80% מהגאים: קיימת אפליה בראיונות עבודה
החוק אוסר להפלות על רקע נטייה מינית, אך סקר שנערך בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה מעלה כי 80% מחברי קהילת הלהט"ב מאמינים כי קיימת נגדם אפליה בתהליכי קבלה לעבודה. 39% מהטרנסג'נדרים נדרשו על ידי הממונים להתלבש בהתאם ל"מינם המקורי". איך מתכוונים במשרד הכלכלה להילחם בתופעה?
סקר ראשון מסוגו שהתקיים בקרב להט"בים (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים) במשרד הכלכלה מצביע על נתונים מדאיגים לפיהם 80% מהם מאמינים כי קיימת אפליה כלפיהם בתהליכי קבלה לעבודה - בניגוד לחוק. גם לאחר שהתקבלו לעבודה, 41% מהמשיבים נאלצו להתמודד עם "הומור" על חשבונם מצד קולגות.
אפליית להט"בים - כתבות נוספות בנושא:
- הממשלה תומכת: שוויון מס לזוגות חד מיניים
- יש שוויון להומואים? החברות מסרבות לענות
- דירה להשכרה לסטרייטים בלבד. האם זה חוקי?
- האפיפיור הדהים: "מי אני שאשפוט הומואים?"
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
המחקר הייחודי, שכלל למעלה מ-400 משתתפים, נערך בחודשים האחרונים ביוזמת נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה. הסקר בוצע בשיתוף ארגוני השטח בקהילת הלהט"ב: חוש"ן, האגודה לשמירה על זכויות הפרט ופרויקט גילה להעצמה טרנסית". למענה על הסקר לחצו כאן
לפי החוק בישראל (סעיף 2 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה), ישנם 14 מאפיינים בגינם אסור למעסיקים להפלות, אחד מהם הוא נטייה מינית. החוק אוסר מפורשות על אפליה כלשהי מסיבה זו - לא בעת ההליכים השונים לקבלה לעבודה, לא בשכר ובתנאים, לא בקידום ולא כעילה לפיטורים.
ממצאים נוספים מתוך המחקר מעלים כי 68% מהטרנסג'נדרים חוו אפליה בעבודה. לפי הנציבות, שיעור זה גבוה משמעותית משיעור האפליה אותה חוו הומוסקסוקאלים, לסביות ובי-סקסואלים העומד על כ-39% "בלבד". נתון חמור במיוחד מגלה כי 39% מהטרנסג'דרים נדרשו על ידי הממונים להתלבש בהתאם ל"מינם המקורי". 31% הביעו חשש מפני הטרדות בחדרי השירותים במקומות העבודה.
"הצקות והטרדות בשכיחות גבוהה"
במסגרת הסקר ביקשו בנציבות לבחון את מצבם התעסוקתי של חברי קהילת הלהט"ב "בהיבטים הנוגעים לתפיסות וחוויות של אפליה בשוק העבודה, על רקע נטייה מינית וזהות מגדר". תוצאותיו יפורסמו במלואם בכנס "מניעים שוויון" שעורכת הנציבות ביום ב', 31.3, באוניברסיטת בר-אילן.
לדברי חנה קופפר, מנהלת תחום מחקר בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה: "מהסקר, שממשיך לרוץ באינטרנט גם בימים אלה, עולים ממצאים מדאיגים באשר לאפליה שחווים חברי הקהילה, ובייחוד טרנסג'נדרים, בשוק העבודה בישראל. הנתונים מראים, כי אלה נתקלים באפליה כבר בשלבים המוקדמים של חיפוש עבודה וקבלה לעבודה. עוד ניתן ללמוד, שאנשים רבים מקהילת הלהט"ב סובלים בשכיחות גבוהה מהצקות ומהטרדות במקום העבודה שלהם".
ואולם, מפילוח מספר הפניות לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה שנערך בשנה שעברה, עולה כי מספר הפניות על רקע נטייה מינית הוא אפסי, וזו אחת הסיבות שבמשרד הכלכלה החליטו על ביצוע הסקר.
לדברי עו"ד ציונה קניג-יאיר, נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה, "בגלל שיעור הפניות הנמוך אלינו, היה חשוב למפות את השטח ולהבין את תחושות האפליה של הקהילה. זו הפעם הראשונה שנאספים נתונים על קהילת הלהט"ב בשוק העבודה. נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה מחויבת לקידום שוויון בתעסוקה עבור אוכלוסיית הלהט"ב וסקר זה הוא הצעד הראשון בהבנת האתגרים והחסמים העומדים בפני הקהילה".
קמפיין וצעדים משפטיים
לפי קניג-יאיר, אחד הצעדים שנועדו להוריד את שיעורי האפליה על רקע נטייה מינית הוא הקמפיין הציבורי שרץ בימים אלו בכלי התקשורת, ומעודד לקיים תהליך קבלה לעבודה לכל אדם על רקע היותו אדם ולא מתוך מניעים של דעות קדומות. "הכוונה היא לנתח את הממצאים ובשיתוף פעולה עם ארגוני הקהילה עמם ערכנו את הסקר לנסות ולהוריד את שיעורי האפליה - אם בפעולות משפטיות ואם בהנחיות למעסיקים".