"אובמה יפסיק את ציתותי ה-NSA בארה"ב"
ה"ניו יורק טיימס" מדווח כי הנשיא מקדם תוכנית חדשה שתשים קץ לניטור של שיחות הטלפון של אזרחים אמריקנים. במקום, חברות הטלפון ישמרו את הנתונים במשך 18 חודשים בלבד וגורמי מודיעין יזכו לגישה רק בצו שופט
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
תוכנית זו, אחת מני רבות שחשף המדליף סנואודן, אפשרה עד כה לסוכנות הביון האחראית על הציתותים לאגור נתונים על מספרי טלפון שהתקיימו ביניהם שיחות ולעקוב אחר משך השיחות. גורמי המודיעין השתמשו במאגרי המידע האלו במקרים שבהם איתרו חשוד בטרור, למשל, וביקשו לבדוק את רישומי השיחות כדי לברר אם יש לו שותפים בשטח ארה"ב.
אולם לפי התוכנית החדשה שמגבש הנשיא האמריקני, יישאר מאגר
בימים האחרונים החלו ראשי ועדות המודיעין בקונגרס לקדם את החקיקה, ומשרד המשפטים יציג רשמית את התוכנית החדשה עד יום שישי הקרוב, אבל יעברו עוד שלושה חודשים לפחות לפני שה-NSA יפסיק לפעול במתכונת הקיימת, כדי להבטיח שהמעבר ישמור על איזון בין השמירה על חופש הפרט לבין צורכי הביטחון.
הציתותים בעולם יימשכו כרגיל
הנשיא אובמה כבר רמז בנאום שנשא לפני חודשים על כוונתו להוציא מידי ה-NSA את השליטה במאגר הנתונים, אבל לאפשר לסוכנות הביון גישה למאגר נתונים של חשוד על פי צו שופט. גורמי המודיעין גם מודעים לכך שהתועלת הביטחונית מהנתונים הישנים מעטה יותר, ועל כן לא מייחסים חשיבות רבה לצמצום תקופת התיעוד.
תוכנית הציתותים החלה בהוראת הנשיא ג'ורג' בוש בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001, במטרה להתחקות אחר עקבות טרוריסטים ששהו על אדמת ארה"ב ושקיבלו הוראות ממפעיליהם. אולם ברבות השנים צבר ה-NSA כוח רב מדי, ובוויכוחים הציבוריים שהתנהלו מאז חשיפת תוכנית הציתותים, סוכנות
הביון לא הצליחה להוכיח שהיא תרמה לסיכול התקפת טרור כלשהי.
תוכנית זו עוררה ביקורת פנימית קשה מצד האזרחים האמריקנים שחרדים לפרטיותם ומצד ארגונים ליברליים שהלינו על הפגיעה בחירויות האזרח. צוות היועצים שמינה אובמה בעקבות חשיפת סנואודן המליץ לו להגביל את היכולת של ה-NSA לשמור רישומי שיחות טלפון של אזרחים אמריקנים, והמליץ לדרוש צו של בית משפט כדי לבצע חיפושים אחר טלפונים ומידע מקוון של אזרח פרטי. עם זאת, הצוות לא המליץ לעצור את כל פעילות המעקב של ה-NSA.
החלטת הממשל עתה גם לא אמורה להשפיע על יתר תוכניות ה-NSA שכוללות האזנות סתר ברחבי העולם מסיבות ביטחוניות. האמריקנים טוענים שהדבר נעשה במקרים רבים בתיאום עם שירותי מודיעין מקומיים, כמו בצרפת למשל, וכי היכולות הטכניות של ארה"ב מסייעות למדינות אלו בסיכול פעולות טרור.
השינוי היחיד במדיניות זו נרשם בינואר לאחר חשיפת הציתותים לטלפונים של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיאת ברזיל דילמה רוסף. אז הודיע אובמה כי ארה"ב לא תצותת יותר למנהיגים זרים. הפרסומים גררו ביקורת קשה מצד מרקל, ורוסף אף ביטלה ביקור מתוכנן בוושינגטון, אולם אובמה הצליח לשקם את היחסים עמן בצינורות דיפלומטיים.