הסינים כבר גילו: מה לאכול כדי למנוע סרטן
במקום לחלק את המזונות שלנו ל"טובים" ול"רעים" ולהקשיב לטרנדים חולפים, ברפואה הסינית מציעים לשמור על איזון בריא: שילוב של מאכלים בטעמים שונים יוצר הגנה מפני התרבות של תאים סרטניים ותומך בטיפול מחלה. מה בדיוק צריך לאכול?
מחלת הסרטן מופיעה בכתבי הרפואה הסינית כבר בשנת 200 לספירה. הרופאים הסינים זיהו את המחלה, תיארו את הגורמים הסביבתיים והרגשיים המובילים להיווצרותה ואף הגדירו מספר שלבי התפתחות - מהשלב שבו ניתן לעצור ואף לרפא את המחלה ועד שלב מאוחר שבו ניתן רק להקל על החולה.
במערב נוטים לכלול את הרפואה הסינית באגודה אחת עם שאר המסורות הרפואיות העממיות, אך יש לזכור כי מדובר בגישה רפואית שלמה וסדורה, שנתמכה לאורך מאות שנים על ידי השלטון המרכזי בסין. הרופאים הסינים זכו למימון ולתמיכה מהממסד הקיסרי, אשר שימשו אותם לצורך איסוף מידע, כתיבת ספרות מקצועית ענפה, תיעוד שיטות טיפול ואף ניסויים של שיטות הטיפול הללו בבני אדם.
הרפואה הסינית מיושמת גם כיום בבתי חולים ובמחלקות אונקולוגיות בסין, בשילוב עם אמצעי הטיפול והאבחנה הרפואיים המקובלים במערב. שכיחותם הנמוכה יחסית במזרח אסיה של סוגי סרטן ומחלות כרוניות הנפוצות בישראל, באירופה ובארצות הברית עשויה ללמד על הערך הטמון ביישום יומיומי של עקרונות הרפואה הסינית.
נלחמים בסרטן:
- חדש בישראל: מכשיר החוסך הקרנות לגידול סרטני
- תיעוד מרגש מול המצלמה: 4 ילדים נלחמים בסרטן
- תרופה בצהוב: איך כורכום מגן מפני סרטן?
נקודת המבט של הרפואה הסינית על תזונה שונה לגמרי מזו המערבית. אנו רגילים להתבונן במזונות מנקודת המבט הכימית ולהגדיר מזונות "בריאים" ככאלו העשירים בוויטמינים, במינרלים ובנוגדי חמצון. הרפואה הסינית איננה עוסקת בהרכבו הכימי של המזון, אלא מעריכה את השפעתו הרפואית על פי טעמו, ולכל אחד מהטעמים מיוחסת השפעה רפואית. החלוקה הבסיסית ביותר בהיבט זה היא לטעמים ומזונות בונים - וטעמים ומזונות מנקים.
מזונות בונים הם אלה בעלי הטעם המתוק, אך אין הכוונה לממתקים אלא לדגנים (גם מלאים), בשר, מוצרי חלב, פירות וירקות כמו גזר ודלעת. המזונות המתוקים חשובים לתחזוקת הגוף במיוחד בתקופת הגדילה, ההריון ובכל מצב שבו צריך לבנות את הגוף. הבעיה בשימוש בהם, על פי הרפואה הסינית, היא העובדה שרוב האנשים נוטים לצרוך רק אותם. וכשיש יותר מדי מזונות בונים בתפריט, גם כאלה המוגדרים בריאים, עלולות להיווצר מחלות הקשורות ב"בניית יתר". סרטן, לדוגמה, מוגדר כביטוי לבנייה מוגברת של תאי הגוף.
הרפואה הסינית מציעה לאזן את התפריט במזונות, תבלינים ומשקאות בטעמים מר, חריף ועפיץ (אסטריגנטי) - שהם בעלי השפעה מנקה - או מזונות בעלי איכות ארומטית. מה לאכול?
1. עלים ותבלינים ירוקים
מומלץ לאכול עולש, חסה, אספרגוס, ארטישוק ולענה. המזונות האלה הם בעלי טעם מר ואיכות מנקה.
2. תה ירוק
הסינים שותים תה ירוק לאורך כל שעות היום. הוא מתאפיין במרירות ובעפיצות, ומכאן חשיבותו רבה באיזון התפריט. כל ארוחה בונה, במיוחד כזו המכילה בשר, מאוזנת באמצעות שתייה של תה ירוק שלו מיוחסת השפעה מנקה.
3. פירות יער ורימונים
לפירות אלה טעם עפיץ (אסטריגנטי), המתבטא בתחושה של כיווץ ושל עקצוץ בפה. גם יין אדום מתאפיין בתכונה זו, וכולם נחשבים מזונות מנקים המאזנים ארוחה בונה.
4. ג’ינג’ר, כורכום ועשב לימון
ג'ינג'ר, כורכום ועשב לימון (למון גראס) מייצגים שילוב בין טעמים חריפים ומרים, התורם גם הוא לאיזון של ארוחה בונה. ניתן לצרוך את הצמחים האלה כחליטות.
5. שומר, קמומיל, הל
מומלץ לצרוך חליטות ותבלינים התורמים איכות ארומטית, תומכים בפיזור ליחה ומסלקים מרבצי פסולת מהגוף.
המחקר מגלה מה שהסינים יודעים
בשנים האחרונות מתבצע מחקר רחב העוסק בקשר שבין מרכיבים פעילים במזון לבין מניעת סרטן וטיפול בו. המסקנות העולות עד כה מצביעות על כך שהמזונות העשויים למנוע סרטן הם בדיוק אלו השייכים לקבוצת המזונות המנקים על פי הרפואה הסינית - מזונות בעלי טעם מר, חריף, עפיץ או ארומטי.
המחקר מגלה כי הרכיבים הכימיים במזונות הללו - ה-EGCG שבתה הירוק, הפוליפנולים שברימונים ובפירות יער, הג'ינג'רול שבג'ינג'ר, התרכובות הארומטיות שבעשב הלימון והכורכומין שבכורכום - מציגים במעבדה תכונות נוגדות סרטן. הסינים, שהתבססו על נקודת מבט אחרת לגמרי, הגיעו למסקנות דומות.
החיסרון בידע המבוסס על מחקר הוא היותו נקודתי, ולא חלק מתפיסה כוללת. עם זאת, השילוב בין הידע המחקרי הנוכחי לגישה הרחבה של הרפואה הסינית מאפשרת לבנות עבור המטופל האונקולוגי מערך תזונתי המתאים אישית לצרכיו.
חשוב להדגיש כי הסינים אינם מגדירים מזון כ"טוב" או "רע", אלא הכל שאלה של איזון. דיאטות אופנתיות שונות מכתירות היום מזונות מסוימים כ"רעים לגוף", למשל בשר או לחם, ופירות וירקות כ"טובים לגוף". אצל הסינים, חשוב לצרוך מזונות בונים כמו דגנים ופירות ואף לשלב לעתים חלבון מהחי, אך יש לאזן אותם כל הזמן באמצעות צריכה של מזונות מנקים.
צריכה מזדמנת של תה ירוק או של מיץ רימונים אינה משמעותית. המזונות המנקים צריכים להשתלב בצורה קבועה בתפריט, והדבר חשוב במיוחד בטיפול בחולי סרטן, אשר מצבם הדינמי דורש התאמה תזונתית בהתאם לשלב המחלה והטיפול ולחיוניות המטופל.
הכותב הוא מטפל ברפואה סינית ותזונה סינית מקרוביוטית, מרכז תחום תזונה אינטגרטיבית במסגרת היחידה לרפואה משלימה-אינטגרטיבית במערך האונקולוגי באיכילוב, מנחה הסדנה "בישולחיים - תזונה אינטגרטיבית למטופלי סרטן" בקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית בישראל (ICCM) שייערך ב-27-25 במרץ בבית ציוני אמריקה, תל אביב.