שתף קטע נבחר

מנכ"ל מש' הבריאות, רוני גמזו, עוזב את תפקידו

בתום ארבע שנות כהונה הודיע פרופ' רוני גמזו לשרת הבריאות כי לא ימשיך בתפקידו. גמזו שמונה לתפקידו על ידי חה"כ ליצמן, היה שותף כחבר וכמנכ"ל לחמש ועדות סל. במהלך כהונתו התמודד המשרד עם משבר הרופאים והמתמחים, נגיף הפוליו שהתפשט בארץ ומשבר הדסה. השרה: "נכון לרוני עתיד מזהיר"

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, לא ימשיך לכהן בתפקידו. גמזו סיכם עם שרת הבריאות, גב' יעל גרמן, כי יסיים את תפקידו כמתוכנן, בתום ארבע שנות קדנציה מלאות, ב- 1.6.2014.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

במהלך כהונתו התמודד משרד הבריאות עם משבר הרופאים והמתמחים, נגיף הפוליו שהתפשט בארץ והמשבר שמתקיים עד היום בבית החולים הדסה.

 

גורם באחת מקופות החולים אמר כי "משרד הבריאות הפך לפעיל יותר בתקופת גמזו אבל יחד עם זאת הוא התעלם מהמשבר בקופות החולים שמאיים לטלטל את המערכת ולא זיהה את המשבר בהדסה. תחתיו הגיע לשיא ניגוד העניינים של משרד הבריאות בכך שניהל משא ומתן משותף של בתי החולים מול קופות החולים".

 

מה קורה למערכת הבריאות

חשבון נפש: 10 הרעות החולות במערכת הבריאות

הדסה בסכנת סגירה: תושבי י-ם יישארו בלי בי"ח?

ישראל 2014: מקום ראשון בעולם בתמותה מסוכרת

 

חילוקי דעות על רקע מקצועי

גמזו וגרמן הודיעו שהעזיבה נעשתה עקב החלטה משותפת בתום 4 שנים לכהונת גמזו כמנכ"ל. אך גורמים במערכת הבריאות יודעים לספר שברקע עמדו חילוקי דעות ביניהם. גם על רקע מקצועי וגם על רקע של סמכויות.

  

גמזו מספר היום שלאחר 4 שנים בתפקיד הוא חש שהגיע הזמן לעזוב "זה תפקיד שאתה עושה אותו 24 שעות ביממה , כל נושא, כל בעיה וכל פנייה צריך לרדת לעומק, ובשלב מסוים הרגשתי שהגיע הזמן לשנות.

 

"הגעתי לשלב שהרגשתי שעשיתי המון כשגרמן נכנסה לתפקיד חשבתי שאני צריך להמשיך כדי ליצור המשכיות במשרד את זה השגתי וגרמן המשיכה בקו של העשייה. שר צריך לבחור את המנכ"ל שמתמצאים לו, יש בינינו חילוקי דעות בריאים , גרמן לא חושבת כיום כפי שחשבה בתחילת דרכה ואני לא חושב בהרבה נושאים כפי שחשבתי אחרי שדיברנו, אנחנו הרבה יותר קרובים בראיית העולם שלנו מזוגות אחרים של מנכ"ל ושר".

 

המנכ"ל היוצא מצביע על שני נושאים כהישגים המשמעותיים ביותר בתקופתו. הראשון הוא עיצוב משרד הבריאות כגורם מוביל וכבר לא מובל ע"י משרד האוצר , גם לליצמן וגם לגרמן יש אישיות של – אל תגידו לנו מה לעשות. "שידרתי את זה לאנשי המקצוע שהם היום לא מהססים לריב עם האוצר ועם גורמים אחרים, זה לקח לי זמן עם הרבה פריטות אבל היום זה אחרת", הוא אומר.

 

הדבר השני שגמזו מצביע עליו הוא השינויים בחוק ביטוח בריאות ממלכתי שאירעו בתקפותו, הכנסת הרפורמה בבריאות השן לילדים לסל הבריאות והרפורמה בבריאות הנפש.

 

לשאלה מה יעשה מעתה, רמז כי כל האפשרויות פתוחות בפניו החל מלהיות רופא וכלה בלעבור לפוליטיקה , שמו נקשר בעבר בשמה של מפלגת העבודה והוא ידוע כבעל תפיסות יוניות

 

שיטת ניהול ריכוזית

פרופ' גמזו משמש כחבר פעיל בוועדת גרמן לחיזוק הרפואה הציבורית וימשיך לייעץ לשרה בנושא. גמזו ימשיך לייצג את ישראל כחבר דירקטוריון הבריאות של ארגון ה- OECD.

 

גמזו, רופא נשים בעל תואר במשפטים, מחקר ומנהל עסקים מונה על ידי חה"כ ליצמן כמנכ"ל משרד הבריאות לאחר ששימש כמנהל בית החולים הכללי באיכילוב.

 

גמזו נחשב למנהל ריכוזי שדורש הרבה מהעובדים שלו וממערכת הבריאות. בתקופתו גורמים רבים במערכת התלוננו שהוא דורש מהם דרישות לא הגיוניות לדבריהם, מכיוון שהן לא מלוות בתוספת תקציב ומעמיקה את גירעונות המוסדות הרפואיים.

 

חלק מהגורמים במערכת הבריאות אף כינו אותו "נפוליאון" משום אופיו הריכוזי ומכיוון שלא היסס להתנגח עם בכירי המערכת דוגמת מנהלי בתי החולים הגדולים.

 

חיזוק הרפאה הציבורית

ההישג העיקרי של פרופ גמזו התמקד בשינוי השיח הציבורי – מהפרטת מערכת הבריאות – עבר השיח לחיזוק הבריאות הציבורית וזו הדעה השולטת כיום במשרדי האוצר הבריאות ובכלל המערכת.

 

במהלך כהונתו גברה המגמה המתנגדת להפרטת שירותים ובמקביל הוחזרו שירותי רפואה לאחריות המדינה, ובכלל זה חלק משירותי בריאות התלמיד שהוחזרו למחוז הדרום. גמזו הוביל את המאבק כנגד ההתגברות של הביטוחים הפרטיים ואספקת הרפואה הפרטית.

 

בתקופתו חיזק את עקרונות חוק ביטוח בריאות ממלכתי והיה מרכיב מרכזי בהחלטה וביישום של הכנסת רפואת השיניים לילדים בחוק, הרפורמה בבריאות הנפש ופתיחת מרפאות בריאות הנפש בקופות לאחר כמעט שני עשורים של קיפאון.

 

גמזו היה שותף כחבר וכמנכ"ל לחמש וועדות סל בתוספת מצטברת של מעל 1.5 מיליארד, והיה אחראי יחד עם שרי הבריאות לתוספות כוללות למערכת הציבורית של מיליארדי שקלים, תוספת של כאלף מיטות ליישום עד סוף 2015, מעל אלף תקני רופאים, מאות תקני אחיות, תוספת טכנולוגיות למערכת הבריאות הציבורית ועוד.

 

"משאיר מאחוריי משרד חזק"

פרופ' גמזו מסר בתגובה: "אחרי ארבע שנים אינטנסיביות של עבודה קשה וסוחטת מסביב לשעון, ולאחר שיקום תדמיתו של משרד הבריאות וחיזוק מעמדו הציבורי, אני עוזב בתחושת סיפוק מלאה. אני משאיר מאחוריי משרד חזק עם חזון ברור שתוכנית העבודה שלו סדורה לשנתיים הקרובות, ושבראשו עומדים גורמי המקצוע הטובים ביותר במערכת ובמבנה ארגוני איתן.

 

אני רוצה להודות לשרה, יעל גרמן, על שיתוף פעולה מלא ועל הגיבוי הבלתי רגיל שקיבלתי ממנה והרב ליצמן קודמה בתפקיד. משרד הבריאות הוא בית ומערכת הבריאות היא נחלתי לה אמשיך לתרום כל חיי".

 

השרה גרמן אמרה כי עם כניסתה למשרד פגשה באחד המנכל"ים הטובים ביותר בשירות הציבורי, אדם משכמו ומעלה המקדיש עצמו למען העבודה הציבורית." רוני ליווה אותי, ייעץ לי ולמד אותי ומצאתי בו איש מקצוע, ומנהל בעל יכולות מנהיגות בלתי רגילות, חריצות וחוכמה. אני בטוחה שלרוני נכון עתיד מזהיר בכל תפקיד שיבחר לעשות".

 

סגן שר הבריאות לשעבר, ח״כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), מביע צער על התפטרותו של מנכ״ל משרד הבריאות פרופ׳ רוני גמזו. הוא אומר: ״בתקופה קשה זו, בה מערכת הבריאות מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים, בראשם משבר הדסה, נדרשת יציבות ומקצועיות בהנהגת מערכת הבריאות.

 

״כולי תקווה שהתפטרותו של המנכ״ל, שהוא איש עשייה ראוי, שניהל את המשרד במקצועיות ובמסירות, לא תפגע בהתנהלות המשרד, במערכת הבריאות שמצבה הנוכחי קשה, ובציבור החולים״.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
פרופ' רוני גמזו. עוזב את משרד הבריאות
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים