הקיבוצים ושמיר יחלקו עם ברייט פוד את השליטה בתנובה
החברה הסינית שמתכננת לרכוש את השליטה בתאגיד המזון מידי קרן אייפקס, תנהל את הפעילות הבינלאומית של תנובה, ואילו החברה־הבת שתרכז את הפעילות בישראל תהיה בניהול ישראלי
מאיר שמיר ובעלי המניות מקרב הקיבוצים הגיעו להבנות עקרניות מול ברייט פוד הסינית לגבי שליטה משותפת בתנובה. ל"כלכליסט" נודע כי ההבנות ייכנסו לתוקף אם וכאשר תיסגר עיסקת רכישת השליטה בחברה על ידי ברייט פוד מידי קרן ההשקעות אייפקס.
- הסינים על סף רכישת השליטה בתנובה
- ראש המוסד לשעבר: "שליטה זרה בתנובה - סכנה"
- חברי כנסת התגייסו נגד מכירת תנובה לסינים
- מחאה: "למה הממשלה לא קונה את תנובה?"
- תנובה עוברת לסינים: מה יהיה עם העובדים?
עוד נודע כי בימים האחרונים הוחלפו טיוטות ראשונות של ההסכם בין ברייט פוד למנכ"לית אייפקס ישראל זהבית כהן, בניסיון להגיע לחתימה בימים הקרובים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", העסקה היא למכירת 56% ממניות תנובה על ידי אייפקס לפי שווי של כ־2.5 מיליארד דולר.
יציאה מגבולות ישראל
אתמול נערכה סדרת פגישות בשנגחאי בין מנהלי ברייט פוד לנציגי הקיבוצים המחזיקים ב־23% ממניות תנובה: איציק באדר, יו"ר גרנות היוצא (גרנות היא תשלובת חקלאית־תעשייתית בידי הקיבוצים), ואהרון בן־חורין, שיחד עם באדר מייצג את הקיבוצים בדירקטוריון תנובה.
"האווירה היתה מאוד חיובית, והושגה הבנה רחבה לתפיסת העולם שלנו לגבי שיתוף הפעולה בתנובה והצרכים של כל אחד מהצדדים. בהנחה שתהיה עסקה והיא תיעשה בצורה הנכונה, זו תהיה הזדמנות גדולה לחקלאות הישראלית, לתנובה ולבעלים של תנובה בעתיד. על פי ההבנות בינינו, תנובה תמשיך להיות חברה ישראלית עם מרכז פעילות ישראלי", אמר באדר.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי בפגישות שקיים שמיר עצמו עם מנהלי ברייט פוד לפני כשלושה שבועות בביקורו בסין, הושגו הבנות דומות. על פי הבנות אלה, ברייט פוד תתפוס את מקומה של אייפקס בדירקטוריון החברה־האם (תנובה הבינלאומית) עם חמישה נציגים, לעומת ארבעה נציגים של הקיבוצים ומבטח שמיר. החברה־הבת תנובה ישראל, שפעילותה תופרד מהחברה־האם, תהיה עם רוב ישראלי בדירקטוריון ובראשה צפוי לעמוד שמיר או מי מטעמו. החברה־האם, שתהיה עם רוב סיני, תקים מחלבות גם מחוץ לגבולות סין, במדינות מתפתחות אחרות באסיה ובאפריקה.
מבטח שמיר תקבל אופציית PUT למכירת מניותיה בתנובה לברייט פוד, אך עם זאת עדיין לא נקבע מנגנון ביטחונות שהסינים יעניקו לביצוע אופציית ה־PUT. תנובה תעגן בהסכמים חדשים על בסיס ההסכמים הקיימים את הרכישות של התוצרת החקלאית של הקיבוצים לתנובה.
בין הגורמים הקיבוציים שמחזיקים ב־23% ממניות תנובה ישנם שני ארגונים, מילואות וצמח, שמבקשים למכור את מניותיהם – 6% מתנובה, ולא להצטרף לעסקה מול הסינים. ככל הנראה שמיר והקיבוצים האחרים, בנפרד או לחוד, ינסו לרכוש מניות אלה.
הסינים מרככים התנגדות
הסינים עדכנו את באדר עוד לפני הנסיעה כי השיגו עם שמיר הסכמות לגבי שליטה משותפת. מבטח שמיר מצויה במצב הטוב ביותר מבחינתה בהתנהלות העיסקה. ההסכם שלה עם אייפקס מאפשר לה להצטרף למכירה ולמכור גם היא את מניותיה לסינים. במקביל יכולה אייפקס לכפות עליה את ההצטרפות למכירה.
על פי ההערכות רואה שמיר, כמו באדר, פוטנציאל עצום בחיבור לסינים ובהפיכתה של תנובה לחברה גלובלית בעלת נוכחות במספר מדינות. ברייט פוד שסיימה לאחרונה את בדיקות הנאותות לתנובה, מעונינת בעיקר בפלטפורמה הבינלאומית, ותשאיר לשמיר והקיבוצים את הבמה הישראלית וניהול הפעילות, גם מתוך ראיה כי שותפות עם גורמים ישראלים כמו שמיר והקיבוצים, תרכך משמעותית את ההתנגדות שהתעוררה בקרב חלק מהחקלאים וחברי כנסת בראשות ברוורמן, שטענו כי אין למכור נכס אסטרטגי כמו תנובה לגורם סיני. הקיבוצים, אגב, לא מחזיקים בזכות סירוב או הצטרפות דומה לזו של שמיר.
במו"מ בין ברייט פוד לאייפקס קיימת הסכמה על מרבית הנושאים ונקודות המחלוקת הבודדות שנשארו צפויות להיפתר על פי מקורבים למו"מ כבר בימים הקרובים. למרות שתנובה הכינה במקביל את התשקיף להנפקה – בעיקר כדי ללחוץ על ברייט פוד לזרז את המו"מ, ולהכין אלטרנטיבה למקרה של תקלה במכירה, הרי שתנובה טרם בחרה חתמים ולא קידמה מעשית את ההנפקה בבורסה בת"א שאותה התכוונתה לקיים במאי הקרוב על בסיס דו"חות 2013.