לקרוא ולחפור: מועדוני הקריאה השווים ברשת
אם אתם בולעים ספרים ללא הפסקה, אוהבים לדבר עליהם ומחפשים נואשות אחר קורבנות שיאזינו לכם בשקיקה - קבלו את מועדוני הקריאה הכי שווים ברשת, שיפגישו אתכם עם אנשים מכל רחבי העולם. וגם עם אופרה ווינפרי
אבל מה קורה בתום הקריאה? למי נגיד כמה מצוין הספר שקראנו, ואיך נדע אם לתובנות שלנו על גיבור העלילה יש בסיס? בדיוק בשל כך מלווים מועדוני הקריאה את הספרים כבר מאות שנים: הסלונים הספרותיים בפריז במאות ה-17 וה-18 הקנו לדיונים המתפלפלים שיק אירופאי, במאה ה-19 סיפקו המועדונים מענה למחיר הגבוה של הספרים, וגם כיום ההערכות הן שלפחות חמישה מיליון אמריקנים, למשל, הם משתתפים קבועים במועדון קריאה אחד לפחות.
את הנתון הזה אפשר לזקוף חלקית לפחות לטובת אופרה ווינפרי, שהקימה את מועדון הקריאה הטלוויזיוני שלה ב-1996 ומאז הפכה אותו למעצמת קריאה שיש לה השלכות כלכליות משמעותיות בתעשייה.
העיקרון פשוט: כל חברי הקבוצה קוראים אותו ספר נבחר, ובמפגשים שנערכים לאורך חודש הם דנים בו לעומק. קבוצות מבוססות שמצליחות לממן את העניין אף נפגשות לעתים עם המחבר, כדי להעשיר את הדיונים. אבל היי, אנחנו בכל זאת במאה ה-21. אז לצאת מהבית? לדבר עם אנשים? תזכירו לנו מה זה? מועדוני הקריאה מצאו לעצמם מודלים מקוונים שמסוגלים להתמודד עם אלפי גולשים בו זמנית, אלפי דעות על אותו הספר - ודיון אחד סוער.
בישראל נעשו כמה ניסיונות לתפעל מועדוני קריאה ברשת, אך רובם לא החזיקו מעמד לאורך זמן למרות הכוונות הטובות. קבוצות קריאה ממשיות, לעומת זאת, קיימות במספר לא מבוטל בארץ - אבל כדי לתקתק את הגיגינו על המסך, נצטרך לפנות אל הגולה, שם נוכל להשתתף בדיונים אונליין עם קוראים שתחומי העניין שלהם זהים לשלנו.
אז איפה נמצאים כמה ממועדוני הקריאה הכי שווים ברשת? צחצחו את האנגלית שלכם, פתחו גוגל טרנסלייט וצללו אל העולם המופלא של דיוני קריאה משותפים:
אופרה ווינפרי 2.0
הזירה: ברוכים הבאים למועדון הקריאה הגדול בעולם - באתר האינטרנט של גברת טלוויזיה אופרה ווינפרי.
איזה ספרים תמצאו שם? בין השאר את "תקוות גדולות" של צ'רלס דיקנס, "העין הכי כחולה" של טוני מוריסון, "חירות" של ג'ונתן פרנזן ו"מאה שנים של בדידות" של גבריאל גרסיה מרקס.
אפשרויות הדיון: ווינפרי ממצה את הכלים החדשניים העומדים לרשותה, וזה מתחיל בהורדת העותק הדיגיטלי של הספר - המשתתפים מוזמנים להוריד את העותק המיוחד למועדון, שבו פסקאות מסוימות מודגשות כלינק ומאפשרות לגשת להערות הכוללות את מחשבותיה והגיגיה של הגברת הראשונה של המועדון. מי שעדיין לא אוחז בקורא אלקטרוני, יכול לקרוא את הפסקאות הנבחרות באתר עצמו. בהמשך, נשלח ניוזלטר שבועי למשתתפים, הכולל ראיונות בלעדיים, כתבות ייחודיות למועדון הקריאה, אפשרות לדון עם יוצרים ומומחים ועוד.
ומה לגבי כל מה שיש לכם להגיד? אתם מוזמנים להצטרף ל-138 אלף מצייצים נוספים, ולעקוב אחרי הטוויטר של מועדון הקריאה. ההשתתפות בדיונים מתאפשרת באמצעות התגית #OprahsBookClub והשאלות המנחות שמעלים שם. כל הציוצים נגישים גם באתר האינטרנט של המועדון.
מדד הפעילות: לעתים קרובות הדיונים בטוויטר עמוסים מדי וכמובן, שטחיים יחסית, אבל הם מתאימים למי ששוחה ברשת המצייצת ולאלו שישמחו לקשר ישיר עם מחבר הספר כשהוא מתארח, למשל (ולא, דיקנס כבר לא יוכל להגיע, גם לא בשביל אופרה ווינפרי). אתר המועדון מספק תוכן איכותי משמעותי למשתתפים בכל הקשור לספר, ואם התחברתם לטקסט, תשמחו להמשיך ולעסוק בו בכל ניוזלטר מחדש.
Goodreads
הזירה: הרשת החברתית לאוהבי ספרים מציעה לכם לא רק להעמיד פני אינטלקטואלים, אלא להעמיק בדיון על ספרים אהובים. באתר יש אלפי קבוצות דיון, רובן מזכירות פורומים פשוטים - אך אתם צריכים לחפש את מועדוני הקריאה המקיימים דיונים מונחים בספר מסוים מדי חודש. כדי למצוא את הקבוצה המתאימה לכם, תצטרכו לבצע עבודת חיפוש קטנה לפי מילות המפתח המתאימות לכם. למשל, קבוצה בה קוראים קלאסיקות - וכרגע את המלט, קבוצה המוקדשת לסטיבן קינג, וקבוצה המוקדשת ללא פחות מאשר מדע בדיוני פמיניסטי.
איזה ספרים תמצאו שם? מה לא? אוטופיות ודיסטופיות, ספרי ילדים, מותחנים, ביוגרפיות - הכל.
אפשרויות הדיון: הדיונים נערכים במסגרת אתר הקבוצה בלבד, בדומה לפורום. בקבוצה ישנם כלים נוספים כגון סקרים, וידאו ותמונות, אך מידת השימוש משתנה מקבוצה לקבוצה.
מדד הפעילות: משתנה מקבוצה לקבוצה. לעתים בקבוצה שחברים בה פחות מ-200 אנשים יש דיונים סוערים, וקבוצה הכוללת אלפי חברים, עשויה להיות דווקא מנומנמת למדי. המפתח הוא במציאת הקבוצה שמתאימה לכם במדויק.
Online Book Club
הזירה: אתר גדוש בפורומים לאוהבי ספרים, שאחד מהם מוקדש לקריאה משותפת של ספר הנבחר מדי חודש על ידי הגולשים.
איזה ספרים תמצאו שם? החודש קוראים יחד במועדון את "התופת" של דן בראון. דיונים קודמים אפשר למצוא על "1984" לג'ורג' אורוול ועל "העזרה" של קתרין סטוקט, לדוגמה. קחו בחשבון שרוב הספרים הנדונים באתר קלילים יחסית.
אפשרויות הדיון: האתר מאפשר לכל גולש רשום לדרג באופן כללי את הספר הנבחר בציון מאחת ועד ארבע, ולהביע את דעתו במפורט בתגובה לדיון הכללי. מעבר לכך, כיוון שמדובר בגולשים רשומים, אפשר לתקשר עם גולשים אחרים בהודעות פרטיות, לראות מי זמין לדיון אונליין כרגע, לצפות בפרופיל המשתמש, ועוד.
מדד הפעילות: הדיון הכללי זוכה לכמה עשרות תגובות הנפרדות זו מזו, אך אין די שאלות מנחות מלבד התרשמות כללית מהספר. אין צלילה לעומק העלילה או העשרת השיחה בתכנים מבחוץ, כגון אירוח של גורם הרלוונטי לספר - ובוודאי אפילו על דן בראון אפשר למצוא מה לומר מעבר ל"אהבתי" או "לא אהבתי". הרבה פוטנציאל, רק מעט מימוש.
Book Talk
הזירה: אתר לפורומים ספרותיים שבו מתקיימת קריאה משותפת בארבעה
ספרים לאורך שניים-שלושה חודשים, כך שיש די זמן לקרוא את הספר המבוקש.
איזה ספרים תמצאו שם? כרגע, למשל, את "דיוקן האמן כאיש צעיר" של ג'יימס ג'ויס, "הנערה הטובעת" של קייטלין קירנן וגם ספר העיון "מדוע אומות נכשלות" מאת דרון אסמוגלו וג'יימס רובינזון.
אפשרויות הדיון: בדרך כלל דנים בכל פרק של הספר בנפרד, באמצעות הודעה ראשית שהגולשים מוזמנים להגיב עליה. לצד זאת ניתן לפתוח דיון בנושא חדש הנוגע לספר, ולעתים מוצעים צ'טים אונליין עם המחברים.
מדד הפעילות: הדיונים גוררים כמה עשרות תגובות לכל היותר, אך בחלקם הם מעמיקים ולא רק מסתפקים בהתרשמות כללית מספר. מקבץ הספרים שבו עוסקים באתר מגוון למדי, כך שכל אחד יכול למצוא דיון להתחבר אליו, ולהספיק להשתלב לפני שקופצים לכותר של החודש הבא.
מכירים עוד מועדוני קריאה שווים ברשת? טקבקו לשאר תולעי הספרים!