שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

רוסיה מחוץ ל-G8, אוקראינה מגייסת האו"ם

המדינות המתועשות הדיחו את רוסיה מהכינוס השנתי בתגובה לסיפוח קרים, אולם במוסקבה סירבו להתרגש: "זו לא בעיה מבחינתנו". במקביל, קייב הפיצה בעצרת הכללית הצעת החלטה שלא מכירה בתוקף משאל העם בחצי האי

משמונה יוצא אחד. נציגי מדינות ה-G7 הצביעו אמש (יום ב') בעד הדחת רוסיה מהארגון בתגובה לסיפוחה את חצי האי קרים ולהסלמה הצבאית שיצרה באזור. המנהיגים, שנפגשו בשולי ועידה בנושא הגרעין שנערכה בהאג, סיכמו גם לקיים פסגה משלהם במקום כינוס ה-G8 שתוכנן להיערך בעיר סוצ'י שברוסיה. הם יתכנסו בבריסל בתחילת יוני במתכונת של שבע מדינות בלבד - לראשונה מאז 1998, אז הצטרפה רוסיה לפסגה השנתית של המדינות הדמוקרטיות המתועשות.

 

הכתבות האחרונות על המשבר האוקראיני:

מפחדים מפוטין: אוקראינה נסוגה מקרים

אוקראינה: פרו-רוסים חטפו מפקד בסיס חי"א 

אוקראינה: רוסיה נערכת לפלוש למזרח ולדרום

 

המדינות הסכימו גם כי הן מוכנות להחריף את הסנקציות מול רוסיה אם יוסלם המצב באוקראינה. "אנחנו מוכנים להחריף את פעולותינו, לרבות הטלת סנקציות על מגזרים שלמים שתהיה להן השפעה מיידית על כלכלת רוסיה, אם רוסיה תמשיך להחריף את המצב", נכתב בהצהרה משותפת של המנהיגים.

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)
 

כמו כן, הוחלט כי שרי האנרגיה של המדינות החברות יעבדו יחדיו כדי להפחית את התלות שלהן בנפט ובגז שמקורם ברוסיה. המנהיגים גם קראו לקרן המטבע הבינלאומית להגיע בהקדם להחלטה בנושא אוקראינה כדי לאפשר סיוע כלכלי לממשלתה החדשה. הנשיא האמריקני ברק אובמה, שהטיל על רוסיה סנקציות חמורות יותר מאשר עמיתיו האירופאים, הצהיר כי "אירופה ואמריקה מאוחדות בתמיכתנו בממשלת אוקראינה ובעם האוקראיני. אנחנו עומדים מאחורי גביית מחיר מרוסיה בתגובה למעשיה עד כה".

 

שר החוץ הרוסי סרגי לברוב, מנגד, ניסה להמעיט בחשיבות המהלך, ואמר בתגובה כי "ה-G8 הוא ארגון פורמלי שלא מעניק 'כרטיסי חברות', ולכן אין באפשרותו להסיר אף אחת מהנציגויות. אם שותפותינו המערביות סבורות שהפורמט הזה מיצה את עצמו, אנחנו לא מתכוונים להיאחז בו. אנחנו לא סבורים שתהיה זו בעיה גדולה עבורנו אם פורום ה-G8 לא יתכנס".

 

הצבעה באו"ם - להמחשת בידודה של רוסיה

במקביל, פועלת ממשלת אוקראינה לגייס תמיכה גם בעצרת הכללית של האו"ם. היום היא הפיצה בקרב 193 המדינות החברות הצעת החלטה שקובעת כי משאל העם שנערך בחצי האי קרים אינו תקף. זאת, לאחר שמועצת הביטחון של האו"ם כבר דחתה החלטה בנוסח דומה בעקבות וטו רוסי. להחלטת העצרת הכללית, אם תבחר לאמץ את הטיוטה, לא יהיה תוקף מחייב, אולם היא כן תשקף את דעת הקהל העולמית ותשמש

להמחשת הבידוד של רוסיה בקהילה הבינלאומית.

 

הצעת ההחלטה, שצפויה לעלות להצבעה ביום חמישי, לא מזכירה מפורשות את רוסיה, אולם קוראת לכל המדינות לא להכיר "בשום שינוי במעמדה של קרים". הן גם התבקשו לקדם פתרון של שלום למצב באוקראינה ולהימנע מצעדים חד-צדדיים ומ"רטוריקה מתלהבת שעלולה להחריף את המתיחות". במסמך מוזכר גם כי על-פי אמנת האו"ם, כל המדינות אמורות "להימנע מאיום ומשימוש בכוח לפגיעה בשלמות הטריטוריאלית או בעצמאות הפוליטית של מדינה אחרת, ולפעול לפתרון סכסוכים בינלאומיים בדרכי שלום".

 

טיוטה דומה גובשה במועצת הביטחון ערב משאל העם שנערך לפני כעשרה ימים, ובה צוין כי המועצה לא מתכוונת לתמוך במשאל העם, שכן אינו נערך בגיבוי ממשלת אוקראינה: "משאל העם הזה לא יכול להיות בסיס לשינוי כלשהו במעמד קרים". 13 מתוך 15 המדינות החברות תמכו בהחלטה להתנגד לקיום המשאל, אולם סין נמנעה, והטלת הווטו הרוסית נטרלה כל החלטה בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פוטין. "אם לא יפסיק, נחריף הסנקציות"
צילום: AP
צילום: AFP
אובמה. "נגבה מחיר מרוסיה"
צילום: AFP
מומלצים