שתף קטע נבחר

לא חייבים בשר: המאכלים שיעלו לכם את רמות הברזל

לא חייבים בשר אדום כדי להעלות את רמות הברזל בגוף: אפשר בהחלט להשיג אותו ממקורות טבעיים, כולל בגינה האחורית שלכם. לימור עברון גילת יצאה ללקט רוקט, חוביזה וסרפד - וחזרה עם סידן, אשלגן, ויטמין C והמון ברזל

יש לי ילד אנמי. אמנם תוצאות בדיקות הדם הן ב"נורמה", מילה שנואה ומקוממת, אבל תחושת הבטן שלי אומרת שיש שם בעיה כלשהי שהרפואה המערבית אינה מצליחה למקד ולטפל בה בצורה יסודית אחת ולתמיד.

 

שברנו את הראש, וניסינו: ברזל נוזלי, בשר אדום, ברזל לא בסמוך למוצרי חלב (דבר שפוגע בספיגתו), ברזל בנוכחות ויטמין C (דבר שמשפר את ספיגתו) - והוא בשלו. 

 

 

חסר לכם ברזל?

 

יום אחד הצצתי בערוגת התבלינים הקטנה שלי, וראיתי ששתילי הרוקט קצת יצאו מפרופורציה. צמחו לגובה, הנצו ניצנים, כאילו ביקשו ממני: תעשי איתנו כבר משהו. קטפתי כמה והכנסתי למעבד מזון שחיכתה בו טחינה גולמית בציפייה להפוך לסלט טחינה. "לא רע", אמר הנסיך בעודו עורם ערימות ירקרקות על הפיתה (המלאה והאורגנית) המרובעת. כשבני עילי אומר "לא רע", בשפת העם זה אומר "וואו!".

 

מי שמכיר אותי יודע שיש לי עיניים גדולות כמעט בכל דבר, אז החלטתי להמשיך ולהזין אותו בברזל איכותי מהגינה. קטפתי כמה וכמה עלי חלמית, רוקט וסרפד, והכנסתי לטחינה בסיבוב הבא שהכנתי. את עלי הסרפד חלטתי קודם כמה שניות במים רותחים, ואז העקצוץ המכאיב נעלם. בעקבות משברים מהעבר והסכם בלתי כתוב מההווה, התרעתי בפני הילד שהכנסתי עוד סוג של ירוק לטחינה. עילי אמר "אל תפרטי, זה בסדר". כמעט התעלפתי, שידרתי עסקים כרגיל ויד חמה עטפה את הלב שלי. כנראה שמשבר האמון נגוז לו עם השנים. הטחינה הזאת זכתה אפילו לעוד יותר מחמאות.

 

הירוקים שעשירים בברזל

רוקט (ארוגולה). מדובר בצמח מעט מריר, דבר שמסייע לעיכול טוב יותר. הרוקט מכיל נוגד חמצון בשם לוטאין, המגן מפני נזקי חמצון, מפחית את הסיכון להתנוונות הרשתית, לטרשת עורקים ואפילו לסרטן. הוא עשיר בוויטמיני A ו-C ובמינרלים כמו אשלגן, הקשור ישירות לתפקוד תקין של הלב - וגם ברזל. 

 

חלמית (חובזה). העלים האלה נמצאים עכשיו בכל פינה, חלקם נגוסים על ידי חלזונות שיודעים בדיוק מה טוב להם. הם מכילים מעין ריר בשם מוצילאג, שטוב להזנת ריריות פגועות למשל במצבי שיעול יבש, צרבת וגם דלקות בדרכי השתן. מלבד זאת, החלמית מכילה ויטמין A והכי חשוב: ברזל. כדי להפיק את הריר הטוב הזה יש להשרות חופן נדיב של עלים במים פושרים למשך שעה-שעתיים, ולשתות לפי הצורך.

 

סרפד. הוא עושה את עצמו קשה להשגה, אבל זהו אחד מצמחי המרפא המדהימים שיצר לנו הטבע. יש בו מינרלים כמו סידן, אשלגן, אבץ וברזל בכמות יפה, הוא "מנקה" פסולת החוצה מהגוף והוא גם אנטי אלרגי ואנטי דלקתי. השתמשו בכפפות כדי ללקט אותו ללא הצריבה הלא-נעימה, ואז חלטו במים רותחים: שתי כפיות צמח טרי בכוס מים, או כפית צמח יבש בכוס מים - ושתו לרוויה.

 

המרירות טובה למערכת העיכול. רוקט (צילום: סי די בנק)
המרירות טובה למערכת העיכול. רוקט(צילום: סי די בנק)

 

טחינה מזינה במיוחד

החומרים:

1 כוס טחינה גולמית

מיץ מלימון וחצי

חופן עלי חלמית

חופן עלי רוקט

עלי סרפד חלוטים ומסוננים

מלח לפי הטעם

מים לפי מידת הסמיכות הרצויה

 

אופן ההכנה:

מעבדים במעבד מזון את כל המרכיבים ואוכלים בהנאה.

 

הכותבת היא נטורופתית והרבליסטית קלינית



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מוסיפים לטחינה עושר של ברזל וסידן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים