שתף קטע נבחר

 

עשור בלי עישון: עדיין שמח בפאבים באירלנד

בדיוק לפני עשר שנים הפכה אירלנד למדינה הראשונה שאוסרת עישון בברים ובמקומות עבודה בכלל. חששות מנהלי הפאבים מפגיעה בעסקים התבדו, אך יש מי שטוען ההיפך. ובינתיים, מדוע אזורי העישון הפכו לפופולריים יותר?

השבוע לפני עשר שנים, כריסטי רואן, בעל פאב מקומי באירלנד, היה טרוד מאוד. הוא חשש כי האיסור על עישון במקומות ציבוריים באירלנד יפגע קשות בעסקיו ובפופולריות של מסורת הפאבים האיריים.

 

עוד חדשות בעולם:

היסטוריה: נישואי גייז לראשונה בבריטניה

בתור למוזיאון הלובר בפריז: עדר של כבשים

לראשונה מאז המשבר: פוטין טלפן לאובמה

 

ב-29 במרס 2004, אירלנד הפכה למדינה הראשונה בעולם שאימצה איסור כולל על עישון במקומות עבודה. האיסור הפך למעורר מחלוקת במיוחד כשהתברר כי יכלול גם את הפאבים המסורתיים שבהם סיגריה הייתה חלק בלתי נפרד מהתפאורה, כמו בירות "גינס", מוזיקה אירית ואח בוער.

חששנו מפגיעה בעסקים. פאב באירלנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חששנו מפגיעה בעסקים. פאב באירלנד(צילום: AFP)

"חששנו שזה יפריע לעסקים שלנו", אמר רואן לסוכנות הידיעות הצרפתית ב"קוצ'מן אין", הבר שהוא מנהל זה 40 שנה בגאלווי שבחוף המערבי של אירלנד. אולם חששותיו מאובדן לקוחות - ברובם חקלאים מבוגרים שאהבו לעשן סיגריה לצד פיינט הבירה שלהם - התפוגגו כעשן.

 

"חשבנו שהם יתעצבנו מזה שהם לא יכולים לעשן יותר בפאב, אבל בסופו של דבר הכול הסתדר", אמר כשהוא נשען על הבר. "לא הייתי רוצה שהסיגריות יחזרו לפאבים שוב", אמר, כשהעשן היחידי בפאב הוא זה העולה מהאח הבוער. "לפחות עכשיו אפשר להתעורר בבוקר וללבוש בגדים ולא להריח מסיגריות", סיפר בעודו מתכופף ללטף את כלב הטרייר שנכנס לבר.

 

אפקט חיובי

בפאב "ראש המלך" שבמרכז העיר גאלווי, מנהל הבר סטיבן מרפי סיפר לסוכנות הצרפתית כי לאיסור היה "אפקט מאוד חיובי" על הלקוחות ועל אנשי הצוות. "כמובן שהייתה תקופה כשהאיסור נכנס לתוקף והוא השפיע על העסקים, אבל מהר מאוד זה יצר עסקים נוספים". לדבריו, פאבים רבים "פנו להגיש אוכל משום שיותר כיף לאכול בסביבה שבה לא מעשנים".

דווקא אפקט חיובי לאיסור. פאבים בדבלין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דווקא אפקט חיובי לאיסור. פאבים בדבלין(צילום: AFP)
אירלנד עשתה אז צעד ראשון במאבק העולמי נגד מחלות הנגרמות מטבק, והאיסור על עישון במקומות העבודה אומץ על ידי מדינות רבות, בהן כמובן ישראל. אולם כששר הבריאות דאז מייקל מרטין הציג לראשונה את האיסור, בעלי פאבים רבים מחו נגד הצעד מהחשש כי זה יפגע בעסקיהם שממילא נאבקים לשרוד כלכלית.

 

פדריי קריבון, ראש הפדרציה לסוחרי יין באירלנד, טוען כי "דאגות אלה היו מוצדקות מאוד". "אם מסתכלים על עשר השנים הללו, הייתה ירידה משמעותית ברווחי הפאבים. לא הכול קשור באיסור על עישון, אך הוא גורם מרכזי לכך".

 

לפי נתונים שסיפקה הפדרציה לסוחרי יין, מספר הרישיונות של העסקים המגישים אלכוהול ירד מ-7,831 ב-2005 ל-6,565 בשנה שעברה - ירידה של יותר מ-1,200 עסקים בתוך פחות מעשור. אולם מחקר שנעשה על ידי קולג' טריניטי שבדבלין ופורסם בשנה שעברה מצא דווקא כי ההשפעה הכללית של האיסור על עישון באירלנד על המכירות בפאבים היא קטנה מאוד.

 

אירלנד ללא טבק

האיסור הוצג תחילה כדי לצמצם חשיפת עובדים לעישון פסיבי, אך קרה כי "תופעת הלוואי" שלו הייתה ירידה בשיעור העישון. שירותי הרפואה האיריים מציינים ירידה בשיעור זה מ-29 אחוזים ממרס 2004 ל-21.5 אחוזים בסוף השנה שעברה. 

בקרוב: איסור על עישון במכונית עם ילדים (המחשה: ShutterStock) (המחשה: ShutterStock)
בקרוב: איסור על עישון במכונית עם ילדים(המחשה: ShutterStock)
אך מידע אחר מה-OECD מראה כי בנובמבר האחרון אירלנד החזיקה בשיעור עישון של 29 אחוזים, הרבה מעל הממוצע בארגון ומעל מדינות כמו צרפת, פולין וסין. "איננו יכולים להיות שאננים",

אמר מנכ"ל שירותי הבריאות דייב מולוי. "יש עדיין 750,000 מעשנים באירלנד וכ-5,000 בני אדם מתים בכל שנה ממחלות הקשורות בעישון".

 

באוקטובר האחרון, הממשלה הכריזה על תוכניותיה להפוך את אירלנד ל"מדינה ללא טבק" עד 2025. צעדי התוכנית כוללים בין היתר איסור על עישון במכוניות כשילדים נמצאים בהן.  

 

איסור העישון הוביל גם להשלכות לא מכוונות כמו אזורי עישון מיוחדים בפאבים ובמועדוני לילה שהפכו למקומות הפופולריים ביותר לעשות "מינגלינג" (התערבבות) חברתי. "אני לא מעשנת, אבל את רוב הערב אני מבלה באזור העישון כי בו קורה כל האקשן", טענה לורה קולינס ב"שופ סטריט" בגאלווי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הבגדים כבר לא מסריחים מעישון
צילום: רויטרס
מומלצים