת הבוקר והיום - שלכם ושל הילדים. אז איך מתגברים על הקושי במעבר לשעון הקיץ ואיך מכינים את הילדים ליקיצה קלה וידידותית יותר? הכנו עבורכם מדריך קצר שיסייע לכל המשפחה להתחיל את הבוקר קצת יותר מוקדם, אבל הרבה יותר בכיף.
1. הכינו את הילדים לשינוי הצפוי
דברו עם הילדים על המעבר לשעון הקיץ. העשירו את הידע שלהם, ספרו להם על הסיבות לכך וכמובן גם על ההשלכות שיש לכך על החיים שלהם ושלכם. הגיעו איתם להסכמה שכדי למנוע כעסים מיותרים בבוקר, כמו איחורים לבית הספר, כולם נרתמים למאמץ לצאת מהבית בזמן גם לאחר תזוזת המחוגים. כדי לעשות זאת הכינו איתם את הכל ערב לפני: בגדים, ילקוט, אוכל ומים.
2. הטריק שיעזור לכם לתעתע בהורמון השינה
מוחנו מפריש מלטונין (שנקרא גם 'הורמון החושך' או 'הורמון השינה') המשפיע על מנגנון השינה והעירות. תפקידו של המלטונין בין השאר לשמש סמן פיזיולוגי של המוח ואיברי הגוף עבור שעות החשיכה. במילים אחרות: כשהוא מופרש הגוף מקבל איתות שהגיע זמן לישון.
לאחר השעה שתיים בלילה מתחילה הפרשת המלטונין לרדת באופן הדרגתי ומשמעותי עד לשעה תשע בבוקר. אבל הפרשת המלטונין מושפעת גם מאור מלאכותי שנוצר על ידי נורות חשמל, מסכי מחשב וטלוויזיה.
המעבר לשעון הקיץ יגרום להפרשת ההורמון בשעה מאוחרת מן הרגיל, בשל שעות היום המתארכות. לכן, אם אתם משכיבים את הילדים בשעה שבה עדיין יש אור בחוץ צרו אשליה של לילה: סגרו תריסים והחשיכו את הבית כולו. הקפידו לכבות את מסכי המחשב והטלוויזיה, החשופים לילידכם. הורמון המלטונין כבר יחל בפעילות.
3. זהו את סימני העייפות של הילד
בעקבות השינוי של היום המתארך והרגלי הגוף אנחנו עלולים לפספס את סימני העייפות של הילד, שיכולים להגיע בזמן שבחוץ עדיין אור שמש. כתוצאה מכך עלול הילד להיכנס למצב של עייפות יתר, שתגרום להאצה בפעילות הגוף, עלייה ברמת האדרנלין, הפחתה דרסטית של הפרשת הורמון המלטונין (הורמון השינה) - ומכאן הדרך להשכבה ארוכה ומפרכת קצרה.
אם תזהו את סימני העייפות בזמן (כמו גירוד באוזן, פיהוק, שפשוף עיניים, בכי וחוסר סבלנות) תוכלו לנצל את הרגע ולהכין את הילד להשכבה מוקדמת.
4. השכיבו את הילד כ-15 דקות מוקדם יותר
כל שינוי קטן בשגרת השינה של הילד עלול להשפיע ישירות על תהליכי ההירדמות שלו, להאריך אותה ולהפוך אותה לקשה יותר. לכן, כדי שלא ייווצר שינוי חד בשעת ההשכבה, רצוי לייצר תהליך הדרגתי שיכין את הילד אליו.
התחילו את תהליך ההשכבה בכל יום כ-15 דקות מוקדם יותר. רצוי להתחיל את ההכנה כיומיים לפני המעבר לשעון הקיץ, ולהמשיך איתה כיומיים לאחר המעבר.
5. צרו טקס שינה בצורת משפך
טקס שינה הוא כלי מצויין בשביל ליצור עבור הילד את ההפרדה בין היום לבין הלילה.
הטקס צריך להיבנות בצורת משפך, מהפעילות הפחות מרגיעה לפעילות המרגיעה ביותר. הורדת הילוך בצורה כזו תכין את הגוף טוב יותר להרפיה ולרוגע מכל המתח והלחץ שהצטברו במהלך היום. נצלו את טקס השינה לזמן איכות רגוע עם ילדכם ולפעילות שקטה ומקרבת שתביא להשכבה בתחושה טובה.
אם באופן חריג השכבתם את הילדים לישון מאוחר יותר וללא טקס שינה - אין בכך אסון. אך הקפידו כבר למחרת לחזור לטקס הקבוע. פספוס של יומיים-שלושה כבר עלול לשבש משמעותית את הרגל השינה של הילד, ומכאן החזרה לשגרה עלולה להיות קשה אף יותר.
הכותבת היא יועצת שינה בשיטת "לילה טוב"