מה הקשר בין כ.ל.י תקשורת וניהול לאיקיוטק?
החברה, שהחלה לשלוח גם היא מכתבי גבייה ל"חייבי" איקיוטק, שייכת לאמיר גנס, ספאמר לשעבר שמחזיק במניות איקיוטק. "רכשתי חובות של איקיוטק לצרכי גבייה, בשווי של 5 מיליון שקל", אמר ל-ynet. ההמלצה למקבלי דרישות התשלום היא לא להתעלם, אך גם לא לרוץ לשלם, אלא לדרוש הוכחות ספציפיות ולפנות לייעוץ במועצה לצרכנות או לייעוץ משפטי
מסע הגבייה של איקיוטק ממשיך גם בשם נוסף: "כ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ ". מתחילת מרס, אזרחים פנו לקבוצת הפייסבוק איקיוטק טוענים שיש לי חוב אצלם, האמנם?! בטענה שהחלו לקבל מכתבים מטעם כ.ל.י תקשורת.
- מ' המשפטים: איקיוטק לא מדייקת במכתביה איקיוטק: "צעקת אלפים נותרה ללא מענה" שר התקשורת: "לחקור את איקיוטק בגין נסיון מרמה"
- איקיוטק לא יכולה לפתוח לכם בקלות תיקים בהוצל"פ
- איקיוטק מחקה תביעה שהגישה נגד "חייבת"
- איקיוטק: בן אופק נחקר ושוחרר בערבות
- בעקבות איקיוטק: הצעת חוק נגד גבייה אגרסיבית של עורכי-דין
המכתבים נשלחים ממשרד עורכי-הדין ניסים את כהן -ניסן, אחד הגובים הבודדים שעדיין עובדים עבור חברת שירותי התוכן האינטרנטי והסלולרי איקיוטק. רק כעבור זמן מה, גילו האזרחים שמדובר למעשה ב"חובות" לאיקיוטק, שעל פניו נראה היה שהמחתה את חובה לחברת "כ.ל.י תקשורת" - חברה שהיא כרגע הבעלים של איקיוטק. בכ.ל.י תקשורת טוענים שהחלו לשלוח מכתבים גבייה הנוגעים לחובות לאיקיוטק לכאורה, כבר במהלך 2013. עוד הם טוענים שקנו חלק מחובות איקיוטק.
"קיבלתי מכתב התראה ותשלום חוב לכ.ל.י ישראל". כתב אחד האזרחים באחד האתרים המשפטיים. "נאמר לי שבשנת 2010 נרשמתי לאתר מרום אודישנים, אך מעולם לא עשיתי זאת. התקשרתי למשרד עורכי-הדין נסים את כהן-ניסן מספר הטלפון 04-8134304 ובחורה בשם אילנית אמרה לי שאם לא אשלם, אני אהיה בצרה צרורה מה עושים?",
ל-ynet הגיעו מכתבים נוספים שנשלחו לאזרחים מ"כ.ל.י תקשורת", שכוללים "חובות" בגין מינוי לאחד השירותים שמספקת החברה: "אודישנים במרום, כרטיסון, דייט מאסטר, ממותגים, בייבס, ספייסר, ספורטיפ, אקס ג'ובס, וי.אי.פי סלבס ו/או אחר". אלה אותם שירותים בדיוק שמוזכרים במכתבים ששולחת חברת איקיוטק. נוסח המכתבים הללו, זהה כמעט לחלוטין לנוסח המכתבים שנשלחו בשם איקיוטק - אותה שבלונה, כשהשינוי היחיד שנעשה בהם הוא בשם החברה.
מי זאת כ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ?
מסתבר שכ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ, זו חברה בבעלות אמיר גנס, לשעבר ספאמר ידוע, שבין היתר נתבע ב-2007 על-ידי מיקרוסופט ובעקבות פשרה אליה הגיעו הצדדים, פרש לפני שנים מעסקי הספאם. לפי רשם החברות, גנס מחזיק ב-990 ממניות כ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ. בשאר מניות החברה, 10 במספר, מחזיקה חברה בשם "כל הקסם שירותים ואחזקות לישראל בע"מ", שנמצאת, כך לפי הרישום, בבעלות מיכל קוריס. עו"ד נועם קוריס הוא ממובילי מסע הגבייה של איקיוטק, לצד בן אופק, מייסד איקיוטק ובמרום הפקות.
לפי רשם החברות, אותה חברת "כל הקסם שירותים ואחזקות לישראל בע"מ", שנמצאת לפי הרישום בבעלות מיכל קוריס, מחזיקה גם ב-10 מניות של "איקיוטק שירותי תוכן בתשלום בע"מ". ומי מחזיק ב-990 ממניות איקיוטק? כ.ל.י תקשורת וניהול ישראל בע"מ. כלומר כ.ל.י תקשורת היא הבעלים של איקיוטק. גם כתובתה של איקיוטק זהה לכתובת של כ.ל.י תקשורת.
אמיר גנס מסר ל-ynet כי בניגוד לרישום ברשם החברות, "נכון להיום חברת כ.ל.י תקשורת הינה בבעלות מלאה שלי לאחר שרכשה את האחוז האחד שהוחזק בנאמנות על ידי חברה אחרת, מה גם שחברת איקיוטק החדשה הינה בבעלות מלאה של חברת כ.ל.י תקשורת, ואף בעבר הוחזק רק אחוז אחד ממנה בנאמנות - על ידי חברת כל הקסם".
כך או כך, ההמלצה היא לא להיבהל מממכתבי הדרישה לתשלום ולא לרוץ ולשלם לחברה, על שלל שמותיה, אלא לפנות לייעוץ משפטי במועצה לצרכנות, או לייעוץ בקבוצת הפייסבוק "איקיוטק טוענים שיש לי חוב אצלם, האמנם?!". בכל מקרה, אין להתעלם מדרישת התשלום. במקביל, יש לדרוש מעורכי-הדין הוכחות ספציפיות ולא כלליות מהחברה על דבר קיום "החוב" שלכם.
למה החלו לשלוח גם בשם כ.ל.י תקשורת?
מדוע כ.ל.י ישראל החלה לגבות תחת שמה את "החובות" של איקיוטק, ש"חייבים" טוענים בתוקף שאינם קיימים? עו"ד אופיר לב, שמסייע ל"חייבים" בקבוצת הפייסבוק "איקיוטק טוענים שיש לי חוב אצלם, האמנם?!". מעריך: "השם איקיוטק הפך להיות משהו שחיפוש בגוגל לא מעלה תוצאות חיוביות לגביו, לכן איקיוטק נאלצו לכאורה לבחור בשם חדש של חברה קיימת, שמחזיקה כבר שנים באחוזים מאיקיוטק".
ואכן שמה של איקיוטק אינו נקי עוד: נגד מסע הגבייה של איקיוטק יצאו גופי תקשורת וגופי שלטון, בין היתר משרד המשפטים שהפריך את רוב טענות איקיוטק, משרד התקשורת ושר התקשורת וכן המועצה לצרכנות. יתכן שאלו אכן סיבות לנתק את החוב מהשם "איקיוטק", ברם אלו השערות בלבד, שכן במקביל, איקיוטק עדיין שולחת מכתבי גבייה לאזרחים גם תחת השם המפורש איקיוטק.
המכתבים האלה נשלחים ממשרד עורכי-הדין נועם קוריס, כאמור - אחד מיוזמי מסע הגבייה. בנוסף, יש משרד עורכי-דין נוסף ששולח סמסים לאזרחים ומודיע להם על קיומו של חוב לכאורה, לא תמיד באופן שמזהה את איקיוטק ("צור קשר עם משרד עו"ד בטלפון..."). מטרת הודעות הסמס האלה היא לפתות "חייבים" שאין לגביהם פרטים מלאים להתקשר למשרד.
כולם נגד איקיוטק
מסע הגבייה הלא יאומן של איקיוטק, נגד יותר מ-100 אלף איש כך לטענת בן אופק), החל בקיץ 2013. איקיוטק טוענת שאזרחים נרשמו לשירותיה (בין היתר, מבזקי ספורט בסמס ומידע על קיום אודישנים בסמס) דרך האינטרנט ובשלב מסוים חדלו לשלם, בלי שהתנתקו מהשירותים דרכה. "החייבים", שבהם קשישים וילדים, טוענים מנגד שהתנתקו דרך חברות הסלולר, או שמעולם לא היו לקוחות החברה. החברה לא נוהגת להסביר במכתביה על איזה שירות בדיוק נצבר החוב ועל איזו תקופה מדויקת הוא נצבר. בנוסף, נטען נגדה שהיא לא נוהגת לשלוח הוכחות ספציפיות לדבר קיום החוב של החייב הספציפי אליו נשלח המכתב.
עקב הגבייה הלכאורה שרירותית הזאת, שר התקשורת יצא בחריפות נגד מסע הגבייה, משרד המשפטים פרסם הבהרות לעניין איקיוטק, ביניהן קביעה שההתנתקות משירותי תוכן דרך חברת הסלולר היא התנתקות מספקת ושההוכחות של החברה לעניין "חתימה דיגיטלית" לא קבילות. במקביל, המשטרה פתחה בחקירה נגד בן אופק ואפילו אביו של בן אופק יצא נגד מסע הגבייה וטען שהוא מופרך.
החברה, שנעזרה בתחילה ב-20 משרדי עורכי-דין, נשארה ככל הנראה עם שלושה משרדים בלבד. כל אלה פגעו ביעילות מסע הגבייה וסייעו לאנשים להבין שיתכן שאינם חייבים לאיקיוטק דבר, אך כאמור, עד כה נראה שזה לא פגע במוטיבציית הגבייה של איקיוטק.
לפי המועצה לצרכנות, אין למסור לעורכי הדין שפונים בסמס, או מכתב מאיקיוטק או מכ.ל.י תקשרת שום פרט עליכם. "אם אתם מכחישים את החוב, מומלץ לשלוח פקס למשרד עוה"ד ולדרוש אסמכתאות לחוזה ולחוב מבלי למסור את טענות ההגנה שלכם: למשל שקו הטלפון אינו שייך לכם, שהקו היה חסום לשירותי התוכן או שאינכם מתגוררים בכתובת שבידם.
"כמו כן, נכון לא לחתום על שום התחייבות או הצהרה שעלולה להוות התחייבות לשלם המאפשרת להגיש תביעה בהוצאה לפועל".
תגובות איקיוטק וכ.ל.י תקשורת וניהול
אמיר גנס מסר עוד בתגובה: במהלך עיסוקי רכשתי באמצעות חברות שבבעלותי חובות לצרכי גבייה - עיסקה מקובלת בשוק העיסקי. חברת כ.ל.י תקשורת פועלת לגביית החובות שנרכשו באמצעות מספר משרדי עורכי-דין. כרגע מדובר בחובות בהיקף של כ-5 מיליון שקל ואנו נשקול בחיוב להגדיל את היקף הרכישה והגבייה בהמשך.
חברת כלי תקשורת לא קשורה ולא התערבה בהקשר המיסחרי שבין איקיוטק דיגטל ויז'ן ללקוחותיה (החייבים) ופועלת רק בתחום גביית החובות שרכשה בהתאם לדין. כנוהל קבוע כל חייב המכחיש קיום חובו אנו מספקים לו זמן סביר לפתור ולברר את העניין מול איקיוטק דיגיטל ויז'ן בטרם נקיטת הליכים נוספים כנגדו. אנו קוראים לחייבים לשלם את חובם בהקדם וטרם ייצברו החובות עלויות של בתי משפט והוצאה לפועל".
מאיקיוטק נמסר בתגובה: "לאור הצלחת מבצע הגבייה של איקיוטק נוצר עניין רב בקרב חברות גבייה ומימון מישראל ומחו"ל ברכישת חובות אלו לצורך גבייתם, כך שמספר חברות כבר רכשו אחוז קטן מתיקי החובות של איקיוטק, שהמחתה בהם את זכויותיה בהתאם לחוק המחאות חיובים התשכ"ו 1967 והודעות מתאימות אף נמסרו לחייבים הרלוונטיים בנושא.
איקיוטק חוזרת וקוראת לחייבים שטרם הסדירו את חובם להזדרז ולהסדיר את החוב בטרם יצטרפו לחוב עלויות גבוהות של בתי משפט, הוצאה לפועל וריביות".