"בדואר ובנמלים רוצים קופת פנסיה עצמאית"
המשנה למנכ"ל מבקר המדינה, צבי ורטיקובסקי, טען בדיון בכנסת בעניין קופת הפנסיה העצמאית של חברת החשמל: "עובדים מקבלים כספים שלא כדין והתנהלות הקופה משפיעה על האיתנות הכלכלית של החברה". לדבריו, "גופים ציבוריים כמו חברת הדואר וחברות הנמל משקיפים מהצד, ו"עומדים בתור" לקבל היתר לקופה דומה
המשנה למנכ"ל מבקר המדינה, צבי ורטיקובסקי, אמר היום (ד') בכנסת כי מתנהל "דו-שיח של חרשים" בין רשויות המדינה סביב האחריות להתנהלות הכספית של חברת החשמל בסוגיות תשלומי השכר והסדרי הפנסיה. "עובדים מקבלים כספים שלא כדין והתנהלותה משפיעה על האיתנות הכלכלית של החברה", אמר בדיון הוועדה לביקורת על הפקת לקחי דו"ח הביקורת על הסדרי הפנסיה, שהתמקד בתפקוד קופת הפנסיה העצמאית של החברה.
- חב' החשמל ביטלה העלאות שכר מדי שנתיים
- החלו העיצומים בחברת החשמל
- המלצות יוגב: חברת החשמל תמכור 4 תחנות כוח
- חברת החשמל הפסידה 936 מיליון ש' ב-2013
- ככה לא עושים רפורמה בחברת החשמל / דעה
ורטיקובסקי התריע שגופים ציבוריים, כמו חברת הדואר וחברות הנמל, משקיפים מהצד על מודל התנהלות הקופה והפיקוח עליה ו"עומדים בתור" לקבל היתר לקופות פנסיה עצמאיות דומות. "החברה הקימה למעשה קופה נוספת כדי להבטיח את הפנסיה של העובדים, שנמצא בה עודף של הפרשות מכספי החברה בהיקף של כ-8.8 מיליארד שקל, כתוצאה משימוש בשני תקנים של חשבונאות וראיית חשבון כשאין מקום לשיטה הזאת.
"קופה זו חייבת להיות מפוקחת. עליה להתנהל כך שהשליטה בה תהיה בידי העמיתים וכאן החברה היא העמית, וההפרשות בגין חריגות שכר מסתכמות ב-3.4 מיליארד שקל עד היום. הכסף הזה צריך לחזור לקופת החברה. כל הרשויות אשמות בכך שהם נותנות למשחק הזה להתנהל, במקום להכריע לפי איזה תקן חשבונאי היא תתנהל. כל רגולטור מושך לכיוון שלו. כל אחד קם נגד השני וניסיון להקים פורום משותף מת מיתת נשיקה.
"העסק מתנהל בשיטת מצליח, טלאי על גבי טלאי, וכשמנסים לעצור זאת – העובדים ממהרים לבית הדין לעבודה, ושם זה נתקע. מבקר המדינה לא נגד העובדים. שיקבלו מה שמגיע כדין ומה שלא כדין – להחזיר לקופת חברה שנמצאת במשבר כספי אשר מסכן את המשק מבחינה אסטרטגית". ורטיקובסקי גם תקף את הפרקליטות על קוצר ידה להתמודד בבית הדין לעבודה עם הטענה של חריגות השכר הלא-מוצדקות.
"עול כלכלי כבד על איתנות החברה"
הממונה על השכר באוצר, עו"ד קובי אמסלם, טען כי "מנהלי החברה שיצרו חריגות-שכר מתחמקים מאחריות, והיא מגולגלת לאוצר לטיפול במשך שנים. גם אם אוציא צו לעצור את חריגות-השכר עד לבירור המשפטי, בית הדין לעבודה יכול לבטל צו כזה".
יו"ר רשות החשמל, עו"ד אורית פרקש-הכהן, הוסיפה כי "הפנסיה בחברה היא תקלה, כשאין אח ורע לביטוח פנסיוני כזה. הקופה הנוספת רק מטילה עול כלכלי כבד על האיתנות של החברה".
מנכ"ל החברה, אלי גליקמן, אמר כי הבעיה של החברה היא שאין לה רגולטור-מפקח אחד, והיא נאלצת להתמודד עם החלטות והנחיות של רגולטורים שונים. לדבריו, "אין חריגות שכר בחברה, ההפרשות לפנסיה הן לפי יעוץ משפטי צמוד, ואין אפשרות חוקית שלא להקצות את הכסף הזה. גם אין הפרשות סמויות". הוא הזהיר שללא רפורמה "ניאלץ לנקוט צעדים קשים וחד-צדדים, גם בתחום העובדים, ואנחנו כבר מכינים אותם לזה".
סגן מנהל רשות החברות הממשלתיות, אהרון גולדמן, טען כי ב-2009 נמחקה התחייבות של כ-9 מיליארד שקל של החברה לקופת הפנסיה, וצעד זה יצר את הפער בין הדו"חות הכספיים של החברה והקופה.
סגן הממונה על שוק ההון באוצר, אסף מיזן, ציין כי דו"ח המבקר "לא קבע שיש עודפים בקופה אלא רק פערים, שקיימים בחברות בכל העולם. מבחינתי אין כפל-קרנות ואין כפל-פנסיה. הקופה היא כלי שנועד להבטיח את ההפרשות".
יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), סיכם: "חברת החשמל רוצה להעלות את המחיר לצרכנים אך יצרה כפל פנסיה לעובדים בלי פיקוח. הנושא עדיין פרוץ. נדרוש שהעובדים יחזירו כל מה שקיבלו שלא כדין עד לשקל האחרון. לא נאפשר לדירקטוריון החברה ולרשות החברות, להמשיך להתחמק מהכרעות ומאחריותם לפרשה, ככל שהמדינה לא יודעת למשול ולא מדברת בקול אחד. אין רגולטור אחד וכל גוף עושה כבתוך שלו".