שתף קטע נבחר

 

העלו לגרדום: שיאנית ההוצאות להורג היא...

אף שהעולם צועד בשנים האחרונות לעבר ביטול עונש המוות, "אמנסטי" חושף שב-2013 הוצאו להורג 778 בני אדם, עלייה בהשוואה ל-2012

778 הוצאות להורג בוצעו בשנת 2013 ב-22 מדינות בעולם בשיטות אכזריות: עריפת ראשים, מכות חשמל, כיתת יורים, תלייה וזריקה קטלנית. לשם השוואה, בשנת 2012 הוצאו להורג בעולם 682 בני אדם. בדו"ח שמפרסם היום (יום ה') ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" עולה כי שיאנית ההוצאות להורג היא סין עם מספר הוצאות להורג גדול יותר מכל מדינות העולם גם יחד (כמה אלפים). אחריה ברשימה המפוקפקת איראן (369), עיראק (169), סעודיה (79), ארצות הברית (39) וסומליה (34).

 

ארה"ב: חטף, אנס ורצח נערה - והוצא להורג בזריקה

צפון קוריאה: דודו של הרודן קים הוצא להורג

עיראק: התליין של סדאם נזכר, "צעק מוות לישראל"

כוויית: סיגריה אחרונה ואז הוצאה להורג בחניון

 

מספר ההוצאות להורג נחשב בסין לסוד מדינה, ובארגון "אמנסטי" מאמינים שאלפי בני אדם מוצאים מדי שנה להורג במדינה הקומוניסטית. גם בצפון קוריאה , המדינה המבודדת ביותר בעולם ובעלת בריתה הקרובה של סין, קיים ערפל גדול סביב מספר ההוצאות להורג. על פי דיווחים אמינים, משטרו של קים ג'ונג און הוציא להורג לפחות 70 בני אדם, אולם ב"אמנסטי" מאמינים כי בפועל המספר גבוה בהרבה.

 

טקסס מובילה בהוצאות להורג בארה"ב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טקסס מובילה בהוצאות להורג בארה"ב(צילום: AFP)
 (קרדיט: אמנסטי אינטרנשיונל) (קרדיט: אמנסטי אינטרנשיונל)
(קרדיט: אמנסטי אינטרנשיונל)

לחצו על המפה להגדלה:



ארבע מדינות שלא השתמשו בעונש המוות זה זמן רב הוציאו להורג בשנת 2013 והן: אינדונזיה (הוצאה ראשונה להורג זה ארבע שנים), כוויית (הוצאה ראשונה להורג זה שש שנים), ניגריה (הוצאה ראשונה להורג זה שבע שנים), ווייטנאם (הוצאה ראשונה להורג זה 18 חודשים). בלרוס , המדינה היחידה באירופה שעדיין משתמשת בעונש המוות, לא הוציאה להורג ב-2013, השנה הראשונה ללא הוצאות להורג מאז 2009. אולם, אין הדבר מנע ממשטרו של אלכסנדר לוקשנקו, מי שנודע בכינוי "הדיקטטור האחרון של אירופה", להטיל ארבעה גזרי דין מוות, חלקם אחרי משפטים לא-הוגנים בעליל, כך על פי "אמנסטי".

 

נידונים למוות במשפט לא הוגן

שלוש מדינות שהוציאו להורג ב-2012 לא הוציאו להורג ב-2013 והן: גמביה , פקיסטן ואיחוד האמירויות הערביות ו סינגפור המשיכה שלא ליישם גזרי דין מוות.

 

נכון ל-2013, לפחות 23,392 בני אדם היו נידונים למוות ברחבי העולם.

על פי "אמנסטי", משפט הוגן לא היה מנת חלקם של אנשים שנידונו למוות או הוצאו להורג בשנה שעברה. בחלק מהמדינות, בהן סין, פקיסטן, איראן, עיראק והרשות הפלסטינית (לא מדינה), כללו ההוצאות להורג חילוץ של "וידויים" באמצעות עינויים או התעללות אחרת. בהודו , אינדונזיה, יפן , מלזיה ודרום סודן , אסירים אינם מיודעים לגבי הוצאתם הקרבה להורג, וכך גם עורכי הדין ובני משפחותיהם. בבוצואנה , הודו וניגריה, ובמקרים מסוימים באירן ובסעודיה, גופותיהם של אסירים שהוצאו להורג לא הושבו למשפחותיהם לקבורה. 

לא ניתן לאשר שבוצעו הוצאות להורג בסוריה, אך בפועל כל הצדדים בסכסוך מוציאים להורג ()
לא ניתן לאשר שבוצעו הוצאות להורג בסוריה, אך בפועל כל הצדדים בסכסוך מוציאים להורג
טועה מי שחושב שהוצאות להורג הן עונש שמוטל רק על רוצחים. בלפחות 13 מדינות באסיה ובמזרח התיכון בוצעו הוצאות להורג בגין פשעים הקשורים לסמים. בסעודיה הוציאו להורג בגין "ניאוף", בפקיסטן בגין "חילול שם האל", בצפון קוריאה, וייטנאם וסין בגין "פשעים כלכליים", בכוויית, סומליה, איראן ואיחוד האמירויות הערביות הוציאו להורג בגין אונס, ובקניה , ניגריה, סעודיה וסודן הוציאו להורג בגין צורות של שוד "בנסיבות מחמירות". מדינות רבות השתמשו במונחים מעורפלים של "פשעים פוליטיים" כדי להמית מתנגדי משטר בפועל או מי שנחשבו ככאלו.

 

"המוציאות להורג בצד הלא נכון של ההיסטוריה"

ארגון "אמנסטי" מצא בסקירה השנתית שלו בנוגע לעונש המוות בעולם כי איראן ועיראק גרמו לעלייה חדה במספר ההוצאות להורג שבוצעו בעולם ב-2013, בניגוד למגמה העולמית לקראת ביטול עונש המוות. מקורות אמינים הצביעו על מאות הוצאות להורג שמתבצעות בחשאי באיראן, שמביאות את סך כל ההוצאות להורג ליותר מ-700.

 

"מסעות ההרג שראינו במדינות כגון איראן ועיראק היו מחפירים. אבל מדינות אלו שנאחזות בעונש המוות נמצאות בצד הלא נכון של ההיסטוריה והן, למעשה, נהיות מבודדות יותר ויותר", אמר סליל שאטי, מזכ"ל "אמנסטי אינטרנשיונל". "רק מדינות ספורות ביצעו את רוב רובם של מעשי הרצח חסרי ההיגיון הללו בחסות המדינה. הן לא יכולות לבטל את ההתקדמות הכוללת שכבר נעשתה לקראת ביטול עונש המוות".

 

ואכן, משנה לשנה צועד העולם לכיוון ביטול עונש המוות. ב-20 השנים האחרונות, מציינים ב"אמנסטי", חלה ירידה מתמדת במספר המדינות המשתמשות בעונש המוות, ובשנה שעברה הייתה התקדמות בכל האזורים בעולם. "המגמה ארוכת הטווח היא ברורה - עונש המוות הופך לנחלת העבר. אנו מפצירים בכל הממשלות שעדיין הורגות בשם הצדק להשעות באופן מיידי את השימוש בעונש המוות, במגמה לבטלו", אמר שאטי.

 

בכוויית חזרו להוציא להורג - בחניון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בכוויית חזרו להוציא להורג - בחניון(צילום: AFP)

סיגריה אחרונה לפני הוצאה להורג. כוויית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סיגריה אחרונה לפני הוצאה להורג. כוויית(צילום: EPA)

מספר 2 בהוצאות להורג. איראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מספר 2 בהוצאות להורג. איראן(צילום: AFP)

ההוצאות להורג בחלוקה לאזורים - כמה עובדות:

 אפריקה: לפחות 64 הוצאות להורג בוצעו ב-2013 בחמש מדינות, בעיקר בשל עלייה חדה בהוצאות להורג בסומליה.

אמריקה: ארה"ב הייתה המדינה היחידה באזור שהוציאה להורג ב-2013 (39 - ארבעה פחות מאשר ב-2012). טקסס לבדה אחראית ל-41 אחוזים מכלל ההוצאות להורג בארה"ב, ומי שמחפש איזו חדשה מעודדת יכול למצוא אותו במרילנד, שהפכה בשנה שעברה למדינה ה-18 בארה"ב שביטלה את עונש המוות.

אסיה והאוקיינוס השקט: לפחות 37 הוצאות להורג בוצעו בעשר מדינות באזור. נתון זה אינו כולל את אלפי ההוצאות להורג, שככל הנראה בוצעו בסין.

אירופה ומרכז אסיה: למרבה השמחה, ב"אמנסטי" מדווחים כי האזור היה נקי בשנת 2013 מהוצאות להורג.

המזרח התיכון וצפון אפריקה: לפחות 638 הוצאות להורג בוצעו בשש מדינות. ההוצאות להורג באיראן, עיראק וסעודיה היוו 95 אחוזים מכלל ההוצאות להורג באזור.

בתחילת השבוע גזר בית משפט במצרים עונש מוות על 529 מאנשי "האחים המוסלמים" שהורשעו בתקיפת תחנת משטרה, בירי לעבר שוטרים, ברצח סגן מפקד התחנה, בהסתה לרצח ובהשתלטות על אמצעי לחימה בעת תקיפת תחנת המשטרה. בסקירה השנתית של "אמנסטי" לא ניתן היה לאשר אם בוצעו הוצאות להורג במצרים. הדבר נכון גם לגבי סוריה, אף שמדי כמה שבועות מתקבלים דיווחים, חלק מאומתים וחלקם לא, על הוצאות להורג שמבצעים אנשי משטר באזרחים ובמורדים או של מורדים באזרחים או בנאמניו של הנשיא בשאר אסד.

 

אגב, מאז הקמת מדינת ישראל ב-1948, בוצעו בה שתי הוצאות להורג: של סרן מאיר טוביאנסקי, קצין בארגון ההגנה שהואשם בבגידה (1948), ושל הפושע הנאצי אדולף אייכמן (1962).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הוצאה להורג ראשונה זה שש שנים. כוויית
צילום: AFP
מומלצים