טורקיה: פיוס עם ישראל ייחתם כנראה בקרוב
סגן ראש הממשלה הטורקי הודיע כי הסכם הפיצויים להרוגי המרמרה צפוי להיחתם לאחר הבחירות המקומיות בארצו. בעקבות הפיוס: נורמליזציה מלאה וחזרת שגרירים. גורם מדיני ל-ynet: "לא ברור מה פשר ההודעה הטורקית"
כמעט ארבע שנים אחרי הפשיטה על המרמרה , ישראל וטורקיה הגיעו ככל הנראה להסכם פיצויים: סגן ראש הממשלה הטורקי בולנט ארינץ' הודיע כי הסכם הפיוס, ואיתו הפיצויים להרוגים, צפוי להיחתם לאחר הבחירות המוניציפליות בטורקיה, ב-30 במרס. בישראל טרם התייחסו רשמית לדיווח, אולם גורם מדיני אמר ל-ynet כי בישראל עדיין לא מכירים סיכומים סופיים עם הטורקים. גורמים מדיניים שוניים הוסיפו כי ההודעה באה בהפתעה וללא תאום מוקדם עם ישראל.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
"לא ברור מה פשר ההודעה הטורקית. אנחנו לא מכירים משהו חדש אבל צריך לבדוק", אמר הגורם המדיני. "ייתכן שזה אינטרס טורקי להציף את הנושא עכשיו בגלל שעוד כמה ימים יש בחירות מוניציפליות". הדיווח הטורקי פורסם בעיתון "הורייט", שציטט את ארינץ' באומרו כי "הסכם הפיוס הסופי ואיתו סכום הפיצויים המוצע הועבר על ידי ישראל בחודש שעבר".
לדבריו, ממשלת טורקיה תבחן זאת שוב ותהפוך אותו להסכם סופי בין שתי המדינות בחודש הבא. הוא מסר כי לאחר שההסכם ייחתם, ניתן יהיה להשיב את הנורמליזציה ליחסים בין ישראל לטורקיה, ושתי המדינות ימנו שגרירים. סגן ראש הממשלה ציין עוד כי ההסכם טעון את אישור הפרלמנט הטורקי, והוסיף כי תהליך הנורמליזציה יכול להתחיל מייד, לאחר חתימת ההסכם.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התנצל בפני הטורקים עם סיום ביקורו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה בארץ, בדיוק לפני שנה, אבל תהליך הנורמליזציה לא הושלם בעקבות חילוקי הדעות בנוגע לפיצויים ולתביעות נגד בכירים ישראלים. ב"הורייט" נכתב כי דיפלומטים מישראל ומטורקיה נפגשו לפחות ארבע פעמים בשנה האחרונה.
"אחרי הבחירות, המשימה הראשונה שלנו היא להבטיח שנושא הפיצויים יהפוך למסמך מחייב", אמר סגן ראש הממשלה הטורקי, והסביר כי בתקופה האחרונה היו "עסוקים" מנהיגי טורקיה בקמפיין הבחירות.
היחסים הקרובים בין ירושלים לאנקרה הידרדרו במאי 2010 בשל תקרית המרמרה, שבה נהרגו תשעה אזרחים טורקים מאש חיילי צה"ל. מאז התקרית דרש ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן
מישראל להתנצל, ותקף אותה פעם אחר פעם. ארדואן דרש מישראל בחודש שעבר "להסיר את המצור מעזה", ואמר כי יש לחתום על פרוטוקול בנושא כתנאי לנרמול היחסים של ארצו עם ישראל.
במרס בשנה שעברה שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם עמיתו הטורקי והתנצל כאמור על תוצאות המשט לעזה. לשכת נתניהו פרסמה אז כי השניים הגיעו להסכמה על חידוש היחסים התקינים בין המדינות והפסקת ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל ומפקדיו. בסוגיית הפיצויים שדרשה טורקיה סוכם אז כי ישראל תעביר כסף לקרן הומניטרית.