שתף קטע נבחר

 

מה יעצור סוף סוף את ציד הלווייתנים ביפן?

1,300 לווייתנים צדה יפן בשנה. כעת מה שמאיים לסגור את הבסטה אינו הזעם העולמי או איסור של האג, אלא פתרון הטמון בחוק הפשוט של היצע וביקוש

האיום הגדול ביותר על תעשיית ציד הלווייתנים של יפן אינו פעילים סביבתיים שמטרידים את ספינותיהם או מדינות שדורשות בתוקף שהציד ייפסק, אלא - כך מסתמן - הצרכנים היפנים. הם פשוט איבדו את התיאבון לזה.

 

עוד חדשות בעולם:

30 שנות מאסר לאישה שדחפה בעלה מצוק

יושבים ובוהים: החיילים שמחפשים מטוס בים

אחרי טוויטר: ארדואן סגר את יוטיוב

מוזמביק: זה לא אונס קטינה אם תתחתן איתה

 

כמות בשר הלווייתנים שהצטברה בשל חוסר בקונים הוכפלה במהלך העשור האחרון. במקפיאים ביפן יושבות חתיכות בשר של כ-2,300 לווייתנים מזן מינק, אף שהציידים עדיין מתכננים לצוד 1,300 לווייתנים מדי שנה.  

לווייתנים על סיפון ספינת ציד (צילום: AP) (צילום: AP)
לווייתנים על סיפון ספינת ציד(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
הדרישות הנמוכות מוסיפות לאי-וודאות הנרקמת לקראת פסיקת בית דין בינלאומי שעתידה להתקבל ביום השני הקרוב על ציד הלווייתנים של יפן באוקיינוס הדרומי המקיף את יבשת אנטארקטיקה. ציד הלווייתנים מוצג לכאורה ביפן לצורכי מחקר, אך אוסטרליה טוענת בתביעתה כי מדובר בעסק מסחרי.

 

יפן טוענת כי מטרת המחקר שהחל ב-1987 היא להראות כי ציד מסחרי של לווייתנים הוא צורך סביבתי, אך השאלה העולה מהסוגיה היא - האם הוא צורך כלכלי? התוכנית הממשלתית של יפן המממנת את תוכנית הציד שוקעת בחובות ועומדת בפני שיפוץ ענק ויקר של ספינת האם בת 27 השנים שלה, "נישין מארו".

 

"חידוש הציד המסחרי של הלווייתנים אינו אופציה ריאלית יותר כשהמטרה הפכה לתירוץ עלוב של ציד מחקרי", אומר איאקו אוקובו, חוקרי ימי מאוניברסיטת טוקאי. "משתמשים בתוכנית לאינטרסים מוסווים".

המקפיאים עמוסים (צילום: AP) (צילום: AP)
המקפיאים עמוסים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

תוכנית המחקר החלה שנה אחרי שנכנס לתוקף האיסור הבינלאומי על ציד מסחרי. יפן היא אחת המדינות היחידות, חוץ מנורבגיה ואיסלנד, שממשיכות לצוד לווייתנים למרות האיסור. פעילים מהארגון "סי שפרד" מנסים מדי פעם לחסום את הציידים על ידי פריסת חבלים במים כדי לגרום נזק למדחפים של הספינות שלהם וכן על ידי השלכת פצצות עשן לכלי השיט.

 

בשר הלווייתנים שאינו למטרות מחקר נמכר כמזון ביפן. אולם לפי נתונים של איגוד הדייגים, הכמות של הלווייתנים מצטברת במקפיאים בנמלים המרכזיים ביפן והיא נאמדה בכ-4,600 טונות עד סוף 2012 לעומת 2,500 טונות שהצטברו בנמלים ב-2002.

 

כספי הקרן לנפגעי הצונאמי הועברו לציד

גורם באיגוד הדייגים טען כי היו אלה מאמצי הארגון הסביבתי להטריד את הציידים שגרמו לכך שהמצבור לא גדל עוד יותר. בשר לווייתנים סיפק לפני 50 שנים מחצית מדרישות הפרוטאין של יפן, אך כיום הוא מוגבל למסעדות מיוחדות ולארוחות צהריים בבתי ספר במרבית המדינה. הבשר מהווה חלק גדול בתפריט של עיירות חוף קטנות שמהן יוצאים ציידים המורשים לצוד לווייתנים בכמות קטנה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

למטרות מחקר? (צילום: AP) (צילום: AP)
למטרות מחקר?(צילום: AP)
 

לפי נתוני התעשייה, מספר מפיצי הבשר ואלה שמעבדים אותו ירד בחצי בין השנים 1999 ל-2012. המפיצים אומרים כי בשר לווייתנים אינו פופולרי משום מחירו הגבוה, חוסר במגוון של מתכונים ודימוי רע. מה שהיה פעם תחליף זול לבשר עולה כעת כמעט אותו המחיר. בייקון לווייתנים נמכר כמעדן שמכירו הוא 2,000 יין ל-100 גרם, פי כמה מבייקון רגיל.

 

המכון לחקר לווייתנים, ארגון ללא מטרות רווח שמפוקח על ידי הממשלה שמנהלת את התוכנית, הרוויח 2 מיליארד יין (20 מיליון דולר) ממכירות בשר לווייתנים בשנה שעברה, לעומת 7 מיליארד יין (70 מיליארד דולר) ב-2004.

 

משרד החקלאות והדיג השתמש בקרן שהוקמה לנזקי הצונאמי ורעידת האדמה

שאירעו ב-2011 כדי לשלם את חובות עסקי הלווייתנים. המשרד הודה כי העביר 2.3 מיליארד יין (23 מיליון דולר) מהקרן לתוכנית הציד, צעד שהוביל לכעס ציבורי.

 

החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג ביום שני עשויה להביא לצמצום דרסטי בכמות הלווייתנים שיפן תצוד. מסאיוקי קומצו, גורם רשמי באיגוד הדייגים ששימש כמתווך בשיחות הבינלאומיות טוען כי הציד חוקי תחת החוק הבינלאומי. "לא מדובר פה בלווייתנים אלא בזכויות טריטוריאליות", אמר. "האוקיינוס הדרומי הוא ים פתוח וכולם יכולים לנצל את המשאבים העשירים שלו. אין צורך בעימות בין מדינות עליו".

 

אך דו"ח מ-2011 של איגוד הדייגים שנעשה על ידי פאנל מומחים חיצוני המליץ לצמצם את או להפסיק את הציד באוקיינוס, משום שהציד ליד החופים מספיק לתיאבון הקטן של יפן לבשר הלווייתנים. דו"ח זה אמור היה להיות פנימי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לווייתנים מזן מינק על סיפון ספינה
צילום: AP
מומלצים